Dačić: Najveći poraz autonomaša

Ministar policije i predsednik SPS Ivica Dačić ocenio je da je Statut Vojvodine najveći poraz autonomaša posle dvadeset godina.

Izvor: FoNet, Veèernje novosti

Petak, 13.11.2009.

09:17

Default images

"Ovo je najveći poraz autonomaša posle dve decenije, propala je njihova koncepcija o Vojvodini kao republici i ako neko misli da je dobio republiku time što je dobio Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti, onda je on veliki marketinški majstor, rekao je Dačić za "Večernje novosti".

On je poručio da nisu otvorena vrata za separatizam u pokrajini i da Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira.

Prema njegovim rečima, ovakav Statut nije korak ka federalizaciji Srbije.

"Ovaj statut je daleko ispod onoga što je Vojvodina imala po Ustavu iz 1974. Ubačena je odrednica da je Vojvodina neotuđivi deo Srbije, pokrajina nema pravo da donosi zakone, da sklapa međunarodne ugovore, Vlada može pred Ustavnim sudom da ospori odluke vojvođanskih vlasti“, naglasio je on.

Dačić kategorički tvrdi da odredba o referendumu ne može kasnije da bude osnov za samoopredeljenje.

"Ustavom je definisano da je Srbija nedeljiva teritorija. Iskreno, smatrali smo da ta odredba nije neophodna, jer ne postoji bojazan da bi neko mogao da ukine autonomiju, ili menja teritoriju pokrajine bez saglasnosti njenih građana“, objasnio je on.

"Ovako sastavljen statut nije podstrek za dezintegraciju. Kako će se dalje odvijati stvari zavisiće od vlasti u Srbiji, a ne od Statuta," zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: