Štampa: Do uštede - otpuštanjem

Politika i Blic pišu da je Vlada odustala od "solidarnog" oporezivanja građana, a rashode će nastojati da smanji otpuštanjem viška zaposlenih u državnoj upravi.

Izvor: Beta, Blic

Ponedeljak, 30.03.2009.

02:17

Default images

Vlada Srbije je odustala od uvođenja novog poreza od šest odsto na plate, penzije i sva druga primanja veća od 12.000 dinara, piše Politika. Taj list je preneo da će Vlada u ponedeljak o tome obavestiti Međunarodni monetarni fond jer su, kako je navedeno, analize pokazale da je ta mera, iako je dogovorena sa MMF-om, socijalno neodrživa.

I "Politika" i "Blic" su naveli da su se o tome dogovorili premijer Srbije Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, kao i da je s tim upoznat guverner Narodne banke Radovan Jelašić.

"Blic" je naveo i da je o tome obavešten predsednik Srbije Boris Tadić.

Taj list navodi i da je "ideja da se umesto poreza od šest odsto na sva primanja iznad 12.000 dinara uvede porez samo za zaposlene u državnoj administraciji i javnim preduzećima čije plate prelaze republički prosek od 31.121 dinar, da se otpusti višak zaposlenih u Vladi i kompletnoj državnoj upravi, ali i da se dodatno smanje troškovi menadžera u javnim preduzećima".

Srbiji sada nisu potrebni socijalni nemiri i nestabilnost, već pravedno raspoređen teret krize kako bi društvo preživelo krizu, rekao je za "Blic" izvor iz Ministarstva ekonomije.

I "Politika" je prenela da se "uskoro mogu očekivati otpuštanja viška zaposlenih na svim nivoima državne administracije, uključujući lokalnu upravu i javna preduzeća".

"Od tih mere će biti pošteđeni zdravstvo i obrazovanje, ali u javnim službama odmah će početi ozbiljne reforme i racionalizacije", piše "Politika".

Taj list piše i da u vladajućoj koaliciji "po dubini" još nema saglasnosti za smanjenje državnog aparata, ali navodi da to neće presudno uticati na nameru Vlade da dodatno smanji rashode za 30 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: