SCG nije blizu Partnerstva za mir

Predstavnik NATO-a ne veruje da bi SCG sada bila primljena u Partnerstvo za mir, jer nisu rezrešeni neki politički problemi.

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2005.

13:04

Default images

Patris Daboš, predstavnik Diplomatskog odeljenja Komiteta za odnose sa javnošću NATO-a u Briselu, veruje da će SCG i NATO naći najbolji način za saradnju. On ocenjuje da odluka parlamenta SCG da odloži raspravu o sporazumu sa Alijanskom o tranzitu kroz SCG za podršku mirovnim operacijama znači da nije postignut politički konsenzus.

Daboš je za "Dnevnik" rekao da ta organizacija uvek poštuje odluku parlamenta i ne želi da se meša u unutrašnje stvari pojedine države. "NATO ne želi da se meša u unutrašnje stvari vaše države, kao što ni ja ne bih želeo da se NATO meša u odluke francuskog parlamenta. Mi smo tu samo da pomognemo da se sprovede ono što je u parlamentu odlučeno", rekao je francuski diplomata, koji učestvuje na konferenciji "Stabilnost i poverenje" u Novom Bečeju.

Daboš je dodao da uključivanje SCG u program NATO-a Partnerstvo za mir podrazumeva postojanje političke volje i političke odluke u državi, kao i potrebu da se održi još jedan samit NATO-a. "Još uvek nemam informacije kada će biti sledeći samit, na kome bi se odlučivalo o proširenju Partnerstva za mir. Međutim, postoji još dosta političkih stvari koje vaša država treba da razreši. Zbog toga, čak i da se samit NATO-a održi sutra, nisam siguran da bismo doneli odluku o pristupanju SCG Partnerstvu za mir", rekao je Daboš.

Poslanici Skupštine Srbije i Crne Gore nisu se u petak izjasnili o sporazumu između državne zajednice i NATO-a jer je isteklo radno vreme skupštine, a naredno zasedanje zakazali su za sledeći petak 4. novembra.

Sporazum su 18. jula u Beogradu potpisali ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer. Sporazum predviđa da snage NATO-a sa pratećom opremom kroz SCG prolaze bez naknade, ali će državna zajednica moći da naplati po "najnižoj ceni" izvesne usluge, koje NATO bude smatrao potrebnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: