GOVEDARICA I KRSMANOVIC ZATRAZILI RAZRESENJE

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2000.

22:52

Default images
Predsednik Vrhovnog suda Srbije Balsa Govedarica i republicki javni tuzilac Dragisa Krsmanovic u utorak su podneli zahteve Skupstini Srbije da ih razresi duznosti, saopstila je Informativna sluzba Skupstine Srbije. U zahtevu koji je Beti dostavila Informativna sluzba Skupstine Srbije, Balsa Govedarica je, povodom zahteva Srpskog pokreta obnove da podnese ostavku, ocenio da po Ustavu i Zakonu o sudovima politicke stranke ne mogu biti nosioci inicijative za razresenje predsednika suda ni zahteva za njegovu ostavku, jer to pravo pripada iskljucivo organima Skupstine. "Ovo je izraz ustavnog principa o samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti. I pored toga, izneto je upozorenje da ce doci do napustanja vlade i onemogucavanja rada novoformiranih drzavnih organa, sto predstavlja do sada nezabelezen vid pritisaka na samostalnost i nezavisnost sudske vlasti", naveo je Govedarica. On je istakao da "iz tih razloga, a ne zbog osecaja krivice i odgovornosti" podnosi Narodnoj skupstini zahtev za razresenje od duznosti predsednika Vrhovnog suda Srbije, "uz prethodnu ocenu njegovog rada i ostvarivanja uloge sudske vlasti u skladu sa Ustavom i Zakonom o sudovima".

Dragisa Krsmanovic naveo je da zahtev za prestanak funkcije Republickog javnog tuzioca podnosi na osnovu clana 36. Zakona o javnom tuzilastvu, "sto je zakonski izraz za ostavku koja se zahteva". "Smatram da ovim licnim cinom dajem skroman doprinos prevazilazenju suprotnosti u kojima se nalazi nasa zemlja i nas narod", navodi se u Krsmanovicevom zahtevu, koji je Beti dostavila Informativna sluzba Skupstine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: