DS zadovoljan, opozicija ne

Dok DS smatra da je u Njujorku ostvarena diplomatska pobeda Beograda, opozicione SRS i LDP nezadovoljne iz različitih razloga.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

10:19

Default images

Portarolka Demokratske stranke Jelena Marković ocenila je juče da pregovori u Njujorku na izvestan način predstavljaju diplomatasku pobedu Beograda, pošto je obnovljen pregovarački proces o statusu Kosova.

Markovićeva je rekla da je veoma važno to što je u petak potpisana Njujorška deklaracija koja je obavezala obe strane da neće preduzeti nijedan korak ka destabilizaciji situacije na Balkanu.

Prema njenim rečima, značajno je i to što su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica u Njujorku imali brojne bilateralne susrete i "značajne svetske sile pridobili za beogradski plan".

"Ono što ostaje veliki posao za srpsku pregovaračku stranu i čvršću poziciju jeste i pridobijanje Amerikanaca, koji svojim čvrstim stavom o nezavisnosti u izvesnoj meri obesmišljavaju pregovore i daju snagu Albancima da u pregovorima ne učestvuju", ocenila je Markovićeva.

Ona je dodala da ohrabruje pokazana spremnost svih strana za kompromis kao i dobar nastup Beograda u pregovorima.

"Tražimo od međunarodne zajednice da izjave o nezavisnosti budu zaustavljene kako bi pregovori bili u stvari razgovori u kojima učestvuju obe strane", zaključila je Markovićeva.

S druge strane, generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić kaže da Srbija nije dobila ništa na pregovorima o Kosovu u Njujorku i da i dalje ostaju nerešeni ključni problemi.

Vućić je smatra da u Njujorku država Srbija nije dobila "ama baš ništa".

"Pažljivim čitanjem svega što je izneto u Njujorškoj deklaraciji i izjava relevantnih zvaničnika međunarode zajednice jasno se dolazi do odgovora šta su to problemi Srbije", kazao je Vučić.

Kako je naveo, prvi poroblem je to što se sve završava 10. decembra i to što su ohrabrujuće izjave poput naznaka da će pregovori biti nastavljeni i nakon tog datuma, "primetili samo srpski političari".

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da su na direktnim pregovorima sa albanskom stranom u Njujorku predsednik i premijer Srbije morali da promovišu novu politiku, a ne stare fraze.

"Vlast u Beogradu na prvom mestu treba da razmišlja o ljudima, a ne o procentima teritorije, što je, nažalost, suština pogrešnog odnosa naše vlasti prema kosovskoj krizi", navodi se u pisanoj izjavi Jovanovića dostavljenoj agenciji Beta.

Predsednik LDP-a ukazao je da su predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica "dodatno iskomplikovali i ugrozili evropsku budućnost Srbije".

"Očigledno je da ni predsednik ni premijer nemaju hrabrosti za vođenje odgovorne i odlučne politike koja, hteli mi to da prihvatimo ili ne, počinje konstatacijom da je Miloševićevom politikom Srbija izgubila Kosovo", kazao je Jovanović.

On smatra da umesto insistiranja na kontrolisanju teritorije, Srbija to pravo treba da prepusti Albancima, uz insisistiranje na konstitutivnom statusu Srba, čime bi bila otvorena mogućnost da ravnopravno sa Albancima žive i upravljaju Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: