Svedočio otac ubijenog mladića

Na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom je svedočio Zvonko Gvozdenović.

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2005.

14:13

Default images

Sin svedoka odbrane je krajem 1998. ubijen, uz pet mladića, u napadu na kafić "Panda" u Peći. "To je bio stravičan događaj. Banda albanskih terorista je 14. decembra 1998. streljala šest mladića u kafiću, među kojima je bio moj sin Vukašin", rekao je Gvozdenović.

Svedok je taj zločin, na Miloševićevu sugestiju, povezao s teškim gubicima koje je Vojska Jugoslavije na granici prethodno nanela jednoj grupi OVK koja je ilegalno pokušala da uđe iz Albanije.

Gvozdenović je, odgovarajući na pitanja Miloševića, negirao navode optužnice da su srpske snage masovno deportovale albanske civile iz Peći, u proleće 1999. On je rekao da su mu prijatelji Albanci tada pričali da ih OVK poziva da napuste Kosovo.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Danijel Sekson tvrdio je da je u Peći sprovedena najorganizovanija kampanja etničkog čišćenja Albanaca i da je svedok, kao policajac u rezervi, učestvovao u njoj. Gvozdenović je to opovrgavao, ponavljajući da su Albanci sami napuštali grad, a da je policija pokušavala da ih zaustavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: