Stari pasoši važe do kraja godine

Beograd -- U Skupštini Srbije još nije izglasana izmena Zakona o putnim ispravama, što za sada znači da će stari pasoši važiti samo da kraja godine.

Izvor: B92
Podeli

Stari pasoši se ne izdaju od subote, tako da se na šalterima policije u velikim redovima čekaju nove putne isprave. U najvećoj opštini u Srbiji, Novom Beogradu, gužve se ne smanjuju. Građani koje je ekipa B92 zatekla u prostorijama Policijske uprave, nezadovoljni su procedurom i velikim gužvama, ali i zbunjeni, jer ne znaju do kada važe stari, plavi pasoši:

Iako se po Zakonu o putnim ispravama na izdavanje biometrijskog pasoša čeka do mesec dana, u Policijskoj upravi Novi Beograd kažu da procedura traje najviše pet.

U hitnim slučajevima, kao što su bolest ili smrt, pasoš može biti izdat za 48 sati.

U toj upravi dnevno se izda oko 100 novih pasoša, a prema rečima šefice Odseka za upravne poslove, zbog kapaciteta službe taj broj ne može biti veći.

"S obzirom na veličinu opštine i broj stanovnika, uveli smo opciju dnevnog zakazivanja, ne smemo prolongirati za duži period. Ujutru oko 8 podelimo od 80 do 100 brojeva. Ko preuzme broj, u toku dana može podneti zahtev", objašnjava Ljudmila Ostojić, iz Policijske uprave Novi Beograd.

Iako je predlog o izmenama Zakona o putnim ispravama u Skupštini još od jula, neizvesno je kada će biti izglasan.

Ukoliko Skupština usvoji izmene tog zakona, stari pasoši će, umesto do kraja ove, važiti do kraja 2009. godine.

Info

strana 1 od 46445 idi na stranu