Silajdžić optužuje Srbiju

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić ocenjuje da je nota koju je MIP Srbije uputio BiH grub oblik negiranja te presude.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2007.

09:17

Default images

Kako je ocenio Silajdžić, taj potez Srbije je pokušaj da se Bosni i Hercegovini ospore prava koja proizlaze iz međunarodno-pravnog poretka. Silajdžić je danas saopštio da zahtev Srbije da se BiH odrekne svog prava da traži reviziju presude predstavlja nedopustiv pritisak na suverenu državu da ne iskoristi mogućnosti koje proizlaze iz Statuta Međunarodnog suda pravde.

"Taj zahtev je pogotovo nelegitiman kada se uzme u obzir da upravo odbijanje Srbije da ustupi svu relevantnu dokumentaciju tokom procesa stvara obavezu svih političkih lidera u BiH da konstantno i konzistentno insistiraju na objavi tih dokaza", naveo je Silajdžić.

On je rekao da je Međunarodni sud pravde, pored odluke da su genocid počinile vlasti Republike Srpske, prvi put u istoriji proglasio jednu državu, Srbiju, odgovornom za kršenje Konvencije o genocidu.

"Srbija tu konvenciju krši već skoro 15 godina, a duže od dva meseca krši i presudu Međunarodnog suda pravde jer odbija da uhapsi i kazni sve učesnike u projektu genocida u BiH", naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

BiH primio notu

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine primilo je danas diplomatsku notu Ambasade Srbije kojom se traži da BiH prekine kampanju protiv presude kojom je odbačena krivica Srbije za genocid u BiH.

Istovetna nota, koju je potpisao šef diplomatije Srbije Vuk Drašković, prošle nedelje je prosleđena Hrvatskoj. Iz MIP-a BiH je kratko saopšteno da je nota, u skladu s redovnom procedurom, prosleđena Predsedništvu BiH i Savetu ministara BiH.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić nije želeo da komentariše sadržaj note uz obrazloženje da ne želi da komentariše note koje potpisuje osoba koja je organizovala i slala dobrovoljce u BiH i Hrvatsku i koja redovno odaje počast Draži Mihajloviću i njegovim četnicima na Ravnoj gori.

Hrvatska odbacila diplomatsku notu Srbije

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija danas je odbacilo tvrdnje iznesene u nedavnoj diplomatskoj noti Srbije kao potpuno neutemeljene i neprimerene.

U saopštenju o diplomatskoj noti Srbije ocenjuje se kako se njome "još jednom pokušava relativizovati presuda najviše međunarodne sudske instance i izbeći odgovornost".

Srbija je u prošli petak uputila diplomatsku notu Hrvatskoj u kojoj traži da službeni Zagreb prekine kampanju protiv presude Međunarodnog suda pravde kojom je odbačena odgovornost Srbije za genocid u BiH.

U diplomtaskoj noti Srbije istaknuto je da ni državni genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) nije bio osuđen.

Hrvatsko Ministarstvo u saopštenju je odbacilo pristup kojim se osporava legitimno pravo nezavisnih i slobodnih medija da komentarišu
presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u sporu Bosne i Hercegovine i bivše Savezne Republike Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: