Ljajić: Još nema tragova ka Mladiću

Rasim Ljajić smatra da je rano govoriti koliko hapšenje Radovana Karadžića može da ukaže gde se nalazi Ratko Mladić.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

00:24

Default images

Koordinator Akcionog tima za saradnju s Haškim sudom je za B92 rekao da istraga o slučaju Radovana Karadžića i rekonstrukcija njegovog kretanja od trenutka kada je on došao u Srbiju, još nisu okončani. "Nije realno očekivati - pretenciozno bi bilo da će ta istraga predstavljati trag koji vodi do Ratka Mladića, rano je za bilo kakvu vrstu ocena u ovom trenutku", rekao je Ljajić.

On je kazao da će aktivnosti na lociranju preostale dvojice haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića biti nastavljene, zbog ispunjenja međunarodnih obaveza, ali i nastavka unutrašnjih reformi koje će dovesti do bržeg napretka Srbije ka Evropskoj uniji.

Ljajić je rekao da je procenjeno da je najbolje da Radovan Karadžić bude izručen rano jutros, da bi se izbegli mogući incidenti, u potpunosti ispunila procedura i otklonila sumnja "da je nešto urađeno mimo zakona".

Prema rečima Ljajića, vlasti u Srbiji nakon hapšenja Karadžića očekuju pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i Savetu ministara EU.

"Ovo je krunski dokaz da Srbija nije mesto ni utočište za haške optuženike i one koji su počinili ratne zločine i da smo mi spremni da izvršavamo i druge obaveze", rekao je Ljajić.

Ocenio je da će ispunjenje obaveza prema Haškom tribunalu dovesti i do smanjenja unutrašnjih podela i konfrontacija, kao i normalizacije političke situacije i života u Srbiji.

Upitan o učešću Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije u protestima protiv saradnje s Tribunalom u Hagu, Ljajić je rekao da potez tih stranaka treba tretirati kao deo političke borbe i pokušaj da se pronađe politička tema za koju stranke procenjuju da će im doneti određenu korist.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: