Stranke različito o poseti Bajdena

Dok u vladajućoj koaliciji smatraju da poseta potpredsednika SAD otvara mogućnost za pomak u odnosima između dve države, opozicija ne gleda blagonaklono na nju.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.05.2009.

16:06

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da, kad je Kosovo i Metohija u pitanju, teško može postojati saglasnost u stavovima Srbije i SAD, ali je naglasio da je neophodno sagledati sve druge aspekte odnosa između dve države na kojima je moguć "eventualni pomak".

"Poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena znači izvestan napredak u odnosima Srbije i SAD i predstavlja priliku da se naši bilateralni, diplomatski, politički i drugi odnosi poboljšaju", ocenio je Bogdanović u izjavi Tanjugu. Prema njegovim rečima, pri poseti Bajdena, koji u Beograd stiže u sredu, 20. maja, "treba biti mudar, pošto je u poslednjih nekoliko decenija prvi put da Srbiju posećuje ovako visoki američki zvaničnik."

"U svakom slučaju, treba pažljivo saslušati poruku koju će potpredsednik Bajden preneti", kazao je Bogdanović i dodao da će od toga zavisiti i stav Srbije po mnogim pitanjima a posebno prema Kosovu i Metohiji i ukupnoj situaciji u Srbiji i čitavom regionu.

G17 plus: Najznačajniji spoljnopolitičli događaj

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić ocenio je da je poseta Bajdena najznačajniji spoljnopolitički događaj za Srbiju u poslednjih nekoliko godina.

"To je odlična stvar koja vraća veru da će se Srbija u punom kapacitetu vratiti na put evroatlanskih integracija što jeste i bio cilj države od 2000. godine. Poseta će biti iskorišćena da se u potpunosti normalizuju odnosi između Srbije i SAD i to je u najvećem nacionalnom interesu Srbije", rekao je Senić.

SPS: Otopljavanje odnosa

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije – Jedinstvene Srbije Branko Ružić kazao je da je poseta Bajdena pre svega pokazatelj toga da bez obzira na dijametralne razlike po pitanju spoljnopolitičkih ciljeva i državnih i nacionalnih interesa Srbije, može da počne proces otopljavanja odnosa sa jednom od najjačih svetskih sila.

On je rekao da može da se otvori jedan nov period u saradnji barem u onim segmentima gde je moguća pre svega u oblasti privrede i ekonomije.

Ružić je istakao da Srbija mora da istrajava na onom što je usvojena platforma i proklamovana politika po pitanju Kosova, očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i da taj stav mora jasno biti iznet Bajdenu.

LDP: Odsustvo plana vlasti Srbije

Šef poslaničke grupe Liberalnodemokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kazao je da je jasan razlog dolaska potredsednika SAD, ali je zamerio što vlast u Srbiji nije iznela plan i koncept sa kojim ga Srbija dočekuje.
Èedomir Jovanoviæ (FoNet, arhiv)
"Cilj Bajdenove posete je stabilizacija prilika u regionu i definisanje onog programa koji bi omogućio poboljšanje međusobnih odnosa i Srbije i Prištine i Sarajeva, ali problem posete nije agenda ili koncept Bajdena već odsustvo jasne politike naše države. Do danas nismo čuli sa čim naše vlasti njega dočekuju", rekao je Jovanović.

On je rekao da osnove za razgovor sa Bajdenom moraju biti evropske integracije, definisanje platforme približavanja Srbije NATO-u i dodao da ako su to teme onda taj razgovor može biti koristan a da će susret biti propuštena prilika koja se retko ukazuje, ako to ne budu teme razgovora.

DSS: Tražiti izvinjenje od Bajdena

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović kazao je da bi vlast Srbije trebalo od Bajdena da traži da se izvini Srbiji i srpskom narodu za sve izjave koje je davao tokom bombardovanja 1999.
Andreja Mladenoviæ na konferenciji za štampu (Tanjug)
Na konferenciji za novinare, Mladenović je rekao da se Bajden isticao "kao neko ko je bio izuzetno agresivan prema Srbiji i srpskom narodu". "Davao je izjave o Srbiji koje su bile nedostojne jednog političara. Zbog toga što se zalagao za bombardovanje Srbije i zbog toga što se zalagao za nezavisnost Kosova, najmanje što može da učini je da se izvini Srbiji i srpskom narodu tokom posete. To je nešto što bi svaka odgovorna vlast tražila", rekao je on.

Prema njegovim rečima, vlast Srbije bi tokom posete Bajdena Beogradu akcenat trebalo da stavi na vojnu neutralnost Srbije i da potpredsedniku SAD "jasno kaže da nema govora da Srbija uđe u NATO".

Mladenović, koji je i predsednik beogradskog odbora DSS-a, naveo je i da bi Bajdenu trebalo reći da je Kosovo sastavni deo Srbije i da u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Srbija ima pun integritet nad Kosovom.

SNS: Dodatni pritisak na Srbiju

Komentarišući dolazak Džozefa Bajdena u Beograd, lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, gostujući u emisiji “Kažiprst” B92, ocenio je da potpredsednik SAD ne dolazi slučajno.

Nikolić kaže da je Amerika promoter nezavisnosti Kosova i da je to glavni razlog zbog koga Bajden dolazi, kako bi i u Beogradu izvršio dodatni pritisak na predstavnike vlasti.

On od predsednika Srbije očekuje da taj susret iskoristi da i američkom potpredsedniku kaže da Kosovo ostaje sastavni deo Srbije.

”Ako taj susret bude samo još jedan snimak koji će Tadić da koristi za neku buduću kampanju, onda to nije dobra poseta“, zaključio je Nikolić.

SRS: Ništa dobro od posete Bajdena

Poslanici Srpske radikalne stranke kritikovali su danas najavljenu posetu Džozefa Bajdena Beogradu.

Poslanik SRS Aleksandar Martinović kazao je novinarima da se "zločinac vraća na mesto zločina" ističući da je Bajden bio najglasniji zagovornik NATO bombardovanja Srbije.

On je ocenio da se od te posete ne može nadati ničemu dobrom i dodao da će Bajden pokušati da ubedi predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da oslabi odnose sa Republikom Srpskom.

Martinović je rekao da SAD vodi neprijateljsku politiku prema Srbiji, ali je izbegao da odgovori na pitanje da li će SRS organizovati proteste na dan posete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: