Provera navoda Insajdera

SUP Sremska Mitrovica počeo proveru navoda u vezi sa ubistvom Krešimira Hercega u novembru 1991.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2006.

09:24

Default images

Ti navodi, pre mesec dana emitovani u emisiji Insajder, osporili su zvaničnu verziju prema kojoj je Herceg ubijen u vreme ratnog stanja jer nije poslušao naredbu dobrovoljca JNA koji je čuvao stražu u selu Višnjićevo kraj Šida. Sagovornici Insajdera tvrde da je Herceg ubijen samo zato što je bio Hrvat.

Okružni javni tužilac iz Sremske Mitrovice Ratko Galečić očekuje da će najkasnije do aprila znati da li postoji osnov za podizanje nove krivične prijave zbog ubistva Hercega. On je od SUP-a Sremska Mitrovica tražio proveru svih navoda iznetih u Insajderu u vezi s tim ubistvom, za koje niko nije odgovarao.

"Tražio sam od SUP-a Sremska Mitrovica da prikupi potrebne podatke i proveri okolnosti pod kojima je Herceg izgubio život. Posle brojnih provera biće doneta nova odluka, a ranija odluka kojom je krivična prijava odbačena biće preispitana zavisno od toga da li će biti dokaza da je ubistvo izvršeno onako kako je opisano u Insajderu, odnosno da li je izveden iz kafane, pa likvidiran ili će ostati ranija službena verzija", kaže on.

Đorđe Dvoranac, koji je Hercega ubio i prema zvaničnoj verziji, i danas je na slobodi.

U SUP-u Sremska Mitrovica i danas radi jedan broj ljudi koji su se istim predmetom bavili pre 14 godina. Galečić negira mogućnost da tako nešto može uticati na istragu. "Nikakvog procesnog značaja nema to da li su osobe koje su postupale 1991. još na svom radnom mestu, a koliko je meni poznato iz predmeta, niko od službenika više ne radi u Sudu, u Tužilaštvu ili u SUP-u jer su svi otišli u penziju", kaže on.

Slučaj ispituje i Generalni inspektorat MUP Srbije. Kako je za B92 rekao generalni inspektor Vladimir Božović, izveštaj koji ta služba radi je pri kraju. Čeka se nalaz Uprave kriminalističke policije, koja treba da proveri sve navode u vezi s mogućom ometanjem policije po ubistvu Hercega, kaže Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: