Sud 2002. dao naloge za hapšenja

Okružni sud u Beogradu demantovao tvrdnje Dušana Mihajlovića da policija nije hapsila haške optuženike jer nije imala naloge.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2005.

12:44

Default images

U saopštenju stoji da je kapetanu Vidoju Vasiljeviću, nadležnom u SUP-u Beograd, 9. maja 2002. godine "na ruke i uz potvrdu" predato 17 dopisa istražnih sudija, koji se odnose na "saradnju Okružnog suda u Beogradu i Tribunala u Hagu i na postupanje MUP-a Srbije", a da su uz dopise bili priloženi nalozi za hapšenje i izručenje Haškom tribunalu.

"Pomenuti nalozi odnose se na 17 lica, između ostalih i na Ratka Mladića (Kr.br.32/02) i Radovana Karadžića (Kr.br.39.02)", precizira se u saopštenju Okružnog suda u Beogradu.

Osim toga, kaže se u saopštenju, istražne sudije ovog suda su svojim dopisima od 8. maja 2002, upućenim Sekretarijatu u Beogradu - odeljenju za potrage, tražile da MUP Srbije preduzme "sve mere da se okrivljeni pronađe i sprovede istražnom sudiji ovoga suda, posebno naglašavjući da se nalog Tribunala za hapšenje ima tretirati kao naredba za izdavanje poternice".

Bivši ministar policije juče je izjavio da policija u njegovo vreme nije mogla da hapsi optužene za ratne zločine zato što nisu dobili naloge od suda.

"Haški optuženici se ne kriju u Rusiji"

Ambasador Ruske federacije u Srbiji i Crnoj Gori Aleksandar Aleksejev demantovao je kao "čiste špekulacije" tvrdnje da se haški optuženici kriju u Rusiji i da ih ruska država štiti.

"Svako pitanje koje postavlja Haški tribunal i bilo koja druga međunarodna institucija pažljivo se proučava u Rusiji, a zatim na njega daje odgovor. Pokušaj da se nametnu ovakva pitanja, da se haški optuženici kriju u Rusiji, odnosno da ih država iz koje dolazim štiti su čiste špekulacije", rekao je Aleksejev jagodinskoj Televiziji Palma plus.

On je objasnio da između ministarstva pravde Rusije i ministarstva pravde Srbije i Crne Gore postoji sporazum o saradnji kojim je omogućena direktna saradnja dve zemlje u okviru koje se rešavaju sva pitanja iz oblasti pravde, pa i Haškog tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: