Eksplozije u vojnom skladištu

Paraćin -- Eksplodiralo oko 3,5 hiljada tona municije u vojnom skladištu u neposrednoj blizini Paraćina. Bez poginulih, stradali prozori.

Izvor: B92, agencije
Podeli

Serija eksplozija u skladištu koje se nalazi na Karađorđevom brdu počela je jutros oko četiri sata, a poslednja eksplozija slabijeg intenziteta dogodila se oko osam sati. Lakše je povređeno 23 građana, a prema nezvaničnim informacijama B92, do eksplozije je došlo jer se zapalila protivavionska municija, koja se čuva na otvorenom. Požar se potom proširio na protivtenkovske mine u blizini.

Reč je o minama koje su bez metalne košuljice, pa je njihova zapaljivost veća.

Serija eksplozija u vojnom skladištu municije kod Paraćina najverovatnije je izazvana "tehničkim razlozima skladištenja baruta", izjavio je zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

Ponoš je, posle sastanka sa lokalnim rukovodstvom, novinarima rekao da nema indicija, niti dokaza da je bezbednost skladišta "Paraćinske utrine" bila ugrožena spolja ili iznutra.

On je precizirao da je eksplodirala trećina od 3.500 tona uskladištene municije.

Uglavnom lakše povrede

Ukupno je povređeno je 23 građana. Uglavnom je reč o lakšim povredama i posekotinama, pošto su od siline eksplozija popucala stakla na prozorima zgrada u Paraćinu. Jedna žena zadržana je u bolnici zbog stresa.

"Trenutno su u Urgentnom centru Paraćin samo dva pacijenta s povredama iz noćašnjih eksplozija, a to su Javorka Veljković i jedan muškarac. Tokom noći je pregledano još devet pacijenata s lakšim povredama, uglavnom se radi o posekotinama, a kasnije se više nije niko javljao za intervencije", rekao je za B92 direktor bolnice Milivoje Milošaković.

Hitnoj pomoći u Ćupriji za pomoć se javilo 12 ljudi, a svi su posle ukazane pomoći pušteni kućama. Većina povređenih ima posekotine ruku, od stakla, a jedan radnik fabrike konditorskih proizvoda Ravanica od siline eksplozije pao je u pogonu i polomio lakat.

U Paraćinu ima struje, ali je snabdevanje ugroženo pošto je u eksploziji oštećen dalekovod koji snabdeva trafo-stanice. Osnovne i srednje škole i vrtići u opštinama Ćuprija i Paraćin ne rade. Gradonačelnik Paraćina štetu procenjuje na oko 10 miliona dinara.

Autoput Beograd-Niš kod Paraćina i dalje je zatvoren za saobraćaj, pošto je skladište udaljeno nekoliko stotina metara od autoputa. Sva vozila koja iz Beograda idu ka Nišu, upućuju se na regionalni put od Jagodine, preko Ćuprije, ka Paraćinu.

Železnički saobraćaj na delu pruge između Paraćina i Ćuprije ponovo je uspostavljen. Kako se navodi u saopštenju Železnica Srbije, vozovi su pušteni u saobraćaj u 10.55 jer su nadležne službe procenile da je pruga bezbedna. Saobraćaj je bio zaustavljen od 4 sata.

Oštećeno 12 škola u Paraćinu i Ćupriji

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izjavio je da je u eksploziji skladišta municije Vojske Srbije oštećeno 12 osnovnih i srednjih škola u Paraćinu i Ćupriji.

Vuksanović je, po obilasku Paraćina, rekao da je direktorima svih osnovnih i srednjih škola i vrtića naloženo da se nastava u njima sutra neće odvijati.

Vuksanović je rekao da će stručnjaci sutra uzimati mere prozora, vrata i crepova kako bi škole bile hitno obnovljene i izrazio očekivanje da će deca već u ponedeljak krenuti u škole i vrtiće.

Prema njegovim rečima, škole i vrtići biće obnovljeni sredstvima koje je za to opredelila Vlada Srbije.

Jočić: Krivi raniji koncepti odbrane

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić kaže da se u vojnom skladištu dogodilo osam lančanih eksplozija. "Radi se o klasičnom eksplozivu, 3.500 tona eksploziva lančano je eksplodiralo u magacinima Vojske Srbije. Sada je rano reći, ali verujem da se ne radi o sabotaži, a odgovornost se uvek na kraju ocenjuje", kaže on.

"Za to što se objekat nalazi blizu grada uzrok treba tražiti u ranijim konceptima odbrane, u ranijim konceptima skladištenja i stacioniranja vojske i vojnih objekata u ili blizu gradova. Moram da kažem da je bitno da nema poginulih", kaže on.

Ministar policije Dragan Jočić potvrdio je da problem u skladištenju sredstava postoji. "Problem je što i Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju veliku količinu eksplozivnih sredstava koja su nelagerovana ili su lagerovana na adekvatan način ili bi ih trebalo uništiti jer nisu više u upotrebi. Moraćemo da se suočimo s tim", kaže on.

Blokiran grad

Policija je blokirala Paraćin, kako se navodi, radi bezbednosti građana. Na ulicama Paraćina se nalazi veći broj policajaca, vojnika i vatrogasnih kola.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izjavio je da će za prilazak vojnom skladištu biti potrebno makar tri dana. Paunović je za B92 rekao da su mu to rekli zvaničnici Vojske Srbije i naveo da su skladište i prostor oko njega još opasna mesta jer se još čuju detonacije.

"U međuvremenu će vojska i policija obezbeđivati prostor oko objekta i uklanjati minska ekplozivna sredstva oko skladišta. Po propisima koji važe za takve događaje, potrebno je nekoliko dana da se uđe u prostor  skladišta i da se pređe na razminiranje i uklanjanje ekplozivinih sredstava iz njega. U međuvremenu, bavićemo se uglavnom uklanjanjem eksplozivnih sredstava oko objekta", kaže on.

Dopisnik B92 Branislav Jovanović javlja da škole i vrtići danas nisu radili, a da neće ni sutra. U centru grada svi izlozi su porazbijani. Građani Paraćina i radnici komunalnog preduzeća čiste staklo sa ulica i pokušavaju da objekte dovedu u normalno stanje.

Ugostiteljski objekti ne rade jer nema gostiju, a građanima je zbog bezbednosti preporučeno da se ne okupljaju u gradu jer može doći do novih detonacija.

Zvanične procene štete najavljuju se za sutra, a prve informacije govore da je u Ćupriji uništeno 2.000 objekata, dok je u Paraćinu šteta preko 10 miliona dinara. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je za B92 da je u razgovoru s predstavnicima Vlade Srbije dogovoreno ko će nadoknaditi štetu.

"Ministar odbrane Zoran Stanković najavio je da će Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije stati iza toga da građanima opštine Paraćin bude isplaćen iznos koji budu procenile komisije koje su formirane. U skladu s tim dogovorom, mi smo formirali operativni štab, koji je formirao komisije, i dalje idemo u procenu štete, od kuće do kuće", kaže on.

Crveni krst poslao pomoć

Crveni krst Srbije poslao je pošiljku pomoći za žitelje Paraćina, pre svega za stanovnike naselja 7. jul, koji su evakuisani i smešteni u prihvatni centar. Isporuka pomoći počeće posle podne. Prema rečima nadležnih u Crvenom krstu, situacija u Paraćinu se prati i spremni su da pošalju svaku dodatnu pomoć za stanovnike tog grada.

Đula Lošonc, kordinator Crvenog krsta Srbije, kaže da je CKS pripremio pošiljku pomoći koja sadrži 10.000 kvadratnih metara plastične folije za prozore, 16.000 kvadratnih metara folije za prozore, vrata i crepove, jedan set za održavanje kolektivne higijene, 500 ćebadi i 150 vreća za spavanje. Poslate su i konzerve hrane, a kriterijume raspodele odrediće opštinski štabovi", kaže on.

Vlada Srbije je na sednici u Užicu odlučila da kao najhitniju pomoć izdvoji 50 miliona dinara.

"Nema zagađenja"

Ministar za zaštitu životne sredine Aleksandar Popović izjavio je za B92 da opasnosti od zagađenja nema ni za građane ni za životnu sredinu. "Kada je reč o zagađenju, njega praktično nema, nema nikakve opasnosti ni po zdravlje ljudi ni po životnu sredinu", kaže on.

"Reč je uglavnom o eksplozivima koji eksplodiranjem i sagorevanjem dalju ugljen-monoksid i ugljen-dioksid i azotove okside, a to su sve supstance koje imate u vazduhu a koje, same po sebi, osim u veoma velikim koncentracijama, nisu opasne. Još kada imate i vetar, nema tu ničega što bi moglo da bude toksikološka opasnost", kaže on.

Koštunica u Paraćinu

Premijer Vojislav Koštunica poručio je večeras na sastanku sa opštinskim rukovodstvom Paraćina da će biti popravljeno sve što je uništeno u današnjoj eksploziji u skladištu municije.

U toku je sastanak na kojem će biti dogovoreni operativni planovi za sanaciju štete nastale posle eksplozije u vojnom skladištu na Karađorđevom brdu pored Paraćina.

Prema najavama, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić od sutra će biti u stalnom kontaktu sa rukovodstvom grada kako bi se sanirale posledice eksplozije.

Info

strana 1 od 467 idi na stranu