Optužnica protiv pomagača Mladića

Beograd -- Drugo opštinsko javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv deset osoba zbog pomaganja u skrivanju Ratka Mladića.

Izvor: B92
Podeli

Optuženi su Jovan Đogo, Stanko Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Ljiljana, Tatjana i Bojan Vasković, Marko Lugonja, Borislav Ivanović i Predrag Ristić. Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, optuženi su u vreme kada su pomagali i skrivali Mladića, znali da su protiv njega podignute optužnice u Hagu i raspisana poternica.

Tužilaštvo traži okrivljujuću presudu nakon suđenja, s obzirom na društvenu opasnost koja je nastala kao posledica izvršenja tih krivičnih dela, kao ugrožen međunarodni položaj Srbije i njenih građana.

Svi optuženi nalaze se u pritvoru. Prvi je, još u januaru, uhapšen Jovan Đogo, bivši šef Mladićevog obezbeđenja. Njegov advokat Đorđe Kalanj kaže za B92 da optužnicu još nije dobio, ali da je očekivao da će ona biti podignuta. Kalanj veruje da će uspeti da dokaže nevinost svog i svih ostalih optuženih, ali samo u slučaju da suđenje bude javno.

"Ja nisam iznenađen zbog podizanja optužnice iz prostog razloga što je sam postupak vođen pod poznatim uslovima i što je pritvor trajao jako dugo, tako da nije bilo za očekivati da tužilac odustane u ovoj fazi postupka. Ono što je važno jeste da suđenje bude javno i da rad sudija koji budu odlučivali bude ipak kontrolisan od, ja se nadam, jednog dela stručne javnosti i da se konačno vidi šta se događa u tom postupku, kakve su to tajne koje običan čovek ne može da sazna i da vidimo imali li krivice Đoka i ostalih i gde je ona u ovom postupku", kaže Kalanj.

Info

strana 1 od 46812 idi na stranu