Istražni sudija saslušao Simovića

Aleksandar Simović se na saslušanju kod istražnog sudije branio ćutanjem. Sutra će se pojaviti na suđenju za ubistvo premijera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.11.2006.

18:36

Default images

Istražni sudija doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv Simnovića u vezi sa ubistvom Zorana Vukojevića Vuka, svedoka saradnika u procesu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, ali i sa drugim delima. Kako saznaje B92, Simović bi u decembru trebalo da se izjasni o optužnici koja ga tereti da je učestvovao u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

Iako se očekivalo, Aleksandar Simović danas nije seo na optuženičku klupu u postupku za ubistvo premijera Srbije. On  je u Specijalni sud doveden nešto pre 12 sati. Tada je i policija dostvaila krivičnu prijavu protiv njega.

Na osnovu te krivične prijave specijalni tužilac podneo je zahtev za sprovođenje istrage. "Zamenik specijalnog tužioca podneo je zahtev za sprovođenje istrage protiv okrivljenog Aleksandra Simovića za krivično delo teškog ubistva iz bezobzirne osvete i još jedno krivično delo je tim zahtevom obuhvaćeno, a to je neovlašćeno držanje oružja i municije", kaže portparol tužilaštva Tomo Zorić.

Simović je veoma kratko bio kod istražnog sudije, na osnovu čega se moglo zaključiti da ništa nije pričao, da se na neki način branio ćutanjem.

Istražni sudija rekao nam je da je Simoviću uručeno rešenje o pritvoru iz 2003. godine, koje se odnosi na atentat na premijera i na druga dela za koje je optužen zemunski klan, pa i sam Simović.

Pred istražnim sudijom Simoviću je predočeno da je osumnjičen za ubistvo svedoka-saradnika i neovlašćeno držanje oružja i municije.

Prema rečima sudije, Simović je negirao učešće u ubistvu, ali je zadržao pravo da se o tome ne izjašnjava niti da odgovara na druga pitanja. Na kraju je doneto rešenje za sprovođenje istrage protiv njega.

Kako saznaje B92, materijalni dokazi, a pre svega analiza DNK, pokazala je da tragovi nađeni na mestu ubistva svedoka-saradnika Zorana Vukojevića pripadaju Simoviću.

Simović sutra na suđenju

Aleksandar Simović će se sutra prvi put pojaviti na suđenju za ubistvo premijera Srbije. Simovićev advokat Želimir Čabrilo kaže da je postupak koji je počeo pred istražnim sudijom proglašen službenom tajnom i da taj deo ne sme da komentariše.

"Ono što se dešavalo pred policijom u subotu, pred III odeljenjem beogradske policije smeo sam da komentarišem, jer tu je postupak javan. Današnji postupak pred Specijalnim sudom zatvoren je za javnost", rekao je on.

Prema optužnici, Simović je bio u prostoriji u Admirala Geprata, odakle je pucano na premijera Srbije, a prema svedočenju Dejana Milenkovića, Zvezdan Jovanović je upravo Simoviću dao pušku nakon što je pucao.

Simović je, prema saznanjima B92, policiji tokom dvodnevnog pritvora dao samo lične podatke, ali se nije izjasnio o krivičnim delima za koja se tereti.

Među tim delima je ubistvo svedoka-saradnika Zorana Vukojevića i ubistvo odbeglog člana zemunskog klana Zorana Povića. Kako B92 saznaje, analiza DNK je pokazala da tragovi nađeni na mestu ubistva svedoka-saradnika Zorana Vukojevića pripadaju Simoviću.

Odložena rasprava VSS o žalbi

Razmatranje žalbi Milorada Ulemeka i Branka Berčeka na presudu kojom su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića Vrhovni sud je odložio.

Predsedavajuća veća sudija Milena Inić-Drecun odložila je sednicu na neodređeno vreme.

Ona je saopštila da ju je sudija Nata Mesarević, koja predsedava većem na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, zamolila da se danas i eventualno sutra nastavi saslušanje svedoka-saradnika. Ulemek je prvooptuženi i za ubistvo Đinđića.

Sudija je navela da se rasprava odlaže na neodređeno jer, između ostalog, nije moguće obezbediti salu.

Otkazana je i sednica koja je bila zakazana za četvrtak, o zahtevu za preispitivanje presude koju su, kao vanredni pravni lek, tražili ostali osuđeni za ubistvo Ivana Stambolića.

Ulemek i Berček imali su pravo žalbe Vrhovnom sudu i na drugostepenu presudu istog suda, jer su osuđeni na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. O žalbi odlučuje veće od sedam sudija Vrhovnog suda koji nisu sudili u prethodnom veću. Ostali osuđeni imaju pravo samo na vanredni pravni lek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: