Prva jeftina kompanija u Srbiji

Srbija će dobiti prvu domaću niskobudžetnu kompaniju - Centavia - koju je osnovao nekadašnji direktor Jata Predrag Vujović.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2006.

16:09

Default images

Umesto Rajan era, Izi džeta ili neke od evropskih avio-kompanija koje nude niže cene karata, ali i umesto najavljivanog Er Maksija, Centavia će početi posao i to sa dva iznajmljena aviona. Od jeseni možda i Džermanvings radi u Srbiji.

Dokle god građani Srbije ne mogu da putuju bez viza, evropskim niskobudžetnim kompanijama ne isplati se da dolaze jer ne mogu da napune avione na svim svojim letovima, što je osnova njihove jeftine ponude. Zato će domaća Centavia od septembra krenuti sa jeftinim avionskim kartama za destinacije po Evropi.

Cena karata biće i po pet evra, na šta se dodaju aerodromske takse, kaže Predrag Vujović, direktor kompanije Centavia: "Cena će biti izuzetno niska, ne izbegavam da kažem 5, 15, 25 i 125 evra. Mi ćemo biti prvi koji ćemo karte prodavati putem interneta. Putem interneta moći će da kupi kartu u 3 sata noću, subotom, nedeljom i da prati kretanje tarifa".
Uskoro možda i Centavia...
Evropske niskobudžetne kompanije popunjavaju 90 do 95 odsto kapaciteta aviona, a da bi prodale i ona mesta koja uvek ostaju prazna, karta često košta po jedan evro. Na aerodromske takse kompanija ne može da utiče. Njena zarada sastoji se u bržem obrtu, odnosno većem broju letova i nižim troškovima. Na tim letovima ne služi se piće i hrana.

Za svoje potrebe Centavia je na pet godina iznajmila dva aviona "džambolina", koje je proizvela firma Britiš aerospejs, kaže Vujović: "Naša verzija imaće 98 sedišta, sva će biti kožna. Taj avion je proizveden u Britaniji, sada se proizvodi pod drugim imenom – 'avro', ali to je isti tip aviona. On zahteva i mi ga spremamo da ispuni sve bezbednosne norme evropske zajednice."

Najavljeno je da će od septembra iz Beograda početi da leti i nemački Džermanvings. Kako je objavljeno na njihovom sajtu, cena karte iz Beograda za Keln bez taksi je 19 evra. Postoje i ideje da se batajnički aerodrom osposobi za letove tih kompanija, što dodatno obara cenu karte.

Starčević: Jat zbog kvaliteta i usluga

Direktor Jata Nebojša Starčević rekao je za B92 da treba sačekati da te kompanije zaista počnu da rade, ali smatra da je tržište veliko i da će to biti razlog više da se tržište opredeli za Jat zbog kvaliteta.

"Jat ne može da pređe na uslove 'lou kost' kompanija, na primer - na internet prodaju i platne kartice, jer koliko ljudi to može u Srbiji, ali u pitanju je i njihova marketinška cena. Jat je na granici da bude 'lou kost' kompanija, ali uz brojne usluge", kaže Starčević.

O kompaniji koju je osnovao Montenegro erlajnz u Nišu, a koja namerava da bude 'lou kost' kompanija, Starčević kaže da ima dozvolu za rad, ali da Jat sumnja da su zadovoljeni svi uslovi i da će tražiti da se ta odluka revidira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: