Tužilaštvo: 1.000 učesnika "Oluje"

Haško Tužilaštvo predložilo je proširenje optužnice protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.05.2005.

11:16

Default images

Njih dvojica optužena su za zločine tokom i posle operacije "Oluja" 1995. nad Srbima u Krajini, a izmenjenom optužnicom broj učesnika udruženog zločinačkog poduhvata procenjen je na 1.000.

Prema rečima advokata Miroslava Šeparovića, optužba se odnosi se na neimenovane pojedince iz Vlade Hrvatske, oficire i službenike u vojsci, obaveštajnoj službi i službi bezbednosti, specijalnoj i civilnoj policiji, funkcionere Hrvatske demokratske zajednice i opštinskih vlasti.

Sudsko veće je nalogom od 8. marta 2005.godine, između ostalog, od Tužilaštva zatražilo da "osigura detaljniju identifikaciju navodnih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata poimenično, ili ako nije moguće, nekom odgovarajućom kategorizacijom ili grupisanjem".

U optužnici, podignutoj 24. oktobra 2004, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata "s ciljem trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine", uz neposredno optužene navedeni su general Ante Gotovina, bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman, pokojni ministar obrane Gojko Šušak i "ostali".

Ispunjavajući nalog veća, Tužilaštvo je termin "ostali" pretvorilo u "zapovednike glavnog štaba generale Janka Bobetka i Zvonimira Červenka, razne oficire, funkcionere i članove hrvatske vlade i političkih struktura, na svim nivoima (uključujući i opštinske vlasti i lokalne organizacije); razne lidere i članove HDZ-a, razne oficire i pripadnike oružanih snaga Hrvatske, uključujući Hrvatsku vojsku, specijalnu i civilnu policiju, i druge bezbednosne i obaveštajne službe i druge osobe znane i neznane".

Hrvatski vrh protiv

Hrvatski državni vrh i pojedine stranke usprotivili su se predlogu Haškog tužilaštva da proširi optužnice protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Predsednik Stjepan Mesić protivi se takvom predlogu, navodeći da se oduvek zalagao za individualizaciju krivice i odgovornosti: "Nisam za to da se okrivljuje grupa, već da se svakome stavi na teret ono što je on stvarno učinio. Ali, na takav način, za mene proširenje optužnice nije baš najprihvatljivije."

Premijer Ivo Sanader rekao je da će se Hrvatska pojaviti na suđenju Markaču i Čermaku u svojstvu prijatelja suda i braniti istinu o ratu: "Ono što me zabrinjava, ali ne zbog konačnog ishoda,  koji će apsolutno biti pozitvan kada je reč o oceni 'Oluje', jeste nervoza Tužilaštva koje u nedostatku argumenata sada prelazi onu granicu koju do sada nije prešlo, a to je da 'Oluju', koja se do sada nije dovodila u pitanje kao legitimna operaija hrvatske države, sada kvalifikuje kao zločinački poduhvat."

Artman: Da se precizinije utvrde zločini

Portparol Tužilaštva Haškog suda Florans Artman izjavila je da se predlogom izmenjene optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača ne inkriminiše cela operacija "Oluja" niti se tretira kao zločinački poduhvat, već su samo preciznije utvrđeni počinjeni zločini.

"Zločin je zločin i on se mora identifikovati. Zločini u 'Oluji' nisu se desili izolovano, već uz određeni stepen organizovanosti i u izmenama optužnice se to želelo precizirati", rekla je Artmanova agenciji Hina. "Reč je o ispunjavanju naloga sudskog veća za preciziranje optužnice", objasnila je Artmanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: