SAD bez promena prema Balkanu

Bez obzira ko pobedi na predsedničkim izborima u SAD, spoljna politika prema Balkanu i Srbiji neće se bitnije menjati, ocenjuje američki stručnjak Stiven Majer.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 31.10.2008.

03:17

Default images

"Prioriteti će biti Irak, Avganistan, Pakistan, Iran, a ako bi došlo do nekih nepredviđenih situacija, recimo, na Kosovu ili u Bosni, mislim da će nova administracija izbegavati da se ponovo angažuje u tom regionu i prepustiće ta pitanja EU”, kaže Majer, profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu za odbranu u Vašingtonu.

Majer, stručnjak za Balkan, na pitanje šta bi Srbija mogla da učini za unapređenje vlastite pozicije u SAD po povratku ambasadora u Vašington, odgovorio je da Beograd treba da se angažuje ne samo u Vašingtonu, već u Evropi i u svetu, imajući u vidu verovatnu manju zainteresovanost nove administracije za Balkan. "U svetlu novonastalog antagonizma između SAD i Rusije, koji naravno nije dosegao razmere hladnog rata, mislim da će pitanja Srbije, Kosova i Bosne možda postati predmet novog interesovanja, ali samo u kontekstu neke veće igre velikih sila", ocenio je Majer za Glas Amerike.

"To manje zemlje moraju da imaju na umu. Dakle, regionalna pitanja rešavaće se više u svetlu odnosa i interesa velikih sila, a ne regionalnih odnosa i aspiracija", kaže on.

Majer, međutim, ističe da bi Srbija "trebalo da razvija jake regionalne odnose, posebno sa Grčkom, Rumunijom i Bugarskom, u domenu ekonomije, politike, bezbednosti, što bi mogao da bude možda najjači front otvaranja te zemlje - prvo prema susedima i Evropskoj uniji, a zatim i šire".

Buduća marginalna zainteresovanost SAD za Balkan pruža mogućnost ne samo Srbiji, već i drugim regionalnim zemljama, da zacrtaju svoj sopstveni i nezavisni put i strategiju, i prošire saradnju sa ostatkom sveta, zaključio je Majer.

I Holbruk u administraciji?

Bivši posebni izaslanik predsednika SAD-a za Balkan i istaknuti funkcioner Demokratske stranke Ričard Holbruk niti potvrđuje niti demantuje da je kandidat za ministra spoljnih poslova SAD-a, ako na izborima pobedi Barak Obama.

On je za Hrvatsku televiziju izjavio da je spreman da preuzme odgovornost ako bude pozvan u demokratsku administraciju.

On je delovanje bosanskih političara Milorada Dodika i Harisa Silajdžića nazvao otrovnim odnosom, koji, svaki iz svojih razloga, ruši državu Bosnu i Hercegovinu.

Holbruk kaže da Dodik stalno priča o potrebi poštovanja Dajtonskog sporazuma, a radi na njegovu rušenju, a da sam Silajdžić ionako govori kako taj sporazum treba menjati.

Holbruk je teškom greškom nazvao američku politiku povlačenje NATO-a iz BiH, kao i pokušaj, uključujući Vladimira Putina, gašenja kancelarije visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, nazivaju sve to "bosanskom bačvom baruta".

Holbruk je pozvao svet, kao i Hrvatsku i Srbiju, na aktivniji i konstruktivniji odnos prema BiH.

Holbruk veruje da su američki izbori sledećega tedna istorijski i da su SAD na prekretnici. U sledeće četiri godine najvažnije je raditi na ekonomskom oporavku, ali i na promeni spoljne politike, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: