Beogradu uručen demarš EU

Ministarstvu spoljnih poslova Srbije danas uručen demarš EU u kome se izražava zabrinutost zbog napada na strane ambasade u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

17:49

Default images

Kako saznaje Beta u diplomatskim izvorima, demarš su pomoćniku ministra spoljnih poslova jutros uručili ambasadori Slovenije i Francuske i zamenik šefa delegacije Evropske komisije, prema instrukcijama Saveta ministara EU.

U demaršu se, prema izvoru Bete, osuđuju i napadi na kontrolne punktove na administrativnoj granici prema Kosovu i izražava očekivanje da će srpske vlasti nedvosmisleno obeshrabriti svaki čin nasilja protiv međunarodnih i lokalnih institucija na Kosovu.

Evropska unija je u demaršu uručenom Beogradu ocenila i da je "zapaljiva" retorika pojedinih članova vlade potpuno neprihvatljiva jer ostavlja utisak da se time nasilju daje legitimitet, uz upozorenje da oni koji daju takve izjave snose odgovornost za posledice takvog govora.

U demaršu je, takođe, izražena zabrinutost zbog pritiska kome su izloženi neki mediji i nevladine organizacije u Srbiji, naveo je izvor Bete.

Isti izvor dodao je da je upućivanje demarša bilo i prilika da se podseti da je budućnost Srbije u EU i da je EU spremna da radi zajedno sa Srbijom na ostvarivanju tog cilja.

Inače, premijer Srbije Vojislav Koštunica danas je odbacio optužbe da policija nije reagovala na pravi način prilikom napada na ambasade u Beogradu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: