Brazil: SAD da ukinu embargo Kubi

Brazilski predsednik Luiš Injasijo Lula da Silva pozvao je SAD da ukinu ekonomski embargo Kubi, navodeći da to u 21. veku nema smisla.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

01:37

Default images

Govoreći na investicionom forumu u Njujorku, on je u ponedeljak uveče ukazao da predsednički izbori u Salvadoru na kojima je pobedio levičar Maurisio Funjes, pokazuju da se demokratija širi Latinskom Amerikom i zatražio je preispitivanje odnosa SAD s tim regionom.

Na kraju govora, brazilski predsednik je rekao da se embargu Kubi protivi većina država regiona.

"Ne postoji ništa više, posmatrano iz političke perspektive, iz sociološke perspektive, iz ljudske perspektive, što sprečava ponovno uspostavljanje odnosa SAD i Kube", rekao je predsednik Brazila.

On je ocenio da nije moguće u 21. veku imati politiku koja gleda ka 20. veku i dodao: "Mislimo o gledanju ka 22. veku".

Iako nije rekao da je ranije na sastanku s predsednikom SAD Barakom Obamom u Vašingtonu razgovarao o Kubi, agencija AP ocenjuje da je to verovatno bila tema.

Luiš Injasijo Lula da Silva kazao je da je u kontaktu s latinoameričkim predsednicima i da svi podržavaju uspostavljanje novih odnosa tokom mandata Obamine administracije.

"Svi oni žele partnerstvo sa SAD. Svi oni očekuju da SAD uspostave nove odnose, konstruktivne odnose, koji nisu zasnovani na političkom mešanju", rekao je on i naveo levičarske predsednike Venecuele i Bolivije, Uga Čavesa i Eva Moralesa, kao lidere s kojima je razgovarao.

On je dodao da će samit Latinske i Severne Amerika, koji će se u aprilu održati na Trindidadu i Tobagu, biti "idealni scenario" da Obama i latinoamerički lideri uspostave novi odnos uzajamnog poštovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: