Slovenci ne žele Hrvatsku u EU?

Skoro polovina Slovenaca - njih 47,5 odsto - ne želi Hrvatsku u EU, pokazuje anketa koju je za nedeljnik "Globus" u Sloveniji sprovela agencija "Mediana".

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

00:57

Default images

S druge strane, ulazak svog istočnog suseda u EU podržalo bi 36,8 odsto ispitanih Slovenaca. Pored toga, anketa koju je agencija sprovela telefonski od 8. do 12. januara na uzorku od 712 državljana Slovenije, pokazala je da bi na eventualni referendum o ulasku Hrvatske u EU izašlo tek 48,2 odsto Slovenaca, dok više od 31 odsto kaže da ne bi.

Rezultati ankete pokazuju (ne)raspoloženje Slovenaca prema ulasku Hrvatske u EU koje, svakako, podgrevaju i izjave s obeju strana granice.

Poslednji od takvih istupa bio je onaj hrvatskog predsednika Stjepana Mesića koji je rekao da bi, da Hrvati 1945. nisu oslobodili Istru i Slovenačko primorje, Slovenija more gledala s 20 kilometara udaljenosti.

Ta je izjava izazvala reagovanja u Sloveniji, ali istoričarske prirode jer se iz Ljubljane, ali i iz Zagreba ističe da je tačno da je u jedinicama četvrte armije koje su oslobađale te delove bivše Jugoslavije od oko 60.000 partizana bilo 40.000 Hrvata, ali da su u tim jedinicama bili i Srbi, njih skoro deset hiljada, kao i da su i slovenačke jedinice učestvovale u oslobađaju tog prostora, ali da je još važnije da je to bila jedinstvena armija u jedinstvenom zadatku.

Slovenački istoričar Jože Prijevec kaže da bi se, ako bi se stvari posmatrale kako ih vidi Mesić, i Hrvati trebali zapitati da li se za svoju državu trebaju zahvaliti Srbima koji su ih spasili pred islamom, a 1918. branili od Austrougarske i pretenzija drugih zemalja.

Suočeni s obostranim zapaljivim izjavama, grupa hrvatskih i slovenačkih istoričara pozvala je na smirivanje i ublažavanje oštre retorike koju koriste političari obeju zemalja.

Ipak, stav pojedinih hrvatskih analitičara i medija je da će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske sve do 2015. godine i da je spremna da na to ulaže veto, za šta slovenačka diplomatija već mesecima priprema teren.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Jandroković, sa svoje strane, ne veruje da će doći do referenduma jer bi s njim hrvatski put u EU bio zaustavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: