Čestitke Josipoviću na pobedi

Zagreb -- Odlazeći predsednik Stjepan Mesić i hrvatska premijerka Jadranka Kosor čestitali su Ivi Josipoviću na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Odlazeći predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je, po objavljivanju rezultata izbora prema kojima je za njegovog naslednika izabran opozicioni kandidat Ivo Josipović, da je "pobedila demokratija i evropska Hrvatska i vrednosti koja važe u Evropi kojoj Hrvatska teži".

Čestitajući Josipoviću na pobedi, Stipe Mesić je izjavio kako veruje da će novi šef države ostvariti svoj programa na dobrobit svih građana zemlje, dodavši da treba razviti odnose i saradnju sa susedima Hrvatske i razviti pregovore s vladom o reformi da se postigne kompatibilnost sa zemljama EU.

Najavljujući da će se uskoro sresti s Josipovićem, Mesić je poručio građanima da naredni puta iziđu na izbore jer tek glasanjem imaju pravo da kritikuju šefa države i državne organe.

Josipoviću je u svoje i ime vlade čestitala i premijerka Jadranka Kosor, predlažući da se počnu graditi mostovi između sedišta vlade i predsednika.

Rekavši da očekuje dobru saradnju s Josipovićem na pitanju spoljne politike i službi bezbednosti, ali i šire, ona je izrazila očekivanje da će odnosi biti u principima tolerancije i da će se svi držati svojih ustavnih ovlaštenja, na dobrobit svih građana Hrvatske.

Josipović će dužnost od Mesića preuzeti 18. februara.

U prvim reakcijama na izbor novog predsednika Hrvatske, Vesna Pusić, koja je učestvovala u prvom krugu izbora kao kandidatkinja HNS-a, a potom dala podršku Josipoviću, kaže da je zadovoljna.

“Rezultat je dobar, pokazuje da se Hrvatska opredelila za civilizovanu opciju, za smirenog, ozbiljnog predsednika”, rekla je Pusićeva.

Sličan stav izneo je i lider SDSS-a Milorad Pupovac.

“Hrvatska je dobila predsednika novog profila. Takav profil predsednika je i potreban Hrvatskoj za vremena koja čekaju i probleme s kojima ćemo se suočiti. U prvom redu, očekujem da podrži ovaj kurs kojim je vlada krenula, da taj kurs proširi i na spoljnu politiku, da ga proširi i na sređivanje unutrašnjih odnosa, odnosa u regionu i napokon, ako bude potrebno, da pomogne vladi da bude još bolja”, kazao je Pupovac.

U drugom krugu izbora za predsednika Hrvatske nije se desilo ništa neočekivano, samo je bilo pitanje kolika će biti razlika između kandidata, izjavio je hrvatski vicepremijer iz Samostalne demokratske srpske stranke Slobodan Uzelac.

"Rezultati izbora dobri su za sve, za Hrvatsku, za Zagreb, ali i za gubitnika Milana Bandića", rekao je Uzelac. Kao najvažnije zadatke novog predsednika Uzelac je naveo izlazak iz krize, borbu protiv korupcije, ulazak u EU i stvaranje dobrih odnosa u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.