Ljajić: Položaj radnika težak

Povodom Praznika rada, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da je položaj radnika u Srbiji vrlo težak.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

15:18

Default images

Njihov položaj je loš uprkos činjenici što su njeni građani dobri radnici, jer je oko 300.000 ljudi ostalo bez posla u procesu privatizacije, restrukturiranja, likvidacije, stečaja. U izjavi povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Ljajić je naveo da velikom broju radnika nedostaje nekoliko godina do sticanja prava na penziju a ostali su bez posla.

"Imamo i 18,1 odsto nezaposlenih u Srbiji, što je značajno više od evropskog proseka, gde je stopa nezaposlenosti 7,3 odsto", naveo je Ljajić.

Kada govorimo o značaju približavanja Evropskoj uniji, onda upravo na ovim podacima jasno se vide razlike između zemalja koje su do skoro bile izvan EU i koje su od 2004. godine postale članice evropskog kluba, istakao je on.

Približavanje EU znači otvaranje novih radnih mesta, smanjenje stope nezaposlenosti i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita kao ključnih ekonomskih problema sa kojima se danas Srbija suočava, ocenio je Ljajić.

On je podsetio da je stopa nezaposlenosti u Rumuniji bila 27 odsto, a danas je 7,4 odsto, u Bugarskoj je ispod sedam procenata, u Mađarskoj 7,3 odsto, Sloveniji pet odsto, u Hrvatskoj, koja je na korak od EU - deset odsto. Ministar za rad i socijalnu politiku, koji je prisustvovao otvaranju sektora Narodne kancelarije predsednika Srbije koji će se baviti problemima zaštite prava radnika, kaže da je to rezultat dogovora predsednika Srbije Borisa Tadića i Saveza sindikata, kao i da je zaštita prava radnika izuzetno važna, zbog čega to mora biti obaveza i posao svih državnih institucija.

Ljajić je ukazao da je u Srbiji u procesu privatizacije bez posla ostalo nekoliko stotina hiljada radnika, da su najugroženiji oni kojima je ostalo nekoliko godina do penzije, žene kojima poslodavci postavljaju "nemoguće uslove", kao i da se zaposleni suočavaju i sa mobingom.
Govoreći o Opštem kolektivnom ugovoru, on je naveo da on predstavlja okvir za veća prava radnika, pa i poštovanje ljudskih prava u Srbiji.

Ljajić je ocenio da će Sporazum sa EU o stabilizaciji i pridruživanju doprineti i smanjenju stope nezaposlenosti u našoj zemlji, koja iznosi oko 18 odsto, dok je u EU oko sedam odsto.

Problemi zaštite radnika

U prostorijama Narodne kancelarije predsednika Srbije danas je otvoren sektor koji će se baviti problemima zaštite prava radnika.

Taj sektor treba da se bavi i obezbeđivanjem uslova za bolju komunikaciju između poslodavaca i zaposlenih i saradnjom sa sindikatima. Na otvaranju Sektora, direktorka Narodne kancelarije Tatjana Pašić je rekla da su uočeni najčešći problemi radnika - poslodavac ne uplaćuje doprinose, ne poštuje sudske odluke o vraćanju na posao, ne poštuje socijalni program i ne isplaćuje otpremnine.

U rad novog sektora, kazala je Pašićeva, aktivno će biti uključeni predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Saveza sindikata, a biće intenzivirana i saradnja sa inspekcijama rada i drugim organima koji se bave zaštitom prava radnika i mirnim rešavanjem sporava.

Pašićeva je kazala da je za zaposlene u Srbiji izuzetno značajan u utorak potpisan Opšti kolektivni ugovor, istakavši i da će potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju našoj zemlji omogućiti veće investicije i veći broj radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: