Protiv privatnog medicinskog fakulteta

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2004.

17:47

Default images

Minstarstvo zdravlja se protivi otvaranju prvog privatnog medicinskog fakulteta.

Otvaranje privatnih fakulteta već je postalo uobičajeno u Srbiji. Međutim, prvi put poreknuta je incijativa za otvaranje privatnog medicinskog fakuleta. Ovakva ideja je izazvala velike polemike u javnosti, naročito kada se uzme u obizir da samo u Beogradu na posao čeka 894 lekara.

Iako su najavljivali da će početi sa radom bez obzira da li će dobiti dozvolu Ministarstva prosvete,  na promociji prvog privatnog medicinskog fakulteta  ”Medicinska  akademija – US Medikal skul“ u utorak, budući diretor tog fakulteta Momčilo Babić rekao je da će, ukoliko dozvola izostane, početi sa radom sledeće godine. Ipak, Babić je uveren da će dozvola stići u narednih mesec dana: "Ovaj program je akreditovan u državi Ilinois. Znači, ne radimo nešto što je novo. Mi ćemo vam verovatno malo inovirati i prilagoditi našim prilikama, ali to je sasvim regularan i normalan program. Jedino se prenosi iz SAD u Srbiju”.

Ljiljana Čolić, ministar prosvete, kaže da je za to ministarstvo fakultet nepostojeći, jer nije dobio odborenje nijedne nadležne institucije: ”Ne znam da li postoji pozitivne recenzije. Ne znam da li je komisija za akreditaciju podnela pozitivno mišljenje i predložila medicinskom savetu da odobri rad i pouzdano znam da se meni Savet za unapređenje medicinskog obrazovanja nije obratio da sa svoje strane, kao ministar, dam dozvolu za rad. Dakle, ni jedan od ovih koraka, po nama, do sada nije okončan i taj fakultet, za nas, ne postoji”.

Ministarstvo zdravlja protivi se otvaranju privatnog medicinskog fakulteta. Prema rečima pomoćnika ministra, Snežane Simić, to ministarstvo je od Ministarstva prosvete tražilo da se postepeno smanjuje broj studenta na svim medicinskim fakultetima, jer za njih nema posla: ”Mi tu imamo problem i sa fakultetima za medicinske sestre, gde nas niko nije pitao da osnuje te fakultete, oni su se osnovali po celoj Srbiji i sada se traži da mi inoviramo nomenklaturu, da pronađemo mesto tim sestrama. One ne postoje, diplomirane medicinske sestre ne postoje u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti”.

Inače, školarina na prvom privatnom medicinskom fakuletu iznosi 6.000 evra godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: