Plakati protiv Kostunice u Sarajevu

Izvor: B92

Subota, 13.07.2002.

16:21

Default images

Dva dana uoci trojnog samita u Sarajevu gde ce se u ponedeljak sastati clanovi Predsednistva BiH i jugoslovenski i hrvatski predsednici Vojislav Kostunica i Stjepan Mesic, centar tog grada oblepljen je plakatima sa slikom Kostunice koji drzi pusku. Plakati nose poruku, "15. juli - terorizam na BiH", javlja dopisnik Radija B92 Zoran Zuza.

Iza crno-belog plakata A3 formata, na kojem Kostunica u kosulji sa zavrnutim rukavima drzi kalasnjikov u rukama, stoji organizacija Islam-Bosna Muslimansko bratstvo ciji su aktivisti u januaru ove godine demonstracijama pokusali da sprece izrucenje sestorice pripadnika Alzirske grupe americkoj Vladi. Poznatu Kostunicinu sliku sa Kosova, prati pisana poruka: "Petnaesti juli - terorizam na BiH", cime se aludira na datum trojnog samita u Sarajevu, kao i citat iz Kur'ana: "O vernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje. Ostali vam propast zele. Jedva cekaju da muka dopadnete, mrznja izbija iz njihovih usta, a jos je gore ono sto kriju njihova prsa". Pored toga, plakatima se podseca i na Srebrenicu, uz pitanje: sta nas jos ceka, te na govor iz Kostunice iz maja 1995. na Ravnoj gori, gde je rekao da su se cetnici i  djeneral Draza Mihajlovic borili za srpstvo ma gde ono bilo, sa ove ili sa one strane Drine.

Rasturanje oko 400 ovakvih plakata po centru Sarajeva, pratila je policija, ali, kako prenose ovdasnji mediji, nije intervenisala. Predsedavajuci Predsednistva BiH Beriz Belkic u izjavi sa sarajevske medije, nije osudio rasturanje plakata, vec je rekao da razume, kako je naveo, da pojedinci i grupe imaju svoj stav. "Ako je ta organizacija legalno registrovana i legalno postujuci proceduru, polepila plakate, onda je to to", rekao je Belkic, koji je ranije najavio da ce od Kostunice u Sarajevu zatraziti da se izvini ili, kako je rekao, izrazi zaljenje zbog dogadjaja za vreme rata u Bosni. Dodajmo da ce razgovor Kostunice i Mesica sa clanovima Predsednistva BiH u ponedeljak u Sarajevu biti prvi zajednicki sastanak predstavnika tri drzave od zavrsetka ratnih sukoba u bivsoj Jugoslaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: