Netenjahu odustao od pregovora

Jerusalim -- Lider partije Likud Benjam Netanjahu odustao je od daljih pregovora o formiranju koalicione vlade sa šeficom partije Kadima Cipi Livni, saopšteno je večeras.

Izvor: Beta
Podeli

Portparol Netanjahua, čija stranka je na nedavno održanim parlamentarnim izborima osvojila jedno mesto manje od konkuretske Kadima partije, saopštio je večeras da je bivši izraelski premijer i najozbiljniji kandidat da ponovo obavlja tu funkciju, posle druge neuspešne runde pregovora sa Livnijevom odustao od daljih pokušaja, prenose agencije.

To praktično znači da buduću izraelsku vladu neće činiti koalicija partija Kadima i Likud, već samo jedna od te dve partije koja će uspeti da pridobije podršku ostalih stranaka koje su prešle izborni cenzus od dva odsto.

U izraelskoj i svetskoj javnosti procenjuje se da Netanjahu ima veći koalicioni potencijal i da će uspeti da formira koaliciju sa strankama sličnog, konzervativnog usmerenja.

Livni je u pregovorima koji su do sada vođeni optužila Netanjahua da nije previše zainteresovan za sprovođenje američkog plana o stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Popularnost Netanjahua značajno je porasla pošto je kontrolu nad pojasom Gaze pre dve godine preuzeo radikalni palestinski pokret Hamas, što je dovelo do jačanja nacionalne struje i konzervativnih stranaka u Izraelu.

Netanjahu je u predizbornoj kampanji uglavnom stavljao akcenat na bezbednosna i ekonomska pitanja u pregovorima sa Palestincima, dok je u drugi plan gurao pitanje teritorije.

Svet

Eksplozija na stanici metroa

Kairo -- Nepoznati počinilac bacio je danas molotovljev koktel na stanicu metroa u Kairu u kojoj je bilo mnogo putnika, ali u tom napadu nije bilo povređenih.

Svet subota 28.02. 20:35 Komentara: 0

Bangladeš: Vojska lojalna vladi

Daka -- Vojska Bangladeša potvrdila je da podržava vladu Šeik Hasine, posle pobune pripadnika paravojnih jedinica u kojoj je ubijeno najmanje 80 ljudi, većinom oficira.

Svet subota 28.02. 19:57 Komentara: 0

Abas očekuje pomoć za Gazu

Ramala -- Sredstvima za obnovu pojasa Gaze trebalo da bi da upravlja Palestinska uprava, a ne Hamas, složili su se palestinski predsednik Mahmud Abas i Havijer Solana.

Svet subota 28.02. 17:39 Komentara: 0

Razgovori vojske SAD i Kine

Peking, Seul -- Visoki vojni zvaničnici SAD i Kine dogovorili su se da produže vojne ugovore suspendovane u oktobru, kada je Vašington objavio prodaju naoružanja Tajvanu.

Svet subota 28.02. 17:23 Komentara: 0
strana 1 od 240 idi na stranu