Najvažnije prepoznati ptičji grip

Republički ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da nema spektakularnih vesti u vezi sa ptičjim gripom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2005.

08:54

Default images

„U Srbiji nema ptičijeg gripa“ kaže Milosavljević i ističe da su građani valjano i pravovremeno obavešteni o merama prevencije od te bolesti. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da veterinarske ekipe svakodnevno kontrolišu sprovođenje mera za zaštitu od ptčjeg gripa.

"U ovom trenutku je najvažnije biti pripremljen da se prepozna eventualni ptičji grip i sa druge strane da se spreči širenje u koliko se javi i da se spreči širenje sa divljih ptica selica na domaću živinu.“ 

Epidemiolozi ističu da nigde u Evropi nije zabeleženo širenje pritičjeg gripa sa divljih ptica na domaću živinu. Svetska zdravstvena organizacija načinila je procenu eventualnog širenja mutiranog virusa ptičjeg gripa koji bi se prenosio sa čoveka na čoveka.

Epidemiolog Mila Vučić Janković kaže da se pretpostavlja da bi pandemija mogla početi u regionu hugoistočne Azije: "Da će mu trebati tri, četiri meseca da se proširi do Evrope i da će prvo biti izložene zemlje gde inače kreću epidemije sezonskog gripa. To je atlantski deo Španije, Francuske, Velike Britanije i Irske. Napravili su jedan model, kažem to je model, to su sve pretpostavke, da se to polako širi prema ostalim evropskim zemljama. Prema toj proceni, u Srbiji bi mogao da se očekuje za, recimo, pet do sedam nedelja.“

U Ministarstvu zdravlja najavljuju da će u novembru biti održana serija sastanaka sa zvaničnicima Svetske zdravstvene organizacije i resornim ministrima zemalja jugoistočne Evrope, na kojima će se razmeniti mišljenja i iskustva u borbi protiv ptičjeg gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: