Predrasude o trgovini ljudima

U Srbiji vladaju brojne predrasude o trgovini ljudima, kao i o tome ko sve može da postane žrtva tog kriminalnog lanca, kažu u nevladinoj organizacija “Astra“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

17:47

Default images

Ivana Radović iz te organizacije rekla je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da je tragično što ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da 44 odsto populacije u Srbiji smatra da i žrtva trgovine ljudima treba krivično da odgovara.

Prema njenim rečima, zabluda je da žrtve tog kriminalnog lanca postaju isključivo osobe sa socijalne margine i navela da među žrtvama ima i onih sa završenom samo osnovnom školom, ali i onih koji su završili jedan ili dva fakulteta.

Dodala je da su muškarci uglavnom ti koji vode čitav posao, dok se žene koriste u procesu vrbovanja žrtava.

Ivana Radović je navela da mediji mogu da odigraju značajnu ulogu u prevenciji i suzbijanju problema trgovine ljudima.

Koordinator za program ljudskih prava Misije OEBS-a u Srbiji Madis Vainoma rekao je da je istraživanje javnog mnjenja pokazalo stereotipe poput ubeđenja da su žrtve same krive za to što im se desilo, kao i da su žrtve uglavnom strane državljanke ili državljani, što takođe nije tačno.

Vainoma je pozdravio najavu donošenja Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: