Dvostruko skuplji isti televizor

Nakon jučerašnje izjave guvernera o ceni televizora, postavlja se pitanje koliko domaći trgovci zarađuju na prodaji uvozne robe.

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2007.

17:25

Default images

Guverner Radovan Jelašić rekao je da isti televizor u Srbiji košta duplo više nego u Nemačkoj. U prodavnici Eltim, koju je guverner naveo kao primer da isti televizor prodaje po dvostruko većoj ceni u odnosu na Nemačku, negiraju da je u cenu uračunata dupla marža, već da su cene više zbog velikih dažbina.

"Marža za taj televizor je 9,37 posto. To je minimalna marža ispod koje ne može da se radi. Naša prosečna marža u decembru mesecu bila je svega nešto preko devet odsto", kaže vlasnik Eltima Jovan Ilić.

"Marže u Srbiji u ovoj branši su minimalne, one su manje nego u Nemačkoj, ali on tamo mora da bude jeftiniji jer tamo nema carine, a tu je i PDV", kaže Ilić.

Guverner je cenu televizora naveo kao primer da kod nas ne postoji dovoljna konkurencija i da su zbog toga pojedini proizvodi znatno skuplji. Prema rečima nadležnih u Ministarstvu trgovine, trgovačke marže kod nas se kreću od tri pa čak do 35 odsto.

Međutim, oni navode da država nema nikakav uticaj na formiranje marži jer je predviđeno da se sve cene formiraju slobodno na tržištu. Posla za tržišnu inspekciju ima samo ako se narušava slobodna konkrencija.

"Država nema nikakve ingerencije da deluje. Ta roba nije na nekom režimu, cena se slobodno formira i trgovci sve dok mogu da prodaju po toj ceni, oni će formirati takvu cenu, i činjenica da će sticati neki ekstraprofit", kaže Mladen Radović iz tog ministarstva.

"Jedino što tu može da deluje je Zakon o zaštiti konkurencije, odnosno antimonopolska komisija", objašnjava on.

A u antimonopolskoj komisiji kažu da oni reaguju samo ukoliko se utvrdi da je neko od trgovaca zlupotrebio svoj monopolski položaj, odnosno ako pokušava da se dogovori sa ostalim trgovcima o ceni ili podeli tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: