Turnir za decu s posebnim potrebama

U gimnaziji "Ruđer Bošković" održana manifestacija čiji je cilj da podstakne na solidarnost sa decom sa posebnim potrebama.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.11.2007.

14:07

Default images

Prema rečima ministra Rasima Ljajića, to je prva u nizu akcija koje će Ministarstvo za rad i socijalna pitanja organizovati da podstakne druge da pomažu deci smeštenoj u institucijama i hraniteljskim porodicama kojima je pomoć najpotrebnija, ali i da pokažu svetu da ova akcija ima širi društveni značaj nego što je fudbalska utakmica.

Početni udarac na turniru "Igrajmo za humanost, ne smemo ih zaboraviti” su izveli Rasim Ljajić i fudbaler Savo Milošević.

Prihod sa manifestacije, u kojoj pored škole-domaćina učestvuju i učenici Osnovne škole "Ruđer Bošković" i Matematičke gimnazije u Beogradu, namenjen je kupovini opreme domovima za decu sa posebnim potrebama.

"Cilj ovakvih manifestacija jeste da lokalna zajednica kroz različite aktivnosti podrži programe Ministarstva koji se odnose na socijalizaciju osoba sa posebnim potrebama koje žive u svom prirodnom okruženju, kao i poboljšanju kvaliteta života onih koji su trenutno smešteni u institucije socijalne zaštite", rekao je Ljajić.

Ministar je napomenuo da 1.400 dece živi u institucijama bez roditeljskog staranja, a još veći broj dece je ometeno u razvoju i potrebna im je naša pomoć.

Humanitarnu akciju "Igrajmo za humanost, ne smemo ih zaboraviti" podržalo je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, veći broj privrednika i ličnosti iz sveta sporta i umetnosti.

Stimulisati i biološke porodice

Niške organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama pokrenule su inicijativu za promenu zakona kako, pored hraniteljskih, novčano stimulisale i biološke porodice.

"Tražimo da nam država omogući bolju ili jednaku finansijsku stimulaciju kakvu imaju hraniteljske porodice", navode oni.

"To je način da deca ostanu u biološkoj porodici umesto da se smeštaju u specijalne domove", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare sekretar Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama - MNRO Jovan Bogdanović.

On je objasnio da njegovo dete na ime tuđe nege prima nešto više od 3.000 dinara, a da hraniteljska porodica prima preko 10.000 dinara i stiče pravo na penziju.

"Sistem je naopako postavljen. Zašto davati veću podršku kopiji kada imamo originale", rekao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: