Dačić: SAD mogu da odustanu

Odlukom Vlade da se obešteti Brajan Stajnhauer, koga je Miladin Kovačević pretukao, ne štiti se Kovačević, već se štite interesi države, rekao je Ivica Dačić.

Izvor: FoNet, Politika

Sreda, 25.02.2009.

00:52

Default images

Ministar unutrašnjih poslova i vicepremijer upozorio je da postoje ozbiljne najave da, ako se u Srbiji na ovakav način nastavi komentarisanje pokušaja dogovora države u slučaju "Kovačević", američka strana razmišlja o tome da se ne vode apsolutno nikakvi razgovori, a alternativa tome je da odlučuje sud u SAD.

"Američka strana nije samo država, čak najmanje država, reč je o privatnim tužiocima koji tuže državu Srbiju", rekao je on novinarima u Beogradu.

Dačić je ukazao da će, ukoliko slučaj Kovačevićevog prebijanja studenta Brajana Stajnhauera uđe u redovnu sudski postupak u SAD, biti pitanje koliko će veliku nadoknadu Srbija morati da plati.

"Ovde nije reč o tome da neko voli ili brani Kovačevića, reč je o tome da je srpska strana preuzela obaveze zato što su naši diplomatsko-konzularni predstavnici garantovali da on neće napustiti Ameriku", naglasio je Dačić.

Kovačević i ljudi koji su nešto neovlašćeno potpisali u ime Srbije će, dodao je on, morati da snose krivicu, najverovatnije zatvor, jer država teško da može finansijski da naplati štetu.

"Odšteta između Srbije i porodice"

Portparolka ambasade SAD u Beogradu Rajan Haris ponovila je da su SAD opredeljene za saradnju sa srpskim vlastima kako bi se Kovačeviću sudilo u Americi.

"Opredeljeni smo za saradnju sa srpskim vlastima kako bismo osigurali da pravda bude zadovoljena", rekla je Harisova.

Što se tiče obeštećenja porodici američkog studenta kojem je Kovačević, prema navodima američkih vlasti, naneo teške povrede, Harisova je rekla da su detalji rešavanja ovog pitanja "između Vlade Srbije i porodice Stajnhauer".

Đelić: Međunarodna praksa

Potpredsednik vlade Božidar Đelić ocenio je danas da je slučaj Miladina Kovačevića imao "negativan efekat ne samo za bilateralne odnose sa SAD, nego i globalno".

"Vlada Srbije radi sve da reši problem u okvirima koje ne ustanovljavamo mi nego međunarodna praksa, pa i američka praksa", rekao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije.

Upitan da li se obavlja istraga u Vladi u vezi sa ovim slučajem, on nije odgovorio, već je novinare uputio na nadležne.

Drašković: Potezi paradržave

"Samim tim što je Miladinu Kovačeviću izdala lažne isprave kako bi napustio teritoriju SAD, Srbija se upustila u poteze koji ne priliče državi već paradržavi", rekao je, gostujući u emisji "Kažiprst" na B92, predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

On kaže da je tim činom Kovačeviću učinjena protivusluga i da je problem bespotrebno dobio na međunarodnom značaju.

"Čak je američki tužilac nudio nagodbu Kovačevićevom advokatu dok je bio u Americi. To je bilo šest meseci i to je trebalo prihvatiti. I onda je država morala da se stara samo o uslovima u zatvoru", kaže on.

"To bi do sada odavno prošlo, a on bi bio slobodan. Vratio bi se studijama, a problem ne bi dobio na međunarodnom značaju" rekao je Drašković.

Homen: Očekujemo sporazum sa SAD

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen je izjavio da će, kada pregovori između vlada Srbije i SAD o slučaju "Kovačević“, koji se vode iza zatvorenih vrata, budu završeni, dve države potpisati sporazum i time staviti tačku na spor koji je ozbiljno uzdrmao njihove odnose.

On je time demantovao pisanje nekih američkih novina u kojima je citirana izjava portparola Stejt departmenta da je pomenuti aranžman privatna stvar između srpske vlade i porodice Štajnhauer.

“Odnosi između Srbije i SAD su narušeni, a trebalo bi imati u vidu da od ove države svake godine dobijamo oko 60 miliona dolara pomoći. Uz to, SAD su izuzetno uticajne u međunarodnim finansijskim organizacijama u kojima imaju čak 40 odsto glasova“, objašnjava Homen za "Politiku" razloge zbog kojih su pregovori sa Amerikom o okončanju ovog spora bili neophodni.

On kaže da se razgovara i o novcu, ali nije mogao da precizira šta će to konkretno Vlada Srbije platiti jer taj deo pregovora nosi oznaku tajnosti.

U svakom slučaju, tokom pregovora nije bilo reči o sumi od milion dolara, o čemu se ovih dana spekulisalo u medijima, već je taj iznos manji, tvrdi Homen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: