Bramerc: Važno je uhapsiti Mladića

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da nema sumnje u dalji rad Tribunala, "pogotovo sada, posle hapšenja Radovana Karadžića".

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

16:06

Default images

Bramerc je danas u Sarajevu rekao da je veoma važno da se uhapsi i Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, optužen za ratne zločine u BiH, kako bi se ta dva suđenja vodila uporedo. Kao veliki problem tužilac je naveo bekstvo osuđenog za ratni zločin Radovana Stankovića iz zatvora u Foči.

On je dve godine na slobodi, a da niko nije odgovarao zbog toga.

"Od velikog značaja je postizanje bilateralnih sporazuma zemalja regiona koji će uspostaviti mehanizme kojima će se onemogućiti da granice u regionu omogućavaju utočište ratnim zločincima", rekao je Bramerc tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Šef diplomatije BIH je kazao da je jedan od prioriteta vlasti BiH saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Naveo je da su zločine počinili pojedinci kojima treba suditi i rekao da je u tom smislu značajna regionalna saradnja.

"Produživanje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu BiH koji rade na slučajevima ratnih zločina, u velikoj meri bi doprinelo poverenju javnosti i uverilo međunarodnu zajednicu da se u BiH sprovodi pravda", rekao je Alkalaj.

Bramerc je juče doputovao u trodnevnu posetu BiH. Razgovarao je sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, a sastaje se i sa predstavnicima pravosudnih organa i udruženja žrtava rata u BiH.

Glavni haški tužilac će posle BiH posetiti Srbiju i Hrvatsku i u junu Savetu bezbednosti podneti izveštaj o saradnji zemalja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: