Bomba na kafić u K. Mitrovici

U eksploziji bombe oko 19 sati u letnjoj bašti kafea "Dolče vita" u severnom delu grada lakše je povređeno devet osoba.

Izvor: B92, Beta

Subota, 26.08.2006.

19:34

Default images

Kosovska policijska služba potvrdila je da je uhapšena osoba osumnjičena da je bacila bombu na kafić, ali nije iznela ime, niti nacionalnost napadača. Agencija Beta prethodno je objavila da je napadač 16-godišnji Adem Dibrani iz južnog dela tog grada.

Zamenik direktora bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović za B92 je potvrdio da je večeras primljeno devet povređenih ljudi. Ivanović je rekao i da je dvoje odmah posle ukazane pomoći pušteno kućama. "Sedmoro je zadržano na lečenju. Povrede su uzrokovane gelerima, i od sedmoro povređenih jedan je međunarodni policajac, Britanac, a ostalih šest su civili, od toga dve devojke. Jedna trudnica je povređena, inače holandskog državljanstva", rekao je Ivanović.

Pripadnici policije Unmika blokirali su ulaz u kafić i vrše uviđaj. U blizini mosta okupilo se nekoliko stotina građana koji negoduju i idu ka mostu koji odvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu. Most je blokiran.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović koji je u kafe “Dolče Vita” stigao nekoliko minuta posle napada za B92 je rekao da je zabrinjavajuće to da je neko uspeo da neopažen došeta i bacio bombu. Ivanović kaže i da ga brine slaba reakcije Kosovske policijske službe i Kfora.

Osuda napada

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da su za večerašnje "bacanje bombe na nedužne srpske građane u Kosovskoj Mitrovici podjednako odgovorni albanski teroristi i predstavnici međunarodne zajednice koji ih svojim činjenjem ili nečinjenjem svakodnevno podržavaju i ohrabruju". "Na Ahtisarijevu izjavu da su Srbi krivi kao narod, albanski separatisti su brzo reagovali bacanjem bombe na nedužne srpske građane u Kosovskoj Mitrovici", piše u izjavi Koštunice dostavljenoj agenciji Beta.

Član beogradskog pregovaračkog tima Marko Jakšić izjavio je za Betu da će tražiti da se osoba koja je večeras bacila bombu na kafić u Kosovskoj Mitrovici izruči srpskoj policiji i srpskom sudstvu. Po rečima Jakšića, sudsko-policijski sistem koji je formirao UNMIK ne daje rezultate. "Tražićemo i da dok se ne reši status Kosova i Metohije, glavni most na Ibru bude zatvoren. Na njemu će od večeras dežurati i građani koji su se samorganizovali", najavio je Jakšić.

On je kazao da poslednji bombaški napad u Kosovskoj Mitrovici pokazuje da se nastavlja talas zloèina nad Srbima. "Ovo je još jedna potvrda politike dvostrukih aršina koje sprovodi međunarodna zajednica. Sve su reči potrošene i tražimo da međunarodna zajednica konačno počne da obavlja svoj posao a to je da štiti one koji su ugroženi, a u ovom slučaju su to Srbi", rekao je Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: