Subota, 04.01.2003.

18:17

Milutinović izjavio da se ne oseća krivim

Izvor: FoNet, RTS

Default images

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović izjavio je da se ne oseća odgovornim za zločine protiv čovečnosti, za šta ga tereti haška optužnica i da neće praviti nikakve probleme u slučaju hapšenja i isporučivanja u Hag. Milutinović je u emisiji Mire Adanje Polak na Radioteleviziji Srbije rekao da se ne oseća odgovornim, jer po načelu komandne odgovornosti nije imao nikava ovlašćenja i nadležnosti prema Vojsci jugoslavije i MUP Srbije, koji su, kako je naveo, bili po ustavu u nadležnosti saveznog predsednika, odnosno Vlade Srbije.

"Kada pročitate optužnicu, ona sama po sebi ima jednu bombastu kvalifikaciju, ali kada vidite šta stoji iza toga, onda vidite da to nije to, i naravno, osećaj je sasvim drugačiji. Ali, sama činjenica da to postoji i da je to tako kvalifikovano nije ni malo prijatno", rekao je Milutinović naglasivši da nije pravio nikakve pogodbe kako mu ne bi bilo suđeno pred tribunalom.

Upitan da li će u slučaju hapšenja pružiti bilo kakav otpor, Milutinović je rekao: "Taman posla, ja sam sasvim normalan čovek i sa te strane nisam nikakav problem. Zašto bi dovodio u neugodnu situaciju policiju koja brine o mojoj bezbednosti? Iz određene kože čovek ne može da izađe. Mislim da smo civilizovana zemlja i da ne mora da se zvoni na vrata. Stvar je moje države koje će manire upotrebiti".

Milutinović je priznao da poseduje spremljenu dokumentaciju koju će poneti sa sobom u Hag, ali je naglasio da se ne radi o nekim posebnim dokumentima, već o dokumentaciji koja postoji u predsedništvu Srbije, koja je javna i dostupna svakome. Na pitanje da li postoji mogućnost da se u sudnici tribunala suoči sa Slobodanom Miloševićem, Milutinović je rekao: "Nisam nikada ozbiljno razmišljao (o tome), niti mislim da će takve situacije biti".

Govoreći o mogućnostima da preživi boravak u Hagu, Milutinović je rekao da njegova "zdravstvena situacija nije briljantna", zbog tri bajpasa, urađene operacije na otvorenom srcu i drugih zdravstvenih teškoća "koje mogu biti fatalne".

Upitan kako sada gleda na sve šta se dešavalo njemu i oko njega, Milutinović je rekao: "Ostaje jedna praznina zbog svega što se desilo. Možda je moglo da bude bolje... Osnovna je korekcija: šta mi bi da se kandidujem za predsednika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

16 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: