Škundrić: Energetska stabilnost

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da gasa ima dovoljno za potrebe grejanja i da je energetski sistem Srbije stabilan.

Izvor: B92, Beta

Subota, 10.01.2009.

00:14

Default images

"Gas je stigao do svih distributivnih centara i daljinskih sistema grejanja, kao i do najvećeg broja individualnih potrošača", rekao je Škundrić novinarima pred početak sastanka Kriznog štaba Vlade Srbije. Kako je naveo ministar, ukoliko gas nije stigao do nekih individualnih potrošača to je iz tehničkih tazloga.

Prema njegovim rečima, gasa nema dovoljno za industriju, ali su i tu zadovoljeni neki prioritetni potrošači. Škundrić je rekao da je potrebno između 12 do 24 sata da bi gas iz Rusije stigao u Srbiju.

"Naša mreža je na dovoljno viskom radnom pritisku, što je vrlo značajno za normalno prihvatanje punog kapaciteta gasa i normalno funkcionisanje gasne i distributivne mreže", rekao je ministar energetike.

Škundrić je rekao da je Srbiji potrebno oko dve godine punjenja skladišta gasa Banatski dvor, kako bi se dostiglo minimalnih 300 miliona kubnih metara gasa, a za dostizanje planiranih 800 miliona kubnih metara još dve godine.

On je rekao da je potrebno stvoriti tehničko-tehološke uslove da se mogu otpušati veće količine, nego što je sada slučaj.

Škundrić je naveo da je do sada napunjeno više od 100 miliona kubnih metara i da je iz skladišta moglo da se povuče oko 20 miliona kubnih metara gasa.

Kako je rekao, dnevno je moglo da se povuče oko pola miliona, a da se ne ugrozi jastučni sloj koji je potrebno zadržavati u skladištu. "Sada smo imali na raspolaganju određene količine gasa, koje su omogućile da vreme prelaska sa korišćenja prirodnog gasa na alternativne energente, kao što je mazut, bude dovoljno i da nemamo nijedno havarijsko isključenje industrija ili velikih potrošača gasa", rekao je Škundrić.

Kako je kazao, punjenje skladišta gasa Banatski dvor će biti nastavljeno bez obzira na aranžman sa Gaspromom.

Rekordna potrošnja struje

Šef Kriznog štaba Vlade Srbije Nikola Rajaković ocenio je da je potrošnja električne energije u Srbiji enormno visoka i da se očekuje potrošnja od 150 miliona kilovat sati.

On je novinarima pred početak sednice tog štaba rekao da je to blizu rekordnoj potrošnji od 31. decembra kada je bila 154 miliona kilovat sati.

Rajaković je naveo da je sistem u potpunosti stabilan i da neće biti nikakvih isključenja električne energije.

Kako je kazao, sutra se očekuje potrošnja od oko 140 miliona kilovat sati, a smanjenje potrošnje očekuje se sledeće nedelje zbog najavljenih viših temperatura.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Radivoj Milanović rekao je da se u Kolubari dnevno proizvodi između 80.000 i 105.000 tona uglja, a u Kostolcu između 30.000 i 50.000 tona.

"Imamo dovoljno uglja za maksimalnu proizvodnju u termoelektranama i imamo svakodnevno obaranje rekorda u proizvodnji električne energije", rekao je Milanović.

Bajatović: Srbija se snašla

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je uspela da obezbedi gas za potrošače, kao i da je uputila pomoć i za BiH.

Bajatović je rekao da u Srbiju stiže u kontinuitetu neophodnih 4,7 miliona kubnih metara gasa iz Mađarske i Nemačke i da će to, zajedno sa domaćim rezervama, omogućiti da se obezbede energenti za toplane koje ne mogu da rade na mazut.

"Na žalost, Srbija je jedina uspela da obezbedi energente za isporuku toplotne energije najugroženijim potrošačima, a to nisu uspele ni Grčka, Bugarska... To govori o ugledu ove Vlade i Srbije", rekao je Bajatović za RTS.

On je rekao da je gas obezbeđen za toplane na teritoriji Srbije i upozorio potrošače da provere sisteme, vodove i instalacije, jer je to neophodno kada se cevi isprazne kako ne bi došlo do požara ili drugih nezgoda.

Prema njegovim rečima, nakon što su gasovodi popunjeni isporukama gasa iz Mađarske i Nemačke, nakon uspostavljanja dogovora Rusije i Ukrajine o trasportu gasa, biće neophodno 12 do 24 časa da energent iz tog pravca stigne do potrošača u Srbiji.

"Gasovodi su puni 80 do 100 odsto kapaciteta", dodao je on.

Toplane rade bez problema

Sve toplane u Beogradu rade bez problema, tako da su danas topli i stanovi u Banovcima, a gas je pušten i individualnim korisnicima u Mladenovcu, rečeno je Tanjugu u "Beogradskim elektranama".

Prema rečima glavnog dispečera Miće Radunovića, toplana "Banovci", koja nije mogla da pređe na mazut, juče je dobila gas i krenula sa proizvodnjom toplotne energije, pa je grejanje dobilo oko 1.000 stanovnika naselja, kao i 3.000 korisnika u Mladenovcu, kojima "Beogradske elektrane" distribuiraju gas.

Ostale toplane u sistemu "Beogradskih elektrana", koje su prešle na mazut, nastaviće da rade na taj energent, koga u rezervi ima dovoljno za tri do pet dana.

Fakuleti i poslovni prostori, kao što su Centar "Sava" i Beograđanka, kojima je isporuka gasa smanjena na 20 odsto, od ponedeljka će imati normalno grejanje, dodao je Radunović.

Snabdevanje gasom oko 60.000 individualnih potrošača na području Novog Sada i još pet opština u južnoj Bačkoj i Sremu je gotovo potpuno stabilizovano, izjavio je Tanjugu direktor Javnog preduzeća "Novi Sad - gas" Jovo Vujanović.

Taj energent je u petak popodne počeo da stiže u svih 25 naselja u opštinama Novi Sad, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Sremski Karlovci i Mali Iđoš i snabdevanje je normalno kod gotovo 90 odsto korisnika gasa, rekao je on.

Radijatori svih potrošača u Subotici jutros su topli. To je za B92 potvrdio direktor "Suboticagasa" Grgo Horvacki koji kaže da je gas stigao do svih potrošača.

Od protekle noći svi stanovi u Čačku ponovo imaju grejanje. Gas je poslednja, oko 22 sata, dobila toplana "Vinara" u centru grada, a nešto ranije i oko 4.000 individualnih domaćinstava.

Za sada samo dve od ukupno sedam toplana koristi gas kao energent, dok su ostale prešle na mazut, čije se zalihe stalno dopunjavaju.

Direktor Akcionarskog društva Loznicagas Miroljub Tešmanović izjavio je Tanjugu da je u Loznici danas potpuno normalizovo snabdevanje svih domaćinstava prirodnim gasom.

On je objasnio da je juče popodne i tokom večeri do većine individualnih korisnika stigao prirodni gas, a da je snabdevanje preostalih normalizovano danas pre podne.

Više od 200 domaćinstava u naselju Higijenski zavod u Kraljevu, koja se isključivo greju na gas, od danas ujutro ponovo prima taj energent.

Svih pet kraljevačkih kotlarnica prešlo je na grejanje mazutom, a kako je rečeno u kraljevačkoj "Toplani", u ponedeljak će se razmotriti mogućnost ponovnog uvođenja gasa.

Snabdevanje strujom u Nišu je uredno, a režim rada Gradske toplane je uobičajen, rekli su Tanjugu predstavnici tih preduzeća.

Gradska toplana izvršila je zamenu gasa mazutom, a predstavnici tog javnog preduzeća tvrde da kontunuitet isporuke toplote neće biti ugrožen i da su isporuke mazuta redovne.

Današnji dan većina stanovnika Zrenjanina i okolnih sela dočekala je u toplim kućama i stanovima, jer je juče, posle 24 sata prekida, ponovo uspostavljeno snabdevanje prirodnim gasom približno 21.000 domaćinstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: