Netenjahu odustao od pregovora

Lider partije Likud Benjam Netanjahu odustao je od daljih pregovora o formiranju koalicione vlade sa šeficom partije Kadima Cipi Livni, saopšteno je večeras.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2009.

21:00

Default images

Portparol Netanjahua, čija stranka je na nedavno održanim parlamentarnim izborima osvojila jedno mesto manje od konkuretske Kadima partije, saopštio je večeras da je bivši izraelski premijer i najozbiljniji kandidat da ponovo obavlja tu funkciju, posle druge neuspešne runde pregovora sa Livnijevom odustao od daljih pokušaja, prenose agencije.

To praktično znači da buduću izraelsku vladu neće činiti koalicija partija Kadima i Likud, već samo jedna od te dve partije koja će uspeti da pridobije podršku ostalih stranaka koje su prešle izborni cenzus od dva odsto.

U izraelskoj i svetskoj javnosti procenjuje se da Netanjahu ima veći koalicioni potencijal i da će uspeti da formira koaliciju sa strankama sličnog, konzervativnog usmerenja.

Livni je u pregovorima koji su do sada vođeni optužila Netanjahua da nije previše zainteresovan za sprovođenje američkog plana o stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Popularnost Netanjahua značajno je porasla pošto je kontrolu nad pojasom Gaze pre dve godine preuzeo radikalni palestinski pokret Hamas, što je dovelo do jačanja nacionalne struje i konzervativnih stranaka u Izraelu.

Netanjahu je u predizbornoj kampanji uglavnom stavljao akcenat na bezbednosna i ekonomska pitanja u pregovorima sa Palestincima, dok je u drugi plan gurao pitanje teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: