Uslovi za izručenje Demjanjuka

Nemačka odredila je uslove za izručenje Ivana Džona Demjanjuka, nadzornika logora koji se smatra odgovornim za smrt skoro 30.000 ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

12:59

Default images

Kako piše nemački nedeljnik "Špigel", stručnjaci nemačkih ministarstava inostranih i unutrašnjih poslova i pravosuđa su se na sastanku prošlog petka dogovorili o tome da Demjanjuk u Nemačku treba da bude izručen redovnom avio-linijom, a ne avionom oružanih snaga.

Demjanjuk treba da doputuje u Minhen, u pratnji jednog lekara i jednog policajca i mora da poseduje dokumenat za identifikaciju, a trenutno je bez državljanstva.

Prema navodima nemačkog nedeljnika, Demjanjuka bi mogao uskoro da bude izručen, s obzirom da je sud u Minhenu prošle srede izdao nalog za njegovo hapšenje.

Čim bude stigao u Nemačku, Demjanjuk će, kako se planira, da bude saslušan kao osumnjičeni, a neposredno potom biće podignuta i optužnica.

Međutim, da li će do suđenja Demjanjuku zaista i doći, zavisi od njegovog zdravstvenog stanja, odnosno od toga da li će ga medicinska služba SAD proglasiti sposobnim za putovanje.

"Špigelu" je Demjanjukov sin saopštio da njegov otac boluje od mijelodisplazije (bolesti srodne leukemiji) i da "sada doduše nije na samrtnoj postelji, zahvaljujući dobroj medicinskoj nezi, ali bi to moglo da se promeni bude li stavljan u zatvorsku ćeliju".

Ukoliko zaista i počne, proces protiv Demjanjuka biće najveće suđenje jednom nacističkom ratnom zločincu u Nemačkoj posle 16 godina.

Demjanjuk se tereti da je u koncentracionom logoru Treblinka-Sobibor učestvovao u ubistvu najmanje 29.000 evropskih Jevreja. Suđenje u Nemačkoj je moguće jer je među žrtvama bilo i 1.900 Jevreja iz Nemačke.

Demjanjuk, koji je rođen u Ukrajini, već je 1988. u Izraelu bio izveden pred sud. U procesu koji je trajao 17 meseci petoro bivših logoraša iz koncentracionog logora Treblinka u njemu je prepoznalo čuvara logora nazvanog "Ivan Strašni".

Pošto Demjanjukov identitet nije nedvosmisleno utvrđen, izraelski vrhovni sud mu je posle duge revizije 1993. ukinuo smrtnu presudu.

Od tada Demjanjuk ponovo živi u SAD, ali mu je u maju prošle godine oduzeto američko državljanstvo.

Poslednji veliki proces zbog nacističkih zločina održan je u Nemačkoj 1992. godine. Tada je na doživotni zatvor osudjen Jozef Švamberger, zapovednik više nacističkih logora, koji je posle rata pobegao u Argentinu.

Deset godina kasnije je odbijen njegov zahtev da bude prevremeno pušten iz zatvora u Manhajmu, u kojem je umro 2004.

Nemačka centrala za razotkrivanje ratnih zločina i dalje traga za nacističkim lekarom Aribertom Hajmom.

Hajm, poznat kao "Dr Smrt", posle Alojza Brunera, najbližeg saradnika Adolfa Ajhmana, na drugom mestu je liste i danas najtraženijih nacističkih zločinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: