Prekinuta sednica republičkog parlamenta

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2002.

10:05

Default images

U republičkom parlamentu, umesto rasprave o završnim računima za prethodne godine i predlogu budžeta za 2003. godinu, ponovo su na dnevnom redu nesuglasice vladajuće koalicije sa Demokratskom strankom Srbije. Nezadovoljni ponuđenim rešenjem Završnog računa za 2001. godinu, poslanici DSS-a, zajedno sa Novom Srbijom, opozicijom, ali i Reformistima Vojvodine koji su bili uzdržani, glasali su za skidanje te tačke sa dnevnog reda, a nakon toga i za skidanje rasprave o budžetu. Otvoreno nezadovoljan takvim razvojem događaja u parlamentu, ministar finansija povukao je i ostale tačke o kojima je na predlog Vlade Srbije trebalo da se raspravlja, i napustio sednicu. "Ja mislim da je ovde jasno da je po sredi nešto što nema blage veze sa budžetom i završnim računom, to su političke igre. Meni je veoma žao zbog građana naše zemlje, uostalom oni će proceniti ko je i zašto glasao na taj način, nestavljajući na dnevni red nešto što je od životnog značaja za našu zemlju, a to je da imamo završni račun. Trebalo je da ovde raspravljamo i o onome što je bilo protivzakonito urađeno u državnoj kasi od 1996. do 2000. godine, kako je trošeno 2001. godine, koje su perspektive i prioriteti naše zemlje sledeće godine, ali izgleda da je nekome nešto drugo važnije, važnije su neke političke igre. Meni je stvarno žao građana naše zemlje, što se mene i moga ministarstva tiče, mi smo spremni u bilo koje dobada dana i noći da se vratimo u ovaj dom i predstavimo ponovo ove tekstove, ali prethodno moraju političari da se dogovore", rekao je Đelić.

Đelić je odbacio kritike poslanika DSS-a o nepotpunom izveštaju o završnom računu za 2001. godinu, rekavši da je to »najkvalitetniji završni račun od Drugog svetskog rata« i da ima "najviše informacija", a da su primedbe poslanika DSS-a "samo izgovor da do rasprave o računu ne dođe". On je rekao i da je "ironičan zahtev DSS-a" da se zna gde je novac od donacija, jer, kako je naglasio "ni oni koji su pare davali za dve godine nisu imali primedbe, a ima ih DSS". 

Na pitanje da li se u utorak u parlamentu igrala "politička igra" ili ne, šef poslanika DSS-a Dejan Mihajlov kaže: "Pa znate šta, neko stalno hoće da nađe neki izgovor da bi pookušao da sakrije suštinu, da ovaj izveštaj nije dobar. I onda će pre da kaže da su to političke igre, nego da pristupi i da izradi dobar izveštaj. Ovaj izveštaj nije dobar, treba ga doraditi, nema nikakvih političkih igara, kad budemo dobili dobar izveštaj, mi ćemo taj izveštaj podržati", rekao je Mihajlov.

Međutim, šef poslaničke grupe "DOS reforme Srbije", Čedomir Jovanović, smatra da je način glasanja DSS-a "posledica najave Vojislava Koštunice da će rušiti vladu u parlamentu kako bi spasavali demokratiju u Srbiji". "Mislim da građani Srbije moraju preuzeti deo političke odgovornosti u svoje ruke i da jasno sankcionišu takvu vrstu političkog razmišljanja, jer se politika DSS-a svela na konflikt. U ideji da se spreči izglasavanje budžeta zapravo prepoznajemo njihov strah od predstojećih izbora. Oni su, to je više nego jasno, unapred uvereni u izborni neuspeh i sada traže alibi za to, kao da će penzioneri, lekari, sudije, policajci ili profesori izaći na izbore zbog toga što je Koštunica rekao ili ja ili budžet. Mi ne pristajemo na takvu vrstu analogije i između Koštunice i budžeta uvek ću izabrati budžet i ono što radi gospodin Đelić, pogotovo će mi taj izbor biti lakši jer Koštunica nije učinio ništa kako bi sebe predstavio kao demokratu", rekao je Jovanović.

Na pitanje na koji način će vladajuća koalicija sankcionisati DSS zbog neizglasavanja dnevnog reda, Jovanović je Radiju B92 rekao: "Kada glasate sa socijalistima, radikalima i Strankom srpskog jedinstva, onda ne ostavljate puno prostora ideji demokratije, i on je danas najavio onu politiku koju bi želeo da sprovodi kao predsednik Srbije, što će, sasvim sigurno, građani Srbije sankcionisati uskraćivanjem podrške nedemokratskom kandidatu. Sasvim sigurno da je, svime onim što je uradio, gospodin Koštunica potpuno obesmislio ideju izbora, jer se kroz konflikt ne može doći do kvalitetnog rešenja, i da je, bez obzira na ono što stranke o njemu govore, u ovom trenutku sudbina izbora dovedena u pitanje, imajući u vidu činjenicu da ne postoji onaj demokratski potencijal koji bi bio spreman da ga podrži", rekao je Jovanović.

Sednici su, kako saznajemo, prethodile prošlonedeljne konsultacije poslaničkih grupa u parlamentu, na kojima je DSS iznela određene primedbe na završni račun, na šta je taj tekst u ministarstvu finansija dorađen. DSS, kako je radiju B92 rečeno u parlamentu, nije najavljivakla da neće podržati stavljanje završnog računa na dnevni red.Nova sednica parlamenta zakazana je za utorak, 10. novembar, do kada bi Vlada Srbije trebalo da dostavi još jednom dorađeni tekst završnog računa za 2001. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: