U Beču o pitanjima decentralizacije

U Beču su nastavljeni pregovori Prištine i Beograda o predlogu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2007.

08:43

Default images

Četvrtog dana pregovora u Beču pregovarački tim Beograda je zatražio, u delu pregovora o decentralizaciji, pojačane nadležnosti u obrazovanju, kulturi, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i pri izboru lokalnih šefova policije.

Kako iz Beča javlja novinarka B92 Jelena Aleksić, i današnji dan pregovora ličio ne na prthodne jer je Beograd ulagao dosta amandmana, a Priština podržavala predlog Martija Ahtisarija.

Današnji amandmani Beograda odnose se na aneks predloga o decentralizaciji. Koordinator beogradskog tima Slobodan samardžić tvrdi da Ahtisarijevim planom nisi predviđene posebne nadležnosti za srpske opštine.

"Naš je stav da to što je Srbima dato liči na srednjevekovne privilegije, to nisu prava u modernom smislu reči, neotuđiva i garantovana ustavom. Mi smo se zalagali za to da prava budu garantovana sporazumom i ustavom, a da ne bude dopušteno da zakonodavstvo to kasnije anulira", kaže on.

Beograd je na pregovorima pokrenuo i raspravu o lokalnoj policiji, Priština je smatra da Beograd tako vrši podelu i teritorije i stanovništva. Koordinator tima Beograda Leon Kojen kaže da je srpska delegacija tražila da šefove policija praktično biraju skupštinske opštine, ali i da oni ne mogu biti smenjeni bez pristanka tih skupština, osim ako su teško prekršili zakon. "Tražili smo i da na teritorije srpskih opština ne mogu ući predstavnici policije iz Prištine ako nisu ispunjeni posebni uslovi. To je sada mnogo širi sistem ovlašćenja lokalne policije i srpskih zajednica uopšte", kaže Kojen.

Predstavnik prištinske delegacije Ljutfi Haziri kaže da struktura komande policije treba da bude kao u Ahtisarijevom predlogu. "To treba da bude jedna jedinstvena struktura u jedinstvenoj uniformi", kaže on.

Pregovarači su raspravljali i o međuopštinskoj saradnji, saradnji srpskih opština s Beogradom i o broju novih opština. To se čini i kao najvažnije pitanje jer je Ahtisari svojim predlogom prihvatio predlog Prištine da postoji šest novih ili proširenih opština, dok Beograd traži 11 novih opština.

Beogradski pregovarački tim je, osim toga, danas pokrenuo i raspravu o lokalnoj policiji. Kako je Kojen rekao, Beograd je zatražio da se zakon o policiji usvoji samo uz saglasnost većine srpskih poslanika u pokrajinskom parlamentu.

"Mi smo tražili da šefovi lokalne policije budu birani u skupštini opštine, a tome smo dodali i zahtev da komandiri lokalne policije ne mogu biti razrešeni bez pristanka skupštine opštine, osim ako na vrlo težak način ne prekrše zakon", rekao je Kojen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: