Jeremić: Odmrznuti sporazum

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je EU da "odmrzne" Privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.09.2008.

13:35

Default images

Jeremić je, tokom posete Atini, rekao da je za EU "došao trenutak da deluje", da "se odmrzne sporazum" a put za integraciju Srbije otvori pošto, "Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom" što je, kako je istakao, "i dokazano".

"Nadam se da ćemo imati evropski konsenzus o tome na narednom sastanku ministara spoljnih poslova (EU)", rekao je on nakon sastanka sa grčkom ministarkom spoljnih poslova Dorom Bakojani.

Dora Bakojani je ponovila podršku Grčke Srbiji na putu evropskih integracije.

Šefovi diplomatija EU će na sastanku u Briselu u ponedeljak razmotriti i mogućnost primene privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, pošto ih, kako se očekuje, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramec obavesti o rezultatima posete Beogradu.

O stavovima Bakojanijeve i Jeremića o statusu Kosova i inicijativi Srbije da Generalna skupština UN zatraži mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova od Međunarodnog suda pravde, možete čitati u posebnoj vesti.

"Ukinuti vize, početi pregovore"

EU mora hitno da počne pregovore o članstvu sa zemljama zapadnog Balkana, kako bi im pomogla da sprovedu reforme,smatraju učesnici na predstavljanju knjige "Regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi i šire: Izazovi i perspektive".

Kako je rečeno, potrebno je hitno ukinuti vize i intenzivnije raditi na uspostavljanju regionalne saradnje zemalja u regionu.

Goran Svilanović smatra da EU mora da preskoči nekoliko koraka u pridruživanju balkanskih zemalja Uniji i da hitno počne pregovore o članstvu s tim zemljama.

Svilanović veruje da je to način da se spreči ponovno razbuktavanje snova o daljim podelama, koji još postoje u svim zemljama u okruženju i tvrdi da su pregovori o članstvu od ključne važnosti za sprovođenje reformi u tim zemljama.

“Važniji su nego činjenično članstvo. Kroz te pregovore zemlje se menjaju u oblasti poljoprivrede, kulture, industrije životne sredine - u svakoj pojedinačnoj oblasti i naročito u oblastima koje su od ključnog znacaja – pravosuđe, policija, dakle u oblastima koje donose bezebdnost svakoj pojedinoj zemlji“, objašnjava Svilanović.



I bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i na Kosovu, a sada ambasador svoje zemlje u Organizaciji za evrpopsku saradnju i razvoj Vofgang Petrič, misli da Brisel mora ubrzati pregovore, ali i da hitno mora ukinuti vize za građane zemalja jugoistočne Evrope.

Pravi je skandal što vize još postoje, kaže Petrič i naglašava da njihovo ukidanje zavisi iskljucivo od politicke volje zemalja članica EU. Austrijski diplomata istakao je besmislenost postojećeg viznog režima.

“Generalni sekretar austrijske vlade mi je baš juče rekao da je pozvao svoje prijatelje iz Srbije da mu dođu u goste, jer je oženjen Vojvođankom. I onda je morao da dokazuje da ima dovoljno novca, kako bi mogao da garantuje za svoje prijatelje, da bi dobili vizu. Dakle, jasno je koliko je to smešan zahtev. Uglavnom, vize moraju biti ukinute i to mora biti sto pre“, poručuje Petrič.

Generalni sekretar Centra za strategije evropskih integracija Kristof Solioz smatra da je neophodno proširiti regionalnu saradnju stvaranjem takozvanog otvorenog regionalizma, koji bi se zasnivao na pitanjima ekonomskog razvoja, energetske stabilnosti, infrastrukture, unapređenja pravosuđa ili socijalne politike, ali i kulture.

Solioz dodaje da se, uz pomoć EU, ovdašnja regionalna saradnja može proširiti i na druge oblasti kao što su crnomorski ili kavkaski region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: