IZIT: Nerealan devizni kurs

Do kraja godine inflacija 9,3 odsto, ali početkom očekuju se inflatorni pritisci. Kurs nerealan, evro vredi 100 dinara, navodi IZIT.

Izvor: B92

Petak, 03.11.2006.

15:49

Default images

Direktor Instituta za tržistna istraživanja Miloje Kanjevac kaže da je trenutni nizak kurs evra pokazatelj ponude i tražnje na finansijskom tržistu, ali da ne odražava pravu snagu u srpskoj privredi. "Jedan evro realno vredi oko 100 dinara", kaže on.

"Narodna banka Srbije mora reagovati kako bi devizni kurs bolje odražavao stanje u privredi, što znači da bi centralna banka već sada trebalo da preduzme mere kako veliki priliv dinara ne bi izazvao dalje jačanje domaće valute", smatra on.

"Jačanje dinara u odnosu na evro oko 4,1 odsto u odnosu na kraj prošle godine negativno će se odraziti na izvoznike jer preduzeća danas izvoze po 20 do 30 odsto nižoj ceni zbog pada kursa evra", rekao je Kanjevac.

"Mere koje preduzima NBS samo kratkoročno leče inflaciju, a kreatori fiskalne monetarne politike mogu bitnije i dugoročnije da na nju utiču", smatra Kanjevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: