Medvedev: Težak put do sporazuma

Put do postizanja sporazuma o klimi ostaje "dug i težak", ocenio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev i dodao da su teškoće na tom putu bile "potcenjene".

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

15:21

Default images

"Jasno je da smo potcenili teškoće pred nama za postizanje sporazuma, čak i sporazuma koji nije pravno obavezujući, već za pripremu opšte deklaracije", rekao je Medvedev. "S obzirom na to kako se odvijaju razgovori u ovoj sali i u odvojenim komitetima, pred nama je još dug i težak put", rekao je Medvedev.

Svetski lideri vodili su pregovore kako bi u poslednjem trenutku postigli dogovor o klimi posle dvonedeljne konferencije u Kopenhagenu.

Ruski predsednik ipak je istakao da nije trenutak za očaj i izrazio nadu da će uskoro biti određena mapa puta koja će omogućiti da se postigne globalni sporazum.

On je ponovio da je Rusija, u okviru globalnog kompromisa, spremna da do 2020. smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 25 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Medvedev je takođe naglasio da globalni sporazum treba da uzme u obzir ulogu šuma u upijanju štetnih gasova i da obezbedi "prihvatljive uslove" za prenos modernih tehnologija zemljama u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: