Čeku: Euleks nije neutralan

Bivši premijer Kosova Agim Čeku rekao je da Euleks ima jasne ciljeve i da ta misija ne može biti statusno neutralna.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2008.

14:14

Default images

"Institucije Kosova trebalo bi da što pre razgovaraju sa čelnicima misije EU u oblasti policije i sudstva kako bi se definisali ciljevi te misije", rekao je Čeku na konferenciji za novinare. On je dodao da postoje velike nejasnoće oko mandata i ciljeva Euleks-a.

"Ne zna se na kojem se dokumentu bazira Euleks - na Ustavu Kosova, na Rezoluciji 1244, na izveštaju Generalnog sekretara UN-a ili nekom drugom dokumentu. Takođe se ne zna vremenski rok tokom kojeg će misija biti prisutna na Kosovu", rekao je Čeku, liedr Socijaldemokratske partije Kosova.

Čeku je dodao da cilj Euleksa treba da bude pomoć institucijama i narodu Kosova kako bi se ostvarila potpuno nezavisna, suverena, stabilna i funkcionalna država.

"Ovako definisan Euleks nije neutralan prema statusu i poštuje Ustav Kosova", rekao je Čeku i dodao da na Kosovu ne treba sprovoditi plan od šest tačaka UN.

Govoreći o prisustvu UN na Kosovu, Čeku je rekao da UNMIK treba zameniti Kancelarijom za vezu UN, kako bi se pomoglo učlanjenju Kosova u tu organizaciju.

Petersen: EU ima jasan stav o statusu

Soren Jesen Petersen (FoNet, arhiv)
Bivši šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen smatra da EU nije neutralna prema statusu Kosova jer 22 od 27 članica Unije imaju jasan stav o tome.

"Bilo je potrebno da se sačuva Rezolucija 1244 UN-a kao baza za misiju Euleks, ali realnost je drugačija. Kosovo je nezavisno i ništa ne može promeniti ovu realnost", rekao je Petersen u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Prema njgovim rečima prisustvo EU-a na terenu trebalo bi da bude "najbolja garancija da neće biti podele Kosova".

"EU je bila deo Kontakt grupe koja je pre nekoliko godina utvrdila princip da neće biti podele Kosova. Treba da računamo da će EU ostati verna svojim principima i ja sam potpuno uveren da Euleks ima za cilj integraciju svih građana i svih delova Kosova", rekao je Petersen.

On je ocenio da sa sever Kosova predstavlja problem sada, ali izrazio uverenje da će "ako Euleks radi za dobrobit svih građana Kosova, Srbi na severu shvatiti da je njihova budućnost na Kosovu".

Petersen je dodao da Ujedinjene nacije smanjujuju svoje prisustvo na terenu.

"Generalni sekretar UN-a je ponovio formulaciju 'nova realnost' pošto ne može upotrebiti reč nezavisnost. Kad on priča o 'novoj realnosti' radi se o nezavisnom Kosovu", rekao je bivši šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen u intervju za Slobodnu Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: