"Mladić zaštitio od Karadžića"

Bivši načelnik Glavnog štaba VRS tvrdi da je Mladić odbio Karadžićevu direktivu da s jedinicama uđe u enklave Srebrenica i Žepa.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

17:29

Default images

General Ratko Mladić u leto 1995. nije u potpunosti izvršio direktivu predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića o eliminisanju enklava Srebrenica i Žepa, tvrdi svedok optužbe, general Manojlo Milovanović, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

U nastavku svedočenja na suđenju oficirima vojske i policije bosanskih Srba optuženim za zločine u Srebrenici i Žepi, Milovanović je tvrdio da je Mladić ublažio direktivu 7 Vrhovne komande RS kojom se nalaže da se "svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvore uslovi totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti opstanka i života žitelja Srebrenice i Žepe".

Karadžić je, prema Milovanoviću, naredio "ulazak snaga VRS u enklave", a Mladić je to izostavio iz naređenja kojim je razrađena politička direktiva vrhovne komande. Učinio je to, rekao je svedok, odgovarajući na dodatna pitanja tužioca, uz rizik da bude izveden pred vojni sud ili bude smenjen jer ne poštuje naređenja vrhovnog komandanta.

"Odbijanje" Mladića Milovanović je upotrebio kao ilustraciju u odgovoru na pitanje tužioca kako oficir postupa u slučaju da naređenje koje je dobio podrazumeva da treba da počini zločin. "To zavisi od ličnosti, ja ga ne bih izvršio", dodao je Milovanović, precizirajući i da su svi "oficiri obučeni da procene šta je zakonito, a šta nije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: