Vizner: Vreme za Ahtisarijev plan

Frenk Vizner izjavio da je stav SAD da je došlo "pravo vreme da se primeni plan koji govori o perspektivi nezavisnog Kosova".

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2007.

13:01

Default images

Predstavnik SAD u pregovaračkoj "trojci" Kontakt grupe je u intervjuu za Večerenje novosti izjavio da su SAD od kraja devedesetih uključene u pitanja vezana za Kosovo i ponovio da je posle svih godina sada potrebno naći rešenje jer je status kvo neodrživ.

"Ne možemo da nastavimo ovako beskrajno. Tokom protekle dve godine, prvo pod predsednikom Ahtisarijem, a potom uz 'trojku' u pregovorima, pokušali smo da pronađemo rešenje zasnovano na kompromisu. Pokazalo se da je nemoguće doći do njega. Strane su ostale čvrsto na svojim pozicijama. Po mom mišljenju, nema apsolutno nikakvog razloga da se misli da bi dalji pregovori doveli do promena ponašanja", rekao je Vizner.

Američki diplomata je ponovio da su SAD učestvovale u dosadašnjim pregovorima kako bi se pronašlo kompromisno rešenje, ali da je, kako se proces produžavao, postajalo jasno da nije moguće postići kompromis.

"Nema načina da Kosovo bude spremno da se vrati pod suverenitet Srbije. I tako smo došli do najlogičnijeg zaključka koji donosi stabilnost Kosovu, i stvara jasnoću preko potrebnu celom regionu, a to je nezavisnost", naveo je član pregovaračke "trojke".

Na pitanje kakvo je to rešenje sa kojim se ne slažu mnoge evropske zemlje i Rusija, Vizner je odgovorio da treba sačekati da se Evropljani izjasne i dodao da je priličan broj evropskih zemalja koje shvataju važnost toga što on govori.

Vizner je rekao da niko ne može nekoga da prisili da prizna nezavisnost, kao i da rešenje za Kosovo neće biti takvo kakvo će svi prihvatiti jer "takvog rešenja nema kada je Kosovu u pitanju".

Sejdiju: Proglašenje nezavisnosti uskoro

Proglašenje nezavisnosti Kosova je blizu i međunarodni faktori imaju razumevanja za zahteve kosovskih Albanaca, rekao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju za novogodišnje izdanje prištinskog dnevnika Koha Ditore.

On nije precizirao datum kada bi Skupština Kosova mogla da proglasi nezavisnost Kosova, ali je rekao da će to biti urađeno u saradnji s međunarodnim faktorima.

Upitan da li februar 2008. predstavlja taj "vremenski okvir", on je odgovorio da je "važno da se to uradi veoma rano" i dodao da je uveren da će nezavisnost biti proglašena u prvoj polovini naredne godine.

On je kazao da će u početku Kosovo imati nadziranu nezavisnost, što podrazumeva međunarodno civilno prisustvo kao i nastavak mandata snaga NATO-a na Kosovu.

"Mogu da govorim o bezrezervnoj podršci nezavisnosti Kosova i to će se desiti. Bezrezervnu podršku su dali SAD, Velika Britanija, Francuska i još zemlje EU, a korektnih stavova ima i od strane zemalja regiona ", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: