Petak, 13.11.2009.

09:17

Dačić: Najveći poraz autonomaša

Ministar policije i predsednik SPS Ivica Dačić ocenio je da je Statut Vojvodine najveći poraz autonomaša posle dvadeset godina.

Izvor: FoNet

Daèiæ: Najveæi poraz autonomaša IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Cisko

pre 14 godina

Kao prvo Dacicu, nikada nemoj reci "nikada", to si bar mogao da naucis od onoga sto tvoj "bata Slobo" ucinio sa Kosovom, a drugo, ako je u vojvodjane sazrela svest o ostcepljenju, tvoja policija pa i cela vojska Srbije neci moci to da spreci. Ono ce potrajati malo ali najzad, evo vec se pojavljuju prve iskre trece drzave koja ce se odvojiti od Srbije.

aragon

pre 14 godina

Bravo dacicu svaka ti je na mestu sada je konacno zatvorena prica oko autonomije .Dobili su prividni vlast atunomase pa neka se zabavljaju.

NS

pre 14 godina

Jedva čekam da Žitorađa dobije Akademiju nauka, pozdravljam i podržavam tu ideju.
Ako bude zafalilo naučnih radnika, samo kažite, svoji smo...

alpha centauri

pre 14 godina

Paranoja gospodine Dacicu ??? Pa ko ce da ceka vas da konacno dodjete do zakljucka da je mesto Srbije u Evropskoj Uniji a bogami i u Nato Paktu?
A ako zurite i omogucavate narodu da zivi dostojanstveno kao sto zasluzuje, nece nikome pasti ni na pamet da izlazi iz "okvira" Srbije. Ili mozda mislite kao vas mentor, da zastrasivanjem naroda Vojvodine ili pritisak na bilo koga, dovesti do toga da Autonomci drugacije misle?
Ne gospodine Dacicu, vi nista niste razumeli sta se uopste desavalo sve one godine tuge i bola Ex-YU naroda za vreme dok ste imali uopste u ruci da nesto kazete. Bilo kako bilo u jedno sam siguran, narod Srbije nece nikad vise da sledi put bilo kog lidera SPS-a. Svi ste vi isti!
Pozdrav sa Kosova...

konacno shvatili

pre 14 godina

Imali smo Ustav iz 1974. pa se nismo otcepili. Valjda smo bili lenji. E, sad si nam Dacicu dao ideju, sad sa Statutom odosmo, samo zato sto nam pretis. A mi to bas ne volimo.

Srdjan Subotica

pre 14 godina

Takodje ne stoje priče da referendum o ustavu nije prošao u Vojvodini. Za ustav je glasalo 45 % upisanih biraca,a protiv 2-3 %.Ako se uzme u obzir da na izbore izadje maksimalno 75-80 % birača upisanih u biračkom spisku,sve je jasno. Jer je ovde za ustav glasalo 45% upisanih birača. Ne mogu se oni kojim sticajem okolnosti nisu glasali svrastavati apriori u protivnike ustava. Ja znam gomilu studenata koja nije glasala, jer nije bila kod kuće, a podržali bi ustav. Kad se iz biračkih spiskova izbrišu oni koji po 20 godina ne žive u Vojvodini, ili su umrli, vidi se da je je ustav podržalo barem 60 % upisanih birača.

Srdjan Subotica

pre 14 godina

Nije niko ukinuo autonomiju Vojvodine 1989, vec je izbacena mogucnost da organi pokrajine blokiraju organe drzave. I Vojvodina nije usla 1918. u sastav Jugoslavije, nego u sastav Kraljevine Srbije, odlukom skupstine u Novom Sadu. I ne moze da ima status kao Katalonija i Baskija jer su oni posebni narodi u odnosu na Spance, a 2/3 Srba nije posebno u odnosu na Srbe u centralnoj Srbiji. To je isti narod. Pa ja kao Srbin iz Subotice imam mnogo vise slicnosti sa Beogradjaninom, nego sa pripadnikom, recimo rumunske manjine iz Vrsca. Mislim da je statut dobar, autonomija da, ali ne nekakva antisrbijanska histerija. Ipak smo mi Srbi s ove strane Dunava,stvorili Vojvodinu, dok su se neki koji je sad brane od nas, svim silama borili da je ukinu. To su istorijske cinjenice!

mile

pre 14 godina

Jogurt revolucijom je Milošević ukinuo autonomiju Vojvodine i učvrstio vlast u Srbiji, i odveo nas u propast ... a 20 godina kasnije Dačić očigledno misli da je vreme da SPS opet postane značajan politički faktor i krenuo je naravno od Vojvodine. Nadam se samo da smo sad bar malo pametniji nego pre 20 godina.

V

pre 14 godina

pa ako cemo bas iskreno Vojvodina je tek od 1989 godine u sastavu Srbije tj. od jogurt revolucije Slobe i Sesalja i autobusa sa Kosova. Tek 1918. je usla u sastav Kraljevine pa 1945 u sastav Jugoslavije. I ja ne znam kome smeta ako ja zelim vise od zivota za sebe i svoju decu. Dosta mi je vise Beograda i ratova i nekulturnih lopovskih politicara...

Sin Nebojsa

pre 14 godina

Prvo ti kao daju neku autonomiju, a onda se okrenu i kazu ala smo vas zeznuli. Znamo mi da je taj statut nista, ne morate nam to jos nabijati na nos.

Ovakve izjave samo izazivaju gnev. Ne moze meni neki (nevazeci) ustav i pisljivi list papira da zabrani da se ja prvo osecam kao Vojvodjanin pa tek onda kao Srbin.

ivana

pre 14 godina

Vuk dlaku menja ali cud nikad. Posle ovog porasce broj autonomasa. Ovako je pocelo i na Kosovu. Nikom nije ni palo da se odvaja, a sad ce svi ukapirati da je to jedino resenje...
Krivi su oni koji se svaki dan dive SPSu a zaboravili su sta su nam radili. to rade i dalje samo malo suptilnije...

...moja ledina jedna i jedina...

pre 14 godina

Jel' ovo sve rekao ministar "evropejac"? Ministre a postoje li autonomije i regije u toj EU? Ma svaka cast. Samo vi tako nastavite... i otcepljenje ce pre ili kasnije biti neminovno... istroija nas je tako naucila, i to bliska istorija...

republika beograd

pre 14 godina

sta se cimate, ovo je on uputio svojim biracima da se opravda zasto ce podrzati statut.

sto se tice otcepljivanja, moze i bgd da se otcepi od mog banovog brda, briga me. najbolje je da se otcepi ko hoce samo da ne mrcvare vise. posto vecina politicara ionako nije iz bgd kad se svi lepo otcepe mozda i mi dobijemo ovde autenticnu vlast plus sto ce tako nestati srbi kao nacija pa smo se onda tako kao svi oprali.

u celoj ovoj situaciji me samo zanima trenutak kad ce u vojvodini krenuti "prevodjenje" srba u vojvodjane. logicno madjari ce ostati madjari, hrvati ce ostati hrvati itd.

matori

pre 14 godina

"...Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira."
:-)
Kada je Vojvodina postala deo Srbije, ova potonja se nije mnogo pitala o tome.
Kada Vojvodina bude htela da izađe iz tih okvira, opet se Srbija neće mnogo pitati...

palikuca

pre 14 godina

Eto ga opet! Kako me to podsjeca na slobu, kad god ne treba on doda ulja na vatru. Ova izjava nema nikakvog smisla, osim sto ce isprovocirati nekoga. Trebalo bi ga pitat jeli to smisljena izjava, ili tek toliko da nije u njemu.

Vladan Jova

pre 14 godina

O kakvimporazima i čijim pobedama priča ministar sa slučajem koferče???? Razmišlja li iko na vlasti i dačić i Čanak i Kostreš i Tadić da ceo narod bez obzira u kom delu Srbije živi živi bolje, a ne da ga zavađaju i truju glupostima dok sa strane uzimaju milione???? Sramota. Treba uraditi opštu decentralizaciju Srbije po okruzima spustiti većinu novca sem onog potrebnog za rad republičkih organa odbranu i sl ukinuti paralelne institucije pokrajine pa kada opštine i okruzi budu imali novac za asvaltiranje, škole, nova radna mesta biiće iosmeha na licima građana. Ovako samo izmišljaju političke krize kako bi am skrenuli pažnju sa katastrofalnih privrednih kretanja u Srbiji. Da imaju obraza sišli bi sa političke scene ali strast za vlašću najbolje je u jednom svom delu opisao M. Selimović gde je sve loše strasti implemetirao u jednoj strasti za vlašću, a takvi su naši političari svi.

Deni

pre 14 godina

Meni je sad već sve jedno da li mi se država zove Jugoslavija, Srbija ili Vojvodina. Ono što me zanima je standard, porezi i kako se naš novac troši.
Da se ja pitam svaka država u EU bi delegirala jednog poslanika u EU skupštinu, a sve ostale na biro.
Zar nije dosta krvi proliveno zbog ovakvih rasprava. Šta mi znači ime države na pasošu ako istim ne mogu nigde otići.
Sve je to prazna priča, zavadi građane dok političari pune džepove.

Marko

pre 14 godina

Samo jedna činjenica: SPS je GLASAO i za prvobitni predlog statuta! A ove izjave su samo mazanje ociju clanstvu i biracima SPS koji su nezadovoljni sto SPS dozvoljava usvajanje ovakvog statuta!

kuki

pre 14 godina

E sad ja ovako gledam na ovu izjavu gosn ministra Dacica u stvari je hteo da poruci svojim biracima da ce glasati ZA zakon o nadleznostima itd. jer eto on je pobednik u nadmudrivanju tj njegova je poslednja nego li ona druga "autnomaska". Mada ja iskreno mislim da je izjava ministra suvise beskorisna i NEPOTREBNA sto bi rekla uciteljica u osnovnoj skoli jednsotavno je "promasio temu" ne prica se ovde o Republici Vojvodini niti otcepljenju bilo koga nego je tema nesto drugo. A ovom izjavom ste jasno i ne dvosmisleno stavili do znanja koliko Vas interesuje zivot u Vojvodini i uopste negde drugde van Beograda u opste. Iako ste me mozda prevarili u nekom momentu da ste se DOZVALI pameti i realno poceli da sagledavate ZIVOT i odnose u drustvu PREVARILI STE SE i dalje ste ko sto ste bili.

deNiro

pre 14 godina

... Siroka autonomija za sve delove Srbije, ali prava, ekonomska, spustena na najnizi nivo lokalne samouprave. To je prava autonomija od koje ce koristi imati gradjani a ne politicka autonomaska oligarhija.

ludilo

pre 14 godina

Cuj ovo, jos nam se podsmeva u lice, ne nama autonomasima kako hoce da nas okarakterise, vec Vojvodjanima kojima je dosta da budu potcinjeni idejama koje lansira neki SANU, Velja Ilic, Kostunica ili Tadic. Ko bi se normalan hvalio da time da je obezbedio nesto sto je losije nego 1974.? Ludilo. To je taj Ivica, Milosevicev portparol.

baki

pre 14 godina

E Dacicu po ovoj izjavi se vidi ko ti je bio ucitelj. I Slobo je svojevremeno govorio kako je poraz 1999. godine najveca srpska pobeda u istoriji srpskog roda, pa sad tamo zivi samo sacica Srba. Bojim se da ce posle ovakve autonomije na Balkanu nastati jedna nova nacija koja ce se zvati Vojvodjani. To je citav smisao osnivanja Vojvodjanske akademije nauka i umetnosti. Kako se niste setili da u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti napravite mesta za odeljak za Vojvodinu. Koliko je meni poznato Bavarska koja uziva visok stepen autonomije nema svoju Akademiju niti bilo koji autonomni region. Zbog cega je to tako? Pa jednostavno... Samo drzavotvorni i nacionalno posebni narodi mogu imati svoju Akademiju. Dacicu gorko si me razocarao. A mozda ipak kad razmislim bolje i nisi nesto...

Marko

pre 14 godina

Zacudjuje da se u Srbiji uopste nije povela javna rasprava o statutu koji daje pravo pokrajini da referendumom odlucuje o promeni svojih granica!!!! Granice!!?? Zasto se ne raspise referendum u citavoj Srbiji i pita narod da li je za usvajanje ovako napisanog statuta Vojvodine?

U inat

pre 14 godina

Dačić reče: "Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira".
Pa, Dačiću nije Vojvodina tvoja a bogami 1918. je ušla nelegalno u Kraljevinu SHS. Nisam ja za takvu autonimiju niti za odcepljenje ali kada se neko (Dačić i njemu slični) odnose prema Vojvodini kao prema koloniji i svojem vlasništvu onda me to vredja. Isto kao u prethodnim slučajevima kada se nam domovina smanjivala iz godine u godinu, niko neće pitati Dačića i njemu slične šta se sme a šta nesme. Nikako da se pouči...

dO

pre 14 godina

Ako je borba protiv "autonomaštva" lajtmotiv bavljenja politikom, onda svaka čast, svaka čast. Pokazuje to pre svega komplekse i frustracije onog kome je "autonomaštvo" najveći neprijatelj, nego što pokazuje bilo šta drugo. A, pokazuje, i to koliko je nakaradan i patološki odnos Srbije prema Vojvodini - Vojvodina tu nema šta da se pita, ona je "neotuđivi deo Srbije", tačnije kolonija. I to sve potvrđeno Ustavom. Papirom koji nije izglasan u Vojvodini (mada nije ni u Srbiji, ali da ne širim temu). I mnoge druge teritorije su bile "neotuđivi deo..." - recimo Alžir, "notuđivi deo Francuske". Recimo Kosovo - "neotuđivi deo Srbije". Recimo Indija - "neotuđivi deo Britanske imperije". Recimo Sjedinjene Američke Države - "neotuđivi deo Britanske imperije". Recimo ... i tako dalje. Mislite da će papir da vas zaštiti od realnosti života i ljudskih potreba?

Srbiji ne treba decentralizacija. Srbiji je NEOPHODNA federalizacija. Na onoliko delova koliko njeni građani smatraju da je potrebno. Građani Vojvodine smatraju da je neophodno da Vojvodina bude federalna jedinica federalizovane Srbije. Previše tražimo, to nigde ne postoji? Pogledajte Austriju. Pogledajte Nemačku. Pogledajte Francusku. Pogledajte Holandiju. Pogledajte Belgiju. Život ne možete zaustaviti, ma kako se trudili da ga usporite i skrenete u svoje džepove i svoje procentne provizije.

roko

pre 14 godina

I danas sve zavisi od vlasti srbije a sacica separatista radi sta hoce. Usvajanjem statuta stvarate asimetricnost i uvodite dve vrste gradjana u jednoj drzavi. Nije problem decentralizacija i regionalizacija, izvorni prihodi... problem je nejednako resavanje problema na celoj teritoriji drzave. Ja kao Nislija ne zelim ni 1 dinar Vojvodjanskih para zelim da se nase institucije finansiraju iz prihoda koje sami ostvarimo bez icijih pomoci i dotacija. Formirajte takav sistem u kome ce se znati ko koliko ostvaruje i koji je to procenat za republiku a koji procenat ostaje u okrugu. Zato smo protiv autonomije jer ona nema veze sa decentralizacijom vec predstavlja samo odskocnu dasku za separaciju.

neshapop

pre 14 godina

Nejveci poraz za Vojvodinu je povratak u vlast na mala vrata SPSa,i jos gore to sto su dobili itekako jake funkcije i ministarstva.Da njih nije bilo ovaj svet bi mnogo mnogo lepse izgledao.Oni su poraz i propast za sve nas.Kolateralna steta.

Милош

pre 14 godina

А шта је са питањем ОДГОВОРНОСТИ(пре свега политичке)оних који су усвојили првобитни предлог статута и који су нас месецима убеђивали да је он у складу са Уставом! И заиста ми је невероватно да то питање не поставља нико и да с е сви задоовљавају убаченим термином"правно-техничка редакција". А јасно је да је промењено много више, јер су избачени међународни споразуми, одлуке са снагом закона итд...И после(посредног)признања да је статут био противуставан, тако што су многе спорне одредбе су избачене, неке спорне остају(влада, ВАНУ, главни град)! Шта је са одговорношћу оних који су написали противуставни статут, питам још једаред

Nikola

pre 14 godina

Ustavom je definisano da je Srbija nedeljiva teritorija, jeste'l taj argument koristili i u ocuvanju Kosova?! Bas ste im pokazali ...! Tako je i vas predhodnik Sloba svaki poraz prikazivao kao pobedu. Zalosno je gledati da nam se Srbija raspada samo zbog toga da bi neko opstao na vlasti jos koji mesec.UZAS!!! Samo Srbija ima takve politicare.

George

pre 14 godina

Ha ha, evo ga stari Ivica. Kako se bio maskirao jedva ga prepoznah. Provokacije, otrovne strele i druge tehnike za raspirivanje separatizma su proverene profitabilne radnje ovog profesionalca.

Srem4Ever

pre 14 godina

Druze Ivice niste mogli da nas porazite ni kad vam je tata Sloba bio na vrhuncu moci i kad ste bacali cvece na tenkove a kamoli sad. Vas je porazila istorija makar bili jos sto godina na vlasti.

Nostradamus

pre 14 godina

Ovo ne lici na dobro! Tadicu ukoliko neces da vidis reprizu slucaja Kosovo ne daj socijalistima da se otvoreno izjasnjavaju ili bave resavanjem problema autonomnih oblasti!

Sigurno (V)

pre 14 godina

Ma da, sigurno, Kosovo je i dalje u sastavu Srbije, Crna Gora u sastavu države, Bosna i ostale republike u sastavu YU. Mene raduju ovakve izjave, jer čim oni nešto brane, to izgube. Pokazali su već više puta.

nowave7

pre 14 godina

Mali Napoleon je stvarno umislio da je znacajan faktor u politickom zivotu Srbije. Ne treba nikako da zaboravimo da je aktivno ucestvovao u svim Milosevicevim ...

Novosađanka

pre 14 godina

Ja kao Autonomaš uopšte ne smatram da nas je Dačić porazio jer njegove izjave su pune neistine o autonomiji i pokazuju potpuno neznanje šta je to autonomija u normalnim državama gde vlada pravo i zakoni. Nikad ni jedan pravi Autonomaš nije zagovarao secesiju ali se svaki zalagao za pravi oblik autonomije koje imaju sve Autonomne pokrajine u drugim zemljama Evrope. Samo sebični ljudi sa uskim vidicima mogu da daju ovako neodgovorne izjave. Starh od autonomne Vojvodine samo pokazuje koliko takvi političari teže ka centralnoj autokratskoj vlasti do koje kad se dokopaju mogu da odlučuju o svemu.Poručila bih gospodinu Dačiću da je sa ovakvim izjavama samo pojačao volju Autonomašima da istraju u svojim zahtevima jer spuštanje vlasti na niže nivoe samo doprinosi razvoju zemlje dok je propagirani centralizam unazađuje.

V

pre 14 godina

Vojvodjanska intelektualna elita je drugacija od one u Beogradu. Sada, kad imamo svoj centar i akadamiju nauka, imamo i platformu za dijalog! Bice transparentnije i lakse da se prave paralele...

Bacvanin

pre 14 godina

SPS je jedina stranka, koja kada izgubi onda proklamira pobedu.
Pateticno, vi ste u Vojvodini izgubili podrsku a DS je svakim danom sve vise gubi.
Nemojte zaboraviti da u Vojvodini zive ljudi, koji znaju sami da razmisljaju.
Nama ne trebaju politicari da nam objasnjavaju kako mi dobro zivimu u sastavu Srbije.

auto

pre 14 godina

Ovakve bahate izjave samo još više jačaju autonomaški pokret. Kad ćemo više naučiti da ne treba gasiti vatru benzinom. Nek se Dačić hvali nečim drugim.

Милутин Србија у срцу

pre 14 godina

Браво Дачићу, тако се води Србија. Нисам никада гласао за СПС, али поштујем и ценим оно што радиш, и као таквог увек ћеш имати моју подршку !

shofer

pre 14 godina

Iako sam totalno protiv SPS-a, i svih ovih dvadeset godina,iskreno, ne mogu da ih gledam,ALI mislim da je Dačić najveći političar u Srba, bez obzira na njegovu politiku.
Naravno, posle istorijskog pomireneja SPS-DS(čitaj Sloba-Stambolić) SPS će biti još jači u narednih 4-5 godina.
"Tužno ali istinito..."

Branislav Zekic Zeka

pre 14 godina

Da li to znaci da ce Ujka Misko da pelcuje gradjane na celoj teritoriji Republike Srbije?
Salu na stranu ali mi (ni)je jasno cemu sva ova ujdurma:
Oni kao hoce da se otcepe a Ivica i Boris im ne daju.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

"poraz Autonomasa" ???? Srbija je za mene POLITICKI NAJODVRATNIJA zemlja u Evropi ! Zaista nije nikakvo cudo sto svi koji su u mogucnosti pozele da se OSLOBODE ! "decentralizacija" sa CENTROM u BG. ???

Moma

pre 14 godina

Ministar Dacic se vadi pred svojim biracima. Smesno. Da je ovo "najveci poraz autonomasa" - oni ne bi danas bili ovako zadovoljni zbog najave usvajanja Statuta. Jos jednom - smesno.

View

pre 14 godina

Vrlo, vrlo bahate izjave. Ali u maniru Srbije koja, iako neuspešna na svim poljima, mnogo voli da izigrava gazdu koji lupa šakom o sto i određuje šta se sme, a šta ne, na šta se "ima pravo", a na šta ne. A te "ubačene odrednice o neotuđivom delu Srbije" ... ima jedna takva "odrednica" u Ustavu, gospodine Dačiću, samo u vezi Kosova. I?

Gradjanin Kejn

pre 14 godina

Nisam predsednik kluba ljubitelja Ivice Dacica ali ovo je dobro rekao. Svaki veliki poraz vojvodjanskih separatista, velika je pobeda za Srbiju. Jos i da se putem zalbe Ustavnom sudu ukine nepotrebna i nezakonita (protivustavna) VANU, eto razloga za zadovoljstvo. I ljudi bez mnogo iskustva znaju da je u jednoj drzavi sasvim dovoljna jedna akademija nauka.

marko

pre 14 godina

Samo se ti nadaj ministre. Marketing strucnjak zna dobro sta radi. Prva, osnovna i fatalna greska je sto ste sa ovim statutom stvorili neprirodnu razlicitost. Zasto nema statuta za Srbina iz Kraljeva ili Smedereva? Napravili ste presedan i prekrsili ustav, jer nisu svi gradjani ravnopravni, sto im ustav garantuje, narusili ste zakonsku celovitost zemlje i funkcionalnost zakona na celoj teritoriji.
Kad bih bio neko ko bi dobio vlast svakako bih ovo preispitao. Decentralizacija treba da bude prisutna na celoj teritoriji Srbije. Kad bih uzimao istorijske i ostale faktore tek onda bih mogao da prigovorim vasim sumanutim resenjima. Ali, dobro od Vas i ne treba nista drugo ocekivati, jer komunistima je sve oduvek bilo samo manipulacija, jer ih drustvo, drzava, nacija, nikad nisu ni zanimali.

Vojvođanin al' građanin Srbije

pre 14 godina

Provokativna izjava? Ne, vrlo sračunato i pametno. Velikoj većini ljudi u Vojvodini je muka od ove autonomije kad samo pomisle da ćemo mi ovde imati duplo više političara da nas muzu, a Dačić sa ovakvim izjavama ima šanse da dobije veliku podršku građana Srbije iz Vojvodine koji jesu za Evropu ali se pre svega osećaju kao građani Srbije.

boris- 5.10

pre 14 godina

...Posto mi je ministar Dacic objasnio kako sam neotudjiv deo necega meni je mnogo lakse. Kao pre svega gradjanin Vojvodine a tek onda Srbije, nema nista uvredljivije sto se moze reci. Da li mi Vojvodjani koji ne mislimo kao ministar ( a ima nas mnooogo) imamo ikakvih drugih prava osim da " pripadamo" Srbiji. Nisam separatista ali uz ovakve ministre - postacu.

judah

pre 14 godina

Можда ће и зависити од воље центара моћи који су и у предходној држави трасирали пут ка стању у ком се данас налазимо. Статутарне одредбе су ту само да би се кршиле, како видесмо у скорој прошлости..

Надајмо се да су за сада завршили посао што се Србије и Балкана тиче.

Dragan

pre 14 godina

"Ustavom je definisano da je Srbija nedeljiva teritorija"...i to je sad kao neka velika garancija? Pa u tom ustavi pisu jos vece nebuloze, a jedna od njih je da je KiM sastavni deo Srbije, a je li tako u stvarnosti?

Srbin iz Vojvodine

pre 14 godina

"Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira" - Srbija nije odlučivala ni kada je Vojvodina dolazila u njen okvir, tako da se ne treba previše (nije za objavljivanje), gospodine ministre. Ništa Vi niste naučili, samo se folirate...

Arcadia

pre 14 godina

Moze biti g-dine ministre (iako ste izasli iz svog okvira), ali! Kroz Akademiju se utice na dosta ljudi, setite se sta je vasa Akademija uradila! Takodje, mozete li mi reci sta nas sprecava da: objavimo bojkot odluka Republicke skupstine i njihovih odluka, da potrazimo pomoc Austrije, da se pozovemo na istoriju i zatrazimo pomoc E.Z. da spreci pljacku? Nista, zar ne? Ako sam ja kao Vojvodjanski Srbin opredeljen za odvajanje u potpunosti, sta mislite sta tek drugi misle o tome? Koliko su daleko oni spremni da odu? Pa Srbija je izgubila deo svoje istorijske teritorije a kamoli deo koji joj i ne pripada. Argumenti poput ustava i zakona postaju apsurdi kad se stvori vecina, tako je uvek i bilo kroz istoriju. Takodje je moje demokratsko pravo da imam stav o odvajanju, bez bilo kakvog delovanja sto se protivi vasem ustavu, samo govorim sta mislim, na to imam prava zar ne? Sto se autonomasa tice, ne brinite sve ih je manje, tako sam i ja poceo, od autonomasa do republikanca pa do secesioniste, do otvorenog secesioniste koji ne krije svoje ideje. Ali na ideje imam demokratsko pravo, imam prava da ih sirim i delim sa ljudima. A ko je dobar u sirenju ideja ako ne Akademija?

Misa Pavlovic

pre 14 godina

Zasto ovaj covek jos uvek prica o autonomasima??? Sutra ce poceti da nas podseca u miroljubivoj politici njegovog mentora Slobe!!!!

marko_ns

pre 14 godina

i konancno kad pomislim da je dacic poceo da radi nesto pametno, kad ono prolupao. dacicu, vojvodina je davno trebala da se odvoji od srbije. ako je crna gora mogla, mozemo i mi. a ti ces imati veliku srbiju i uzivati u njoj.

jel se secas kako je vasa partije SPS sa SRS pretila vojvodjanima 90-tih? mi to nikada necemo zaboraviti i vecina zeli drzavu vojvodinu. ako smo demoktratska drzava, lepo referendum i da se glasa.

Robin Hood

pre 14 godina

"On je poručio da nisu otvorena vrata za separatizam u pokrajini i da Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira."

Da, da...! Kao sto ni Kosovu nikada niste dozvolili, a sta bi?

Hm

pre 14 godina

Sad Ivice očekuj baražnu paljbu u odbranu autonomaštva, republikanstva, ali i od onih koji smatraju da ovo što si rekao nije tačno.
Tamni vilajet...

Vojvođanin

pre 14 godina

O čemu ovaj to priča? Ko traži republiku? Zar su pristalice decentralizacije Srbije neki unutrašnji neprijatelji?
Bolje je Dačiću da radi svoj posao, a pokazao je da ume da ga radi, nego da nas podseća šta je radio prethodne decenije.

Srbin iz Vojvodine

pre 14 godina

"Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira" - Srbija nije odlučivala ni kada je Vojvodina dolazila u njen okvir, tako da se ne treba previše (nije za objavljivanje), gospodine ministre. Ništa Vi niste naučili, samo se folirate...

boris- 5.10

pre 14 godina

...Posto mi je ministar Dacic objasnio kako sam neotudjiv deo necega meni je mnogo lakse. Kao pre svega gradjanin Vojvodine a tek onda Srbije, nema nista uvredljivije sto se moze reci. Da li mi Vojvodjani koji ne mislimo kao ministar ( a ima nas mnooogo) imamo ikakvih drugih prava osim da " pripadamo" Srbiji. Nisam separatista ali uz ovakve ministre - postacu.

Vojvođanin

pre 14 godina

O čemu ovaj to priča? Ko traži republiku? Zar su pristalice decentralizacije Srbije neki unutrašnji neprijatelji?
Bolje je Dačiću da radi svoj posao, a pokazao je da ume da ga radi, nego da nas podseća šta je radio prethodne decenije.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

"poraz Autonomasa" ???? Srbija je za mene POLITICKI NAJODVRATNIJA zemlja u Evropi ! Zaista nije nikakvo cudo sto svi koji su u mogucnosti pozele da se OSLOBODE ! "decentralizacija" sa CENTROM u BG. ???

Dragan

pre 14 godina

"Ustavom je definisano da je Srbija nedeljiva teritorija"...i to je sad kao neka velika garancija? Pa u tom ustavi pisu jos vece nebuloze, a jedna od njih je da je KiM sastavni deo Srbije, a je li tako u stvarnosti?

Novosađanka

pre 14 godina

Ja kao Autonomaš uopšte ne smatram da nas je Dačić porazio jer njegove izjave su pune neistine o autonomiji i pokazuju potpuno neznanje šta je to autonomija u normalnim državama gde vlada pravo i zakoni. Nikad ni jedan pravi Autonomaš nije zagovarao secesiju ali se svaki zalagao za pravi oblik autonomije koje imaju sve Autonomne pokrajine u drugim zemljama Evrope. Samo sebični ljudi sa uskim vidicima mogu da daju ovako neodgovorne izjave. Starh od autonomne Vojvodine samo pokazuje koliko takvi političari teže ka centralnoj autokratskoj vlasti do koje kad se dokopaju mogu da odlučuju o svemu.Poručila bih gospodinu Dačiću da je sa ovakvim izjavama samo pojačao volju Autonomašima da istraju u svojim zahtevima jer spuštanje vlasti na niže nivoe samo doprinosi razvoju zemlje dok je propagirani centralizam unazađuje.

U inat

pre 14 godina

Dačić reče: "Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira".
Pa, Dačiću nije Vojvodina tvoja a bogami 1918. je ušla nelegalno u Kraljevinu SHS. Nisam ja za takvu autonimiju niti za odcepljenje ali kada se neko (Dačić i njemu slični) odnose prema Vojvodini kao prema koloniji i svojem vlasništvu onda me to vredja. Isto kao u prethodnim slučajevima kada se nam domovina smanjivala iz godine u godinu, niko neće pitati Dačića i njemu slične šta se sme a šta nesme. Nikako da se pouči...

marko_ns

pre 14 godina

i konancno kad pomislim da je dacic poceo da radi nesto pametno, kad ono prolupao. dacicu, vojvodina je davno trebala da se odvoji od srbije. ako je crna gora mogla, mozemo i mi. a ti ces imati veliku srbiju i uzivati u njoj.

jel se secas kako je vasa partije SPS sa SRS pretila vojvodjanima 90-tih? mi to nikada necemo zaboraviti i vecina zeli drzavu vojvodinu. ako smo demoktratska drzava, lepo referendum i da se glasa.

dO

pre 14 godina

Ako je borba protiv "autonomaštva" lajtmotiv bavljenja politikom, onda svaka čast, svaka čast. Pokazuje to pre svega komplekse i frustracije onog kome je "autonomaštvo" najveći neprijatelj, nego što pokazuje bilo šta drugo. A, pokazuje, i to koliko je nakaradan i patološki odnos Srbije prema Vojvodini - Vojvodina tu nema šta da se pita, ona je "neotuđivi deo Srbije", tačnije kolonija. I to sve potvrđeno Ustavom. Papirom koji nije izglasan u Vojvodini (mada nije ni u Srbiji, ali da ne širim temu). I mnoge druge teritorije su bile "neotuđivi deo..." - recimo Alžir, "notuđivi deo Francuske". Recimo Kosovo - "neotuđivi deo Srbije". Recimo Indija - "neotuđivi deo Britanske imperije". Recimo Sjedinjene Američke Države - "neotuđivi deo Britanske imperije". Recimo ... i tako dalje. Mislite da će papir da vas zaštiti od realnosti života i ljudskih potreba?

Srbiji ne treba decentralizacija. Srbiji je NEOPHODNA federalizacija. Na onoliko delova koliko njeni građani smatraju da je potrebno. Građani Vojvodine smatraju da je neophodno da Vojvodina bude federalna jedinica federalizovane Srbije. Previše tražimo, to nigde ne postoji? Pogledajte Austriju. Pogledajte Nemačku. Pogledajte Francusku. Pogledajte Holandiju. Pogledajte Belgiju. Život ne možete zaustaviti, ma kako se trudili da ga usporite i skrenete u svoje džepove i svoje procentne provizije.

Sigurno (V)

pre 14 godina

Ma da, sigurno, Kosovo je i dalje u sastavu Srbije, Crna Gora u sastavu države, Bosna i ostale republike u sastavu YU. Mene raduju ovakve izjave, jer čim oni nešto brane, to izgube. Pokazali su već više puta.

V

pre 14 godina

Vojvodjanska intelektualna elita je drugacija od one u Beogradu. Sada, kad imamo svoj centar i akadamiju nauka, imamo i platformu za dijalog! Bice transparentnije i lakse da se prave paralele...

neshapop

pre 14 godina

Nejveci poraz za Vojvodinu je povratak u vlast na mala vrata SPSa,i jos gore to sto su dobili itekako jake funkcije i ministarstva.Da njih nije bilo ovaj svet bi mnogo mnogo lepse izgledao.Oni su poraz i propast za sve nas.Kolateralna steta.

Bacvanin

pre 14 godina

SPS je jedina stranka, koja kada izgubi onda proklamira pobedu.
Pateticno, vi ste u Vojvodini izgubili podrsku a DS je svakim danom sve vise gubi.
Nemojte zaboraviti da u Vojvodini zive ljudi, koji znaju sami da razmisljaju.
Nama ne trebaju politicari da nam objasnjavaju kako mi dobro zivimu u sastavu Srbije.

ludilo

pre 14 godina

Cuj ovo, jos nam se podsmeva u lice, ne nama autonomasima kako hoce da nas okarakterise, vec Vojvodjanima kojima je dosta da budu potcinjeni idejama koje lansira neki SANU, Velja Ilic, Kostunica ili Tadic. Ko bi se normalan hvalio da time da je obezbedio nesto sto je losije nego 1974.? Ludilo. To je taj Ivica, Milosevicev portparol.

Arcadia

pre 14 godina

Moze biti g-dine ministre (iako ste izasli iz svog okvira), ali! Kroz Akademiju se utice na dosta ljudi, setite se sta je vasa Akademija uradila! Takodje, mozete li mi reci sta nas sprecava da: objavimo bojkot odluka Republicke skupstine i njihovih odluka, da potrazimo pomoc Austrije, da se pozovemo na istoriju i zatrazimo pomoc E.Z. da spreci pljacku? Nista, zar ne? Ako sam ja kao Vojvodjanski Srbin opredeljen za odvajanje u potpunosti, sta mislite sta tek drugi misle o tome? Koliko su daleko oni spremni da odu? Pa Srbija je izgubila deo svoje istorijske teritorije a kamoli deo koji joj i ne pripada. Argumenti poput ustava i zakona postaju apsurdi kad se stvori vecina, tako je uvek i bilo kroz istoriju. Takodje je moje demokratsko pravo da imam stav o odvajanju, bez bilo kakvog delovanja sto se protivi vasem ustavu, samo govorim sta mislim, na to imam prava zar ne? Sto se autonomasa tice, ne brinite sve ih je manje, tako sam i ja poceo, od autonomasa do republikanca pa do secesioniste, do otvorenog secesioniste koji ne krije svoje ideje. Ali na ideje imam demokratsko pravo, imam prava da ih sirim i delim sa ljudima. A ko je dobar u sirenju ideja ako ne Akademija?

Srem4Ever

pre 14 godina

Druze Ivice niste mogli da nas porazite ni kad vam je tata Sloba bio na vrhuncu moci i kad ste bacali cvece na tenkove a kamoli sad. Vas je porazila istorija makar bili jos sto godina na vlasti.

View

pre 14 godina

Vrlo, vrlo bahate izjave. Ali u maniru Srbije koja, iako neuspešna na svim poljima, mnogo voli da izigrava gazdu koji lupa šakom o sto i određuje šta se sme, a šta ne, na šta se "ima pravo", a na šta ne. A te "ubačene odrednice o neotuđivom delu Srbije" ... ima jedna takva "odrednica" u Ustavu, gospodine Dačiću, samo u vezi Kosova. I?

nowave7

pre 14 godina

Mali Napoleon je stvarno umislio da je znacajan faktor u politickom zivotu Srbije. Ne treba nikako da zaboravimo da je aktivno ucestvovao u svim Milosevicevim ...

Robin Hood

pre 14 godina

"On je poručio da nisu otvorena vrata za separatizam u pokrajini i da Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira."

Da, da...! Kao sto ni Kosovu nikada niste dozvolili, a sta bi?

Misa Pavlovic

pre 14 godina

Zasto ovaj covek jos uvek prica o autonomasima??? Sutra ce poceti da nas podseca u miroljubivoj politici njegovog mentora Slobe!!!!

Nostradamus

pre 14 godina

Ovo ne lici na dobro! Tadicu ukoliko neces da vidis reprizu slucaja Kosovo ne daj socijalistima da se otvoreno izjasnjavaju ili bave resavanjem problema autonomnih oblasti!

baki

pre 14 godina

E Dacicu po ovoj izjavi se vidi ko ti je bio ucitelj. I Slobo je svojevremeno govorio kako je poraz 1999. godine najveca srpska pobeda u istoriji srpskog roda, pa sad tamo zivi samo sacica Srba. Bojim se da ce posle ovakve autonomije na Balkanu nastati jedna nova nacija koja ce se zvati Vojvodjani. To je citav smisao osnivanja Vojvodjanske akademije nauka i umetnosti. Kako se niste setili da u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti napravite mesta za odeljak za Vojvodinu. Koliko je meni poznato Bavarska koja uziva visok stepen autonomije nema svoju Akademiju niti bilo koji autonomni region. Zbog cega je to tako? Pa jednostavno... Samo drzavotvorni i nacionalno posebni narodi mogu imati svoju Akademiju. Dacicu gorko si me razocarao. A mozda ipak kad razmislim bolje i nisi nesto...

V

pre 14 godina

pa ako cemo bas iskreno Vojvodina je tek od 1989 godine u sastavu Srbije tj. od jogurt revolucije Slobe i Sesalja i autobusa sa Kosova. Tek 1918. je usla u sastav Kraljevine pa 1945 u sastav Jugoslavije. I ja ne znam kome smeta ako ja zelim vise od zivota za sebe i svoju decu. Dosta mi je vise Beograda i ratova i nekulturnih lopovskih politicara...

George

pre 14 godina

Ha ha, evo ga stari Ivica. Kako se bio maskirao jedva ga prepoznah. Provokacije, otrovne strele i druge tehnike za raspirivanje separatizma su proverene profitabilne radnje ovog profesionalca.

Gradjanin Kejn

pre 14 godina

Nisam predsednik kluba ljubitelja Ivice Dacica ali ovo je dobro rekao. Svaki veliki poraz vojvodjanskih separatista, velika je pobeda za Srbiju. Jos i da se putem zalbe Ustavnom sudu ukine nepotrebna i nezakonita (protivustavna) VANU, eto razloga za zadovoljstvo. I ljudi bez mnogo iskustva znaju da je u jednoj drzavi sasvim dovoljna jedna akademija nauka.

auto

pre 14 godina

Ovakve bahate izjave samo još više jačaju autonomaški pokret. Kad ćemo više naučiti da ne treba gasiti vatru benzinom. Nek se Dačić hvali nečim drugim.

deNiro

pre 14 godina

... Siroka autonomija za sve delove Srbije, ali prava, ekonomska, spustena na najnizi nivo lokalne samouprave. To je prava autonomija od koje ce koristi imati gradjani a ne politicka autonomaska oligarhija.

Sin Nebojsa

pre 14 godina

Prvo ti kao daju neku autonomiju, a onda se okrenu i kazu ala smo vas zeznuli. Znamo mi da je taj statut nista, ne morate nam to jos nabijati na nos.

Ovakve izjave samo izazivaju gnev. Ne moze meni neki (nevazeci) ustav i pisljivi list papira da zabrani da se ja prvo osecam kao Vojvodjanin pa tek onda kao Srbin.

konacno shvatili

pre 14 godina

Imali smo Ustav iz 1974. pa se nismo otcepili. Valjda smo bili lenji. E, sad si nam Dacicu dao ideju, sad sa Statutom odosmo, samo zato sto nam pretis. A mi to bas ne volimo.

Nikola

pre 14 godina

Ustavom je definisano da je Srbija nedeljiva teritorija, jeste'l taj argument koristili i u ocuvanju Kosova?! Bas ste im pokazali ...! Tako je i vas predhodnik Sloba svaki poraz prikazivao kao pobedu. Zalosno je gledati da nam se Srbija raspada samo zbog toga da bi neko opstao na vlasti jos koji mesec.UZAS!!! Samo Srbija ima takve politicare.

matori

pre 14 godina

"...Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira."
:-)
Kada je Vojvodina postala deo Srbije, ova potonja se nije mnogo pitala o tome.
Kada Vojvodina bude htela da izađe iz tih okvira, opet se Srbija neće mnogo pitati...

kuki

pre 14 godina

E sad ja ovako gledam na ovu izjavu gosn ministra Dacica u stvari je hteo da poruci svojim biracima da ce glasati ZA zakon o nadleznostima itd. jer eto on je pobednik u nadmudrivanju tj njegova je poslednja nego li ona druga "autnomaska". Mada ja iskreno mislim da je izjava ministra suvise beskorisna i NEPOTREBNA sto bi rekla uciteljica u osnovnoj skoli jednsotavno je "promasio temu" ne prica se ovde o Republici Vojvodini niti otcepljenju bilo koga nego je tema nesto drugo. A ovom izjavom ste jasno i ne dvosmisleno stavili do znanja koliko Vas interesuje zivot u Vojvodini i uopste negde drugde van Beograda u opste. Iako ste me mozda prevarili u nekom momentu da ste se DOZVALI pameti i realno poceli da sagledavate ZIVOT i odnose u drustvu PREVARILI STE SE i dalje ste ko sto ste bili.

mile

pre 14 godina

Jogurt revolucijom je Milošević ukinuo autonomiju Vojvodine i učvrstio vlast u Srbiji, i odveo nas u propast ... a 20 godina kasnije Dačić očigledno misli da je vreme da SPS opet postane značajan politički faktor i krenuo je naravno od Vojvodine. Nadam se samo da smo sad bar malo pametniji nego pre 20 godina.

marko

pre 14 godina

Samo se ti nadaj ministre. Marketing strucnjak zna dobro sta radi. Prva, osnovna i fatalna greska je sto ste sa ovim statutom stvorili neprirodnu razlicitost. Zasto nema statuta za Srbina iz Kraljeva ili Smedereva? Napravili ste presedan i prekrsili ustav, jer nisu svi gradjani ravnopravni, sto im ustav garantuje, narusili ste zakonsku celovitost zemlje i funkcionalnost zakona na celoj teritoriji.
Kad bih bio neko ko bi dobio vlast svakako bih ovo preispitao. Decentralizacija treba da bude prisutna na celoj teritoriji Srbije. Kad bih uzimao istorijske i ostale faktore tek onda bih mogao da prigovorim vasim sumanutim resenjima. Ali, dobro od Vas i ne treba nista drugo ocekivati, jer komunistima je sve oduvek bilo samo manipulacija, jer ih drustvo, drzava, nacija, nikad nisu ni zanimali.

Vojvođanin al' građanin Srbije

pre 14 godina

Provokativna izjava? Ne, vrlo sračunato i pametno. Velikoj većini ljudi u Vojvodini je muka od ove autonomije kad samo pomisle da ćemo mi ovde imati duplo više političara da nas muzu, a Dačić sa ovakvim izjavama ima šanse da dobije veliku podršku građana Srbije iz Vojvodine koji jesu za Evropu ali se pre svega osećaju kao građani Srbije.

Moma

pre 14 godina

Ministar Dacic se vadi pred svojim biracima. Smesno. Da je ovo "najveci poraz autonomasa" - oni ne bi danas bili ovako zadovoljni zbog najave usvajanja Statuta. Jos jednom - smesno.

ivana

pre 14 godina

Vuk dlaku menja ali cud nikad. Posle ovog porasce broj autonomasa. Ovako je pocelo i na Kosovu. Nikom nije ni palo da se odvaja, a sad ce svi ukapirati da je to jedino resenje...
Krivi su oni koji se svaki dan dive SPSu a zaboravili su sta su nam radili. to rade i dalje samo malo suptilnije...

Marko

pre 14 godina

Zacudjuje da se u Srbiji uopste nije povela javna rasprava o statutu koji daje pravo pokrajini da referendumom odlucuje o promeni svojih granica!!!! Granice!!?? Zasto se ne raspise referendum u citavoj Srbiji i pita narod da li je za usvajanje ovako napisanog statuta Vojvodine?

Srdjan Subotica

pre 14 godina

Nije niko ukinuo autonomiju Vojvodine 1989, vec je izbacena mogucnost da organi pokrajine blokiraju organe drzave. I Vojvodina nije usla 1918. u sastav Jugoslavije, nego u sastav Kraljevine Srbije, odlukom skupstine u Novom Sadu. I ne moze da ima status kao Katalonija i Baskija jer su oni posebni narodi u odnosu na Spance, a 2/3 Srba nije posebno u odnosu na Srbe u centralnoj Srbiji. To je isti narod. Pa ja kao Srbin iz Subotice imam mnogo vise slicnosti sa Beogradjaninom, nego sa pripadnikom, recimo rumunske manjine iz Vrsca. Mislim da je statut dobar, autonomija da, ali ne nekakva antisrbijanska histerija. Ipak smo mi Srbi s ove strane Dunava,stvorili Vojvodinu, dok su se neki koji je sad brane od nas, svim silama borili da je ukinu. To su istorijske cinjenice!

roko

pre 14 godina

I danas sve zavisi od vlasti srbije a sacica separatista radi sta hoce. Usvajanjem statuta stvarate asimetricnost i uvodite dve vrste gradjana u jednoj drzavi. Nije problem decentralizacija i regionalizacija, izvorni prihodi... problem je nejednako resavanje problema na celoj teritoriji drzave. Ja kao Nislija ne zelim ni 1 dinar Vojvodjanskih para zelim da se nase institucije finansiraju iz prihoda koje sami ostvarimo bez icijih pomoci i dotacija. Formirajte takav sistem u kome ce se znati ko koliko ostvaruje i koji je to procenat za republiku a koji procenat ostaje u okrugu. Zato smo protiv autonomije jer ona nema veze sa decentralizacijom vec predstavlja samo odskocnu dasku za separaciju.

...moja ledina jedna i jedina...

pre 14 godina

Jel' ovo sve rekao ministar "evropejac"? Ministre a postoje li autonomije i regije u toj EU? Ma svaka cast. Samo vi tako nastavite... i otcepljenje ce pre ili kasnije biti neminovno... istroija nas je tako naucila, i to bliska istorija...

palikuca

pre 14 godina

Eto ga opet! Kako me to podsjeca na slobu, kad god ne treba on doda ulja na vatru. Ova izjava nema nikakvog smisla, osim sto ce isprovocirati nekoga. Trebalo bi ga pitat jeli to smisljena izjava, ili tek toliko da nije u njemu.

alpha centauri

pre 14 godina

Paranoja gospodine Dacicu ??? Pa ko ce da ceka vas da konacno dodjete do zakljucka da je mesto Srbije u Evropskoj Uniji a bogami i u Nato Paktu?
A ako zurite i omogucavate narodu da zivi dostojanstveno kao sto zasluzuje, nece nikome pasti ni na pamet da izlazi iz "okvira" Srbije. Ili mozda mislite kao vas mentor, da zastrasivanjem naroda Vojvodine ili pritisak na bilo koga, dovesti do toga da Autonomci drugacije misle?
Ne gospodine Dacicu, vi nista niste razumeli sta se uopste desavalo sve one godine tuge i bola Ex-YU naroda za vreme dok ste imali uopste u ruci da nesto kazete. Bilo kako bilo u jedno sam siguran, narod Srbije nece nikad vise da sledi put bilo kog lidera SPS-a. Svi ste vi isti!
Pozdrav sa Kosova...

Branislav Zekic Zeka

pre 14 godina

Da li to znaci da ce Ujka Misko da pelcuje gradjane na celoj teritoriji Republike Srbije?
Salu na stranu ali mi (ni)je jasno cemu sva ova ujdurma:
Oni kao hoce da se otcepe a Ivica i Boris im ne daju.

Милош

pre 14 godina

А шта је са питањем ОДГОВОРНОСТИ(пре свега политичке)оних који су усвојили првобитни предлог статута и који су нас месецима убеђивали да је он у складу са Уставом! И заиста ми је невероватно да то питање не поставља нико и да с е сви задоовљавају убаченим термином"правно-техничка редакција". А јасно је да је промењено много више, јер су избачени међународни споразуми, одлуке са снагом закона итд...И после(посредног)признања да је статут био противуставан, тако што су многе спорне одредбе су избачене, неке спорне остају(влада, ВАНУ, главни град)! Шта је са одговорношћу оних који су написали противуставни статут, питам још једаред

Srdjan Subotica

pre 14 godina

Takodje ne stoje priče da referendum o ustavu nije prošao u Vojvodini. Za ustav je glasalo 45 % upisanih biraca,a protiv 2-3 %.Ako se uzme u obzir da na izbore izadje maksimalno 75-80 % birača upisanih u biračkom spisku,sve je jasno. Jer je ovde za ustav glasalo 45% upisanih birača. Ne mogu se oni kojim sticajem okolnosti nisu glasali svrastavati apriori u protivnike ustava. Ja znam gomilu studenata koja nije glasala, jer nije bila kod kuće, a podržali bi ustav. Kad se iz biračkih spiskova izbrišu oni koji po 20 godina ne žive u Vojvodini, ili su umrli, vidi se da je je ustav podržalo barem 60 % upisanih birača.

Милутин Србија у срцу

pre 14 godina

Браво Дачићу, тако се води Србија. Нисам никада гласао за СПС, али поштујем и ценим оно што радиш, и као таквог увек ћеш имати моју подршку !

Hm

pre 14 godina

Sad Ivice očekuj baražnu paljbu u odbranu autonomaštva, republikanstva, ali i od onih koji smatraju da ovo što si rekao nije tačno.
Tamni vilajet...

Deni

pre 14 godina

Meni je sad već sve jedno da li mi se država zove Jugoslavija, Srbija ili Vojvodina. Ono što me zanima je standard, porezi i kako se naš novac troši.
Da se ja pitam svaka država u EU bi delegirala jednog poslanika u EU skupštinu, a sve ostale na biro.
Zar nije dosta krvi proliveno zbog ovakvih rasprava. Šta mi znači ime države na pasošu ako istim ne mogu nigde otići.
Sve je to prazna priča, zavadi građane dok političari pune džepove.

Marko

pre 14 godina

Samo jedna činjenica: SPS je GLASAO i za prvobitni predlog statuta! A ove izjave su samo mazanje ociju clanstvu i biracima SPS koji su nezadovoljni sto SPS dozvoljava usvajanje ovakvog statuta!

NS

pre 14 godina

Jedva čekam da Žitorađa dobije Akademiju nauka, pozdravljam i podržavam tu ideju.
Ako bude zafalilo naučnih radnika, samo kažite, svoji smo...

Vladan Jova

pre 14 godina

O kakvimporazima i čijim pobedama priča ministar sa slučajem koferče???? Razmišlja li iko na vlasti i dačić i Čanak i Kostreš i Tadić da ceo narod bez obzira u kom delu Srbije živi živi bolje, a ne da ga zavađaju i truju glupostima dok sa strane uzimaju milione???? Sramota. Treba uraditi opštu decentralizaciju Srbije po okruzima spustiti većinu novca sem onog potrebnog za rad republičkih organa odbranu i sl ukinuti paralelne institucije pokrajine pa kada opštine i okruzi budu imali novac za asvaltiranje, škole, nova radna mesta biiće iosmeha na licima građana. Ovako samo izmišljaju političke krize kako bi am skrenuli pažnju sa katastrofalnih privrednih kretanja u Srbiji. Da imaju obraza sišli bi sa političke scene ali strast za vlašću najbolje je u jednom svom delu opisao M. Selimović gde je sve loše strasti implemetirao u jednoj strasti za vlašću, a takvi su naši političari svi.

shofer

pre 14 godina

Iako sam totalno protiv SPS-a, i svih ovih dvadeset godina,iskreno, ne mogu da ih gledam,ALI mislim da je Dačić najveći političar u Srba, bez obzira na njegovu politiku.
Naravno, posle istorijskog pomireneja SPS-DS(čitaj Sloba-Stambolić) SPS će biti još jači u narednih 4-5 godina.
"Tužno ali istinito..."

aragon

pre 14 godina

Bravo dacicu svaka ti je na mestu sada je konacno zatvorena prica oko autonomije .Dobili su prividni vlast atunomase pa neka se zabavljaju.

republika beograd

pre 14 godina

sta se cimate, ovo je on uputio svojim biracima da se opravda zasto ce podrzati statut.

sto se tice otcepljivanja, moze i bgd da se otcepi od mog banovog brda, briga me. najbolje je da se otcepi ko hoce samo da ne mrcvare vise. posto vecina politicara ionako nije iz bgd kad se svi lepo otcepe mozda i mi dobijemo ovde autenticnu vlast plus sto ce tako nestati srbi kao nacija pa smo se onda tako kao svi oprali.

u celoj ovoj situaciji me samo zanima trenutak kad ce u vojvodini krenuti "prevodjenje" srba u vojvodjane. logicno madjari ce ostati madjari, hrvati ce ostati hrvati itd.

judah

pre 14 godina

Можда ће и зависити од воље центара моћи који су и у предходној држави трасирали пут ка стању у ком се данас налазимо. Статутарне одредбе су ту само да би се кршиле, како видесмо у скорој прошлости..

Надајмо се да су за сада завршили посао што се Србије и Балкана тиче.

Cisko

pre 14 godina

Kao prvo Dacicu, nikada nemoj reci "nikada", to si bar mogao da naucis od onoga sto tvoj "bata Slobo" ucinio sa Kosovom, a drugo, ako je u vojvodjane sazrela svest o ostcepljenju, tvoja policija pa i cela vojska Srbije neci moci to da spreci. Ono ce potrajati malo ali najzad, evo vec se pojavljuju prve iskre trece drzave koja ce se odvojiti od Srbije.

Милутин Србија у срцу

pre 14 godina

Браво Дачићу, тако се води Србија. Нисам никада гласао за СПС, али поштујем и ценим оно што радиш, и као таквог увек ћеш имати моју подршку !

Gradjanin Kejn

pre 14 godina

Nisam predsednik kluba ljubitelja Ivice Dacica ali ovo je dobro rekao. Svaki veliki poraz vojvodjanskih separatista, velika je pobeda za Srbiju. Jos i da se putem zalbe Ustavnom sudu ukine nepotrebna i nezakonita (protivustavna) VANU, eto razloga za zadovoljstvo. I ljudi bez mnogo iskustva znaju da je u jednoj drzavi sasvim dovoljna jedna akademija nauka.

Vojvođanin al' građanin Srbije

pre 14 godina

Provokativna izjava? Ne, vrlo sračunato i pametno. Velikoj većini ljudi u Vojvodini je muka od ove autonomije kad samo pomisle da ćemo mi ovde imati duplo više političara da nas muzu, a Dačić sa ovakvim izjavama ima šanse da dobije veliku podršku građana Srbije iz Vojvodine koji jesu za Evropu ali se pre svega osećaju kao građani Srbije.

shofer

pre 14 godina

Iako sam totalno protiv SPS-a, i svih ovih dvadeset godina,iskreno, ne mogu da ih gledam,ALI mislim da je Dačić najveći političar u Srba, bez obzira na njegovu politiku.
Naravno, posle istorijskog pomireneja SPS-DS(čitaj Sloba-Stambolić) SPS će biti još jači u narednih 4-5 godina.
"Tužno ali istinito..."

boris- 5.10

pre 14 godina

...Posto mi je ministar Dacic objasnio kako sam neotudjiv deo necega meni je mnogo lakse. Kao pre svega gradjanin Vojvodine a tek onda Srbije, nema nista uvredljivije sto se moze reci. Da li mi Vojvodjani koji ne mislimo kao ministar ( a ima nas mnooogo) imamo ikakvih drugih prava osim da " pripadamo" Srbiji. Nisam separatista ali uz ovakve ministre - postacu.

Marko

pre 14 godina

Zacudjuje da se u Srbiji uopste nije povela javna rasprava o statutu koji daje pravo pokrajini da referendumom odlucuje o promeni svojih granica!!!! Granice!!?? Zasto se ne raspise referendum u citavoj Srbiji i pita narod da li je za usvajanje ovako napisanog statuta Vojvodine?

Srbin iz Vojvodine

pre 14 godina

"Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira" - Srbija nije odlučivala ni kada je Vojvodina dolazila u njen okvir, tako da se ne treba previše (nije za objavljivanje), gospodine ministre. Ništa Vi niste naučili, samo se folirate...

marko_ns

pre 14 godina

i konancno kad pomislim da je dacic poceo da radi nesto pametno, kad ono prolupao. dacicu, vojvodina je davno trebala da se odvoji od srbije. ako je crna gora mogla, mozemo i mi. a ti ces imati veliku srbiju i uzivati u njoj.

jel se secas kako je vasa partije SPS sa SRS pretila vojvodjanima 90-tih? mi to nikada necemo zaboraviti i vecina zeli drzavu vojvodinu. ako smo demoktratska drzava, lepo referendum i da se glasa.

U inat

pre 14 godina

Dačić reče: "Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira".
Pa, Dačiću nije Vojvodina tvoja a bogami 1918. je ušla nelegalno u Kraljevinu SHS. Nisam ja za takvu autonimiju niti za odcepljenje ali kada se neko (Dačić i njemu slični) odnose prema Vojvodini kao prema koloniji i svojem vlasništvu onda me to vredja. Isto kao u prethodnim slučajevima kada se nam domovina smanjivala iz godine u godinu, niko neće pitati Dačića i njemu slične šta se sme a šta nesme. Nikako da se pouči...

Vojvođanin

pre 14 godina

O čemu ovaj to priča? Ko traži republiku? Zar su pristalice decentralizacije Srbije neki unutrašnji neprijatelji?
Bolje je Dačiću da radi svoj posao, a pokazao je da ume da ga radi, nego da nas podseća šta je radio prethodne decenije.

Arcadia

pre 14 godina

Moze biti g-dine ministre (iako ste izasli iz svog okvira), ali! Kroz Akademiju se utice na dosta ljudi, setite se sta je vasa Akademija uradila! Takodje, mozete li mi reci sta nas sprecava da: objavimo bojkot odluka Republicke skupstine i njihovih odluka, da potrazimo pomoc Austrije, da se pozovemo na istoriju i zatrazimo pomoc E.Z. da spreci pljacku? Nista, zar ne? Ako sam ja kao Vojvodjanski Srbin opredeljen za odvajanje u potpunosti, sta mislite sta tek drugi misle o tome? Koliko su daleko oni spremni da odu? Pa Srbija je izgubila deo svoje istorijske teritorije a kamoli deo koji joj i ne pripada. Argumenti poput ustava i zakona postaju apsurdi kad se stvori vecina, tako je uvek i bilo kroz istoriju. Takodje je moje demokratsko pravo da imam stav o odvajanju, bez bilo kakvog delovanja sto se protivi vasem ustavu, samo govorim sta mislim, na to imam prava zar ne? Sto se autonomasa tice, ne brinite sve ih je manje, tako sam i ja poceo, od autonomasa do republikanca pa do secesioniste, do otvorenog secesioniste koji ne krije svoje ideje. Ali na ideje imam demokratsko pravo, imam prava da ih sirim i delim sa ljudima. A ko je dobar u sirenju ideja ako ne Akademija?

Bucko razmisljam

pre 14 godina

"poraz Autonomasa" ???? Srbija je za mene POLITICKI NAJODVRATNIJA zemlja u Evropi ! Zaista nije nikakvo cudo sto svi koji su u mogucnosti pozele da se OSLOBODE ! "decentralizacija" sa CENTROM u BG. ???

roko

pre 14 godina

I danas sve zavisi od vlasti srbije a sacica separatista radi sta hoce. Usvajanjem statuta stvarate asimetricnost i uvodite dve vrste gradjana u jednoj drzavi. Nije problem decentralizacija i regionalizacija, izvorni prihodi... problem je nejednako resavanje problema na celoj teritoriji drzave. Ja kao Nislija ne zelim ni 1 dinar Vojvodjanskih para zelim da se nase institucije finansiraju iz prihoda koje sami ostvarimo bez icijih pomoci i dotacija. Formirajte takav sistem u kome ce se znati ko koliko ostvaruje i koji je to procenat za republiku a koji procenat ostaje u okrugu. Zato smo protiv autonomije jer ona nema veze sa decentralizacijom vec predstavlja samo odskocnu dasku za separaciju.

Novosađanka

pre 14 godina

Ja kao Autonomaš uopšte ne smatram da nas je Dačić porazio jer njegove izjave su pune neistine o autonomiji i pokazuju potpuno neznanje šta je to autonomija u normalnim državama gde vlada pravo i zakoni. Nikad ni jedan pravi Autonomaš nije zagovarao secesiju ali se svaki zalagao za pravi oblik autonomije koje imaju sve Autonomne pokrajine u drugim zemljama Evrope. Samo sebični ljudi sa uskim vidicima mogu da daju ovako neodgovorne izjave. Starh od autonomne Vojvodine samo pokazuje koliko takvi političari teže ka centralnoj autokratskoj vlasti do koje kad se dokopaju mogu da odlučuju o svemu.Poručila bih gospodinu Dačiću da je sa ovakvim izjavama samo pojačao volju Autonomašima da istraju u svojim zahtevima jer spuštanje vlasti na niže nivoe samo doprinosi razvoju zemlje dok je propagirani centralizam unazađuje.

dO

pre 14 godina

Ako je borba protiv "autonomaštva" lajtmotiv bavljenja politikom, onda svaka čast, svaka čast. Pokazuje to pre svega komplekse i frustracije onog kome je "autonomaštvo" najveći neprijatelj, nego što pokazuje bilo šta drugo. A, pokazuje, i to koliko je nakaradan i patološki odnos Srbije prema Vojvodini - Vojvodina tu nema šta da se pita, ona je "neotuđivi deo Srbije", tačnije kolonija. I to sve potvrđeno Ustavom. Papirom koji nije izglasan u Vojvodini (mada nije ni u Srbiji, ali da ne širim temu). I mnoge druge teritorije su bile "neotuđivi deo..." - recimo Alžir, "notuđivi deo Francuske". Recimo Kosovo - "neotuđivi deo Srbije". Recimo Indija - "neotuđivi deo Britanske imperije". Recimo Sjedinjene Američke Države - "neotuđivi deo Britanske imperije". Recimo ... i tako dalje. Mislite da će papir da vas zaštiti od realnosti života i ljudskih potreba?

Srbiji ne treba decentralizacija. Srbiji je NEOPHODNA federalizacija. Na onoliko delova koliko njeni građani smatraju da je potrebno. Građani Vojvodine smatraju da je neophodno da Vojvodina bude federalna jedinica federalizovane Srbije. Previše tražimo, to nigde ne postoji? Pogledajte Austriju. Pogledajte Nemačku. Pogledajte Francusku. Pogledajte Holandiju. Pogledajte Belgiju. Život ne možete zaustaviti, ma kako se trudili da ga usporite i skrenete u svoje džepove i svoje procentne provizije.

Hm

pre 14 godina

Sad Ivice očekuj baražnu paljbu u odbranu autonomaštva, republikanstva, ali i od onih koji smatraju da ovo što si rekao nije tačno.
Tamni vilajet...

aragon

pre 14 godina

Bravo dacicu svaka ti je na mestu sada je konacno zatvorena prica oko autonomije .Dobili su prividni vlast atunomase pa neka se zabavljaju.

ludilo

pre 14 godina

Cuj ovo, jos nam se podsmeva u lice, ne nama autonomasima kako hoce da nas okarakterise, vec Vojvodjanima kojima je dosta da budu potcinjeni idejama koje lansira neki SANU, Velja Ilic, Kostunica ili Tadic. Ko bi se normalan hvalio da time da je obezbedio nesto sto je losije nego 1974.? Ludilo. To je taj Ivica, Milosevicev portparol.

Srdjan Subotica

pre 14 godina

Takodje ne stoje priče da referendum o ustavu nije prošao u Vojvodini. Za ustav je glasalo 45 % upisanih biraca,a protiv 2-3 %.Ako se uzme u obzir da na izbore izadje maksimalno 75-80 % birača upisanih u biračkom spisku,sve je jasno. Jer je ovde za ustav glasalo 45% upisanih birača. Ne mogu se oni kojim sticajem okolnosti nisu glasali svrastavati apriori u protivnike ustava. Ja znam gomilu studenata koja nije glasala, jer nije bila kod kuće, a podržali bi ustav. Kad se iz biračkih spiskova izbrišu oni koji po 20 godina ne žive u Vojvodini, ili su umrli, vidi se da je je ustav podržalo barem 60 % upisanih birača.

V

pre 14 godina

pa ako cemo bas iskreno Vojvodina je tek od 1989 godine u sastavu Srbije tj. od jogurt revolucije Slobe i Sesalja i autobusa sa Kosova. Tek 1918. je usla u sastav Kraljevine pa 1945 u sastav Jugoslavije. I ja ne znam kome smeta ako ja zelim vise od zivota za sebe i svoju decu. Dosta mi je vise Beograda i ratova i nekulturnih lopovskih politicara...

Srdjan Subotica

pre 14 godina

Nije niko ukinuo autonomiju Vojvodine 1989, vec je izbacena mogucnost da organi pokrajine blokiraju organe drzave. I Vojvodina nije usla 1918. u sastav Jugoslavije, nego u sastav Kraljevine Srbije, odlukom skupstine u Novom Sadu. I ne moze da ima status kao Katalonija i Baskija jer su oni posebni narodi u odnosu na Spance, a 2/3 Srba nije posebno u odnosu na Srbe u centralnoj Srbiji. To je isti narod. Pa ja kao Srbin iz Subotice imam mnogo vise slicnosti sa Beogradjaninom, nego sa pripadnikom, recimo rumunske manjine iz Vrsca. Mislim da je statut dobar, autonomija da, ali ne nekakva antisrbijanska histerija. Ipak smo mi Srbi s ove strane Dunava,stvorili Vojvodinu, dok su se neki koji je sad brane od nas, svim silama borili da je ukinu. To su istorijske cinjenice!

V

pre 14 godina

Vojvodjanska intelektualna elita je drugacija od one u Beogradu. Sada, kad imamo svoj centar i akadamiju nauka, imamo i platformu za dijalog! Bice transparentnije i lakse da se prave paralele...

matori

pre 14 godina

"...Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira."
:-)
Kada je Vojvodina postala deo Srbije, ova potonja se nije mnogo pitala o tome.
Kada Vojvodina bude htela da izađe iz tih okvira, opet se Srbija neće mnogo pitati...

Sin Nebojsa

pre 14 godina

Prvo ti kao daju neku autonomiju, a onda se okrenu i kazu ala smo vas zeznuli. Znamo mi da je taj statut nista, ne morate nam to jos nabijati na nos.

Ovakve izjave samo izazivaju gnev. Ne moze meni neki (nevazeci) ustav i pisljivi list papira da zabrani da se ja prvo osecam kao Vojvodjanin pa tek onda kao Srbin.

konacno shvatili

pre 14 godina

Imali smo Ustav iz 1974. pa se nismo otcepili. Valjda smo bili lenji. E, sad si nam Dacicu dao ideju, sad sa Statutom odosmo, samo zato sto nam pretis. A mi to bas ne volimo.

Милош

pre 14 godina

А шта је са питањем ОДГОВОРНОСТИ(пре свега политичке)оних који су усвојили првобитни предлог статута и који су нас месецима убеђивали да је он у складу са Уставом! И заиста ми је невероватно да то питање не поставља нико и да с е сви задоовљавају убаченим термином"правно-техничка редакција". А јасно је да је промењено много више, јер су избачени међународни споразуми, одлуке са снагом закона итд...И после(посредног)признања да је статут био противуставан, тако што су многе спорне одредбе су избачене, неке спорне остају(влада, ВАНУ, главни град)! Шта је са одговорношћу оних који су написали противуставни статут, питам још једаред

Bacvanin

pre 14 godina

SPS je jedina stranka, koja kada izgubi onda proklamira pobedu.
Pateticno, vi ste u Vojvodini izgubili podrsku a DS je svakim danom sve vise gubi.
Nemojte zaboraviti da u Vojvodini zive ljudi, koji znaju sami da razmisljaju.
Nama ne trebaju politicari da nam objasnjavaju kako mi dobro zivimu u sastavu Srbije.

baki

pre 14 godina

E Dacicu po ovoj izjavi se vidi ko ti je bio ucitelj. I Slobo je svojevremeno govorio kako je poraz 1999. godine najveca srpska pobeda u istoriji srpskog roda, pa sad tamo zivi samo sacica Srba. Bojim se da ce posle ovakve autonomije na Balkanu nastati jedna nova nacija koja ce se zvati Vojvodjani. To je citav smisao osnivanja Vojvodjanske akademije nauka i umetnosti. Kako se niste setili da u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti napravite mesta za odeljak za Vojvodinu. Koliko je meni poznato Bavarska koja uziva visok stepen autonomije nema svoju Akademiju niti bilo koji autonomni region. Zbog cega je to tako? Pa jednostavno... Samo drzavotvorni i nacionalno posebni narodi mogu imati svoju Akademiju. Dacicu gorko si me razocarao. A mozda ipak kad razmislim bolje i nisi nesto...

mile

pre 14 godina

Jogurt revolucijom je Milošević ukinuo autonomiju Vojvodine i učvrstio vlast u Srbiji, i odveo nas u propast ... a 20 godina kasnije Dačić očigledno misli da je vreme da SPS opet postane značajan politički faktor i krenuo je naravno od Vojvodine. Nadam se samo da smo sad bar malo pametniji nego pre 20 godina.

NS

pre 14 godina

Jedva čekam da Žitorađa dobije Akademiju nauka, pozdravljam i podržavam tu ideju.
Ako bude zafalilo naučnih radnika, samo kažite, svoji smo...

marko

pre 14 godina

Samo se ti nadaj ministre. Marketing strucnjak zna dobro sta radi. Prva, osnovna i fatalna greska je sto ste sa ovim statutom stvorili neprirodnu razlicitost. Zasto nema statuta za Srbina iz Kraljeva ili Smedereva? Napravili ste presedan i prekrsili ustav, jer nisu svi gradjani ravnopravni, sto im ustav garantuje, narusili ste zakonsku celovitost zemlje i funkcionalnost zakona na celoj teritoriji.
Kad bih bio neko ko bi dobio vlast svakako bih ovo preispitao. Decentralizacija treba da bude prisutna na celoj teritoriji Srbije. Kad bih uzimao istorijske i ostale faktore tek onda bih mogao da prigovorim vasim sumanutim resenjima. Ali, dobro od Vas i ne treba nista drugo ocekivati, jer komunistima je sve oduvek bilo samo manipulacija, jer ih drustvo, drzava, nacija, nikad nisu ni zanimali.

Robin Hood

pre 14 godina

"On je poručio da nisu otvorena vrata za separatizam u pokrajini i da Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira."

Da, da...! Kao sto ni Kosovu nikada niste dozvolili, a sta bi?

Srem4Ever

pre 14 godina

Druze Ivice niste mogli da nas porazite ni kad vam je tata Sloba bio na vrhuncu moci i kad ste bacali cvece na tenkove a kamoli sad. Vas je porazila istorija makar bili jos sto godina na vlasti.

...moja ledina jedna i jedina...

pre 14 godina

Jel' ovo sve rekao ministar "evropejac"? Ministre a postoje li autonomije i regije u toj EU? Ma svaka cast. Samo vi tako nastavite... i otcepljenje ce pre ili kasnije biti neminovno... istroija nas je tako naucila, i to bliska istorija...

Sigurno (V)

pre 14 godina

Ma da, sigurno, Kosovo je i dalje u sastavu Srbije, Crna Gora u sastavu države, Bosna i ostale republike u sastavu YU. Mene raduju ovakve izjave, jer čim oni nešto brane, to izgube. Pokazali su već više puta.

alpha centauri

pre 14 godina

Paranoja gospodine Dacicu ??? Pa ko ce da ceka vas da konacno dodjete do zakljucka da je mesto Srbije u Evropskoj Uniji a bogami i u Nato Paktu?
A ako zurite i omogucavate narodu da zivi dostojanstveno kao sto zasluzuje, nece nikome pasti ni na pamet da izlazi iz "okvira" Srbije. Ili mozda mislite kao vas mentor, da zastrasivanjem naroda Vojvodine ili pritisak na bilo koga, dovesti do toga da Autonomci drugacije misle?
Ne gospodine Dacicu, vi nista niste razumeli sta se uopste desavalo sve one godine tuge i bola Ex-YU naroda za vreme dok ste imali uopste u ruci da nesto kazete. Bilo kako bilo u jedno sam siguran, narod Srbije nece nikad vise da sledi put bilo kog lidera SPS-a. Svi ste vi isti!
Pozdrav sa Kosova...

View

pre 14 godina

Vrlo, vrlo bahate izjave. Ali u maniru Srbije koja, iako neuspešna na svim poljima, mnogo voli da izigrava gazdu koji lupa šakom o sto i određuje šta se sme, a šta ne, na šta se "ima pravo", a na šta ne. A te "ubačene odrednice o neotuđivom delu Srbije" ... ima jedna takva "odrednica" u Ustavu, gospodine Dačiću, samo u vezi Kosova. I?

ivana

pre 14 godina

Vuk dlaku menja ali cud nikad. Posle ovog porasce broj autonomasa. Ovako je pocelo i na Kosovu. Nikom nije ni palo da se odvaja, a sad ce svi ukapirati da je to jedino resenje...
Krivi su oni koji se svaki dan dive SPSu a zaboravili su sta su nam radili. to rade i dalje samo malo suptilnije...

Misa Pavlovic

pre 14 godina

Zasto ovaj covek jos uvek prica o autonomasima??? Sutra ce poceti da nas podseca u miroljubivoj politici njegovog mentora Slobe!!!!

Moma

pre 14 godina

Ministar Dacic se vadi pred svojim biracima. Smesno. Da je ovo "najveci poraz autonomasa" - oni ne bi danas bili ovako zadovoljni zbog najave usvajanja Statuta. Jos jednom - smesno.

republika beograd

pre 14 godina

sta se cimate, ovo je on uputio svojim biracima da se opravda zasto ce podrzati statut.

sto se tice otcepljivanja, moze i bgd da se otcepi od mog banovog brda, briga me. najbolje je da se otcepi ko hoce samo da ne mrcvare vise. posto vecina politicara ionako nije iz bgd kad se svi lepo otcepe mozda i mi dobijemo ovde autenticnu vlast plus sto ce tako nestati srbi kao nacija pa smo se onda tako kao svi oprali.

u celoj ovoj situaciji me samo zanima trenutak kad ce u vojvodini krenuti "prevodjenje" srba u vojvodjane. logicno madjari ce ostati madjari, hrvati ce ostati hrvati itd.

Cisko

pre 14 godina

Kao prvo Dacicu, nikada nemoj reci "nikada", to si bar mogao da naucis od onoga sto tvoj "bata Slobo" ucinio sa Kosovom, a drugo, ako je u vojvodjane sazrela svest o ostcepljenju, tvoja policija pa i cela vojska Srbije neci moci to da spreci. Ono ce potrajati malo ali najzad, evo vec se pojavljuju prve iskre trece drzave koja ce se odvojiti od Srbije.

Dragan

pre 14 godina

"Ustavom je definisano da je Srbija nedeljiva teritorija"...i to je sad kao neka velika garancija? Pa u tom ustavi pisu jos vece nebuloze, a jedna od njih je da je KiM sastavni deo Srbije, a je li tako u stvarnosti?

auto

pre 14 godina

Ovakve bahate izjave samo još više jačaju autonomaški pokret. Kad ćemo više naučiti da ne treba gasiti vatru benzinom. Nek se Dačić hvali nečim drugim.

Nostradamus

pre 14 godina

Ovo ne lici na dobro! Tadicu ukoliko neces da vidis reprizu slucaja Kosovo ne daj socijalistima da se otvoreno izjasnjavaju ili bave resavanjem problema autonomnih oblasti!

deNiro

pre 14 godina

... Siroka autonomija za sve delove Srbije, ali prava, ekonomska, spustena na najnizi nivo lokalne samouprave. To je prava autonomija od koje ce koristi imati gradjani a ne politicka autonomaska oligarhija.

neshapop

pre 14 godina

Nejveci poraz za Vojvodinu je povratak u vlast na mala vrata SPSa,i jos gore to sto su dobili itekako jake funkcije i ministarstva.Da njih nije bilo ovaj svet bi mnogo mnogo lepse izgledao.Oni su poraz i propast za sve nas.Kolateralna steta.

George

pre 14 godina

Ha ha, evo ga stari Ivica. Kako se bio maskirao jedva ga prepoznah. Provokacije, otrovne strele i druge tehnike za raspirivanje separatizma su proverene profitabilne radnje ovog profesionalca.

Deni

pre 14 godina

Meni je sad već sve jedno da li mi se država zove Jugoslavija, Srbija ili Vojvodina. Ono što me zanima je standard, porezi i kako se naš novac troši.
Da se ja pitam svaka država u EU bi delegirala jednog poslanika u EU skupštinu, a sve ostale na biro.
Zar nije dosta krvi proliveno zbog ovakvih rasprava. Šta mi znači ime države na pasošu ako istim ne mogu nigde otići.
Sve je to prazna priča, zavadi građane dok političari pune džepove.

Branislav Zekic Zeka

pre 14 godina

Da li to znaci da ce Ujka Misko da pelcuje gradjane na celoj teritoriji Republike Srbije?
Salu na stranu ali mi (ni)je jasno cemu sva ova ujdurma:
Oni kao hoce da se otcepe a Ivica i Boris im ne daju.

kuki

pre 14 godina

E sad ja ovako gledam na ovu izjavu gosn ministra Dacica u stvari je hteo da poruci svojim biracima da ce glasati ZA zakon o nadleznostima itd. jer eto on je pobednik u nadmudrivanju tj njegova je poslednja nego li ona druga "autnomaska". Mada ja iskreno mislim da je izjava ministra suvise beskorisna i NEPOTREBNA sto bi rekla uciteljica u osnovnoj skoli jednsotavno je "promasio temu" ne prica se ovde o Republici Vojvodini niti otcepljenju bilo koga nego je tema nesto drugo. A ovom izjavom ste jasno i ne dvosmisleno stavili do znanja koliko Vas interesuje zivot u Vojvodini i uopste negde drugde van Beograda u opste. Iako ste me mozda prevarili u nekom momentu da ste se DOZVALI pameti i realno poceli da sagledavate ZIVOT i odnose u drustvu PREVARILI STE SE i dalje ste ko sto ste bili.

Vladan Jova

pre 14 godina

O kakvimporazima i čijim pobedama priča ministar sa slučajem koferče???? Razmišlja li iko na vlasti i dačić i Čanak i Kostreš i Tadić da ceo narod bez obzira u kom delu Srbije živi živi bolje, a ne da ga zavađaju i truju glupostima dok sa strane uzimaju milione???? Sramota. Treba uraditi opštu decentralizaciju Srbije po okruzima spustiti većinu novca sem onog potrebnog za rad republičkih organa odbranu i sl ukinuti paralelne institucije pokrajine pa kada opštine i okruzi budu imali novac za asvaltiranje, škole, nova radna mesta biiće iosmeha na licima građana. Ovako samo izmišljaju političke krize kako bi am skrenuli pažnju sa katastrofalnih privrednih kretanja u Srbiji. Da imaju obraza sišli bi sa političke scene ali strast za vlašću najbolje je u jednom svom delu opisao M. Selimović gde je sve loše strasti implemetirao u jednoj strasti za vlašću, a takvi su naši političari svi.

palikuca

pre 14 godina

Eto ga opet! Kako me to podsjeca na slobu, kad god ne treba on doda ulja na vatru. Ova izjava nema nikakvog smisla, osim sto ce isprovocirati nekoga. Trebalo bi ga pitat jeli to smisljena izjava, ili tek toliko da nije u njemu.

judah

pre 14 godina

Можда ће и зависити од воље центара моћи који су и у предходној држави трасирали пут ка стању у ком се данас налазимо. Статутарне одредбе су ту само да би се кршиле, како видесмо у скорој прошлости..

Надајмо се да су за сада завршили посао што се Србије и Балкана тиче.

Nikola

pre 14 godina

Ustavom je definisano da je Srbija nedeljiva teritorija, jeste'l taj argument koristili i u ocuvanju Kosova?! Bas ste im pokazali ...! Tako je i vas predhodnik Sloba svaki poraz prikazivao kao pobedu. Zalosno je gledati da nam se Srbija raspada samo zbog toga da bi neko opstao na vlasti jos koji mesec.UZAS!!! Samo Srbija ima takve politicare.

nowave7

pre 14 godina

Mali Napoleon je stvarno umislio da je znacajan faktor u politickom zivotu Srbije. Ne treba nikako da zaboravimo da je aktivno ucestvovao u svim Milosevicevim ...

Marko

pre 14 godina

Samo jedna činjenica: SPS je GLASAO i za prvobitni predlog statuta! A ove izjave su samo mazanje ociju clanstvu i biracima SPS koji su nezadovoljni sto SPS dozvoljava usvajanje ovakvog statuta!