Advokati ponovo rade

Advokati u Srbiji okončali su trodnevni štrajk upozorenja zbog uredbe da u martu naredne godine moraju da uvedu fiskalne klase.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

09:43

Default images

Oni od danas ponovo rade i pružaju usluge klijentima, ali su najavili da će stupiti u generalni štrajk i blokirati rad pravosuđa ukoliko Vlada Srbije do kraja godine ne izmeni Uredbu kojom je predviđena fiskalizacija advokatskih usluga.

Prethodna tri dana, od 9. do 11. novembra, rad je obustavilo preko 7.000 advokata u Srbiji, zbog čega je više stotina suđenja i istražnih radnji odloženo što na njihovu molbu, što po zakonu koji u određenim delovima krivičnog i pretkrivičnog postupka nalaže obavezno prisustvo advokata, odnosno branioca okrivljenog.

Ministarstvo trgovine koje je predlagač sporne uredbe nije se još eksplicitno izjasnilo o zahtevima advokata, dok je Ministarstvo pravde podnelo usmenu inicijativu da se preispita odredba o uvođenju fisklanih kasa u advokaturu, jer takav način naplate usluga ne postoji ni u jednoj državi Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: