Lekarima ističe rok za izbor

Danas ističe rok koji je lekarima dalo Ministarstvo zdravlja da se opredele da li će i u kom obimu raditi u privatnim ili državnim zdravstvenim ustanovama.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

18:06

Default images

Naime, prema članu 277 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, lekar koji radi puno radno vreme u javnom zdravstvu ne može raditi u privatnim ustanovama. Nezadovoljna predviđenim promenama, Lekarska komora Srbije je zatražila mišljenje Ustavnog suda o tom pitanju, o čemu će raspravljati tek posle 31. decembra.

U Opštoj bolnici "Belmedika" trenutno radi 80 ljudi, od čega je 40 stalno zaposlenih lekara.

Zbog posledica člana 277 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, broj angažovanih mogao bi drastično da se smanji.

Direktorka te bolnice Jasmina Knežević kaže da to ne bi onemogućilo rad, ali bi pacijentima uskratilo negu i pažnju koju su do sada dobijali.

Zbog toga se ona nada da će taj član Zakona biti povučen.

“Ovo pravo koje je ukinito lekarima da rade dopunski kod drugog poslodavca je nešto što nije korektno i nije dobro jer je samo lekarima to pravo ukinuto. Broj lekara koji će biti uključen u sistem biće manji, samim tim mi ćemo verovatno morati da smanjujemo i broj postojećih jer će obim posla verovatno padati, a samim tim i država će od nas”, rekla je Kneževićeva.

“Ljudi su strašno zaplašeni da ako urade tu podelu radnog vremena ne ostanu bez posla, ili u budućnosti da budu prvi koji će da dobiju otkaz”, navodi ona.

Međutim, u Ministarstvu zdravlja smatraju da će se na ovaj način stvoriti konkurentnost između privatnog i državnog zdravstevnog sektora.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević uveren je da će u novim okolnostima bezbednost pacijenata biti bolja.

“Želim da pozovem sve zdravstvene radnike na odgovornost i ozbiljnost promene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Posebno u ovoj oblasti koja se tiče regulisanja dopunskog rada”, kazao je ministar.

“Takođe, očekujem solidarnost sa zdravstvenim radnicima jer tokom naredne godine neće biti nikakvih načina za otvaranje novih radnih mesta u zdravstvenom sistemu osim regulisanja dopunskog rada onako kako je to predvideo zakon, a to znači nastavnici fakulteta sa odobrenjem uprava mogu da rade u jednoj privatnoj ustanovi do trećine radnog vremena”, rekao je on.

Lekarska komora Srbije smatra da su predviđene promene neustavne i da diskriminišu i lekare i pacijente.

Direktorka Komore Tatjana Radosavljević izjavila je za B92 da je zbog toga ta organizacija tražila mišljenje Ustavnog suda.

Inače, lekari koji se opredele za puno radno vreme u državnom sektoru moći će dodatno da zarade u večernjoj klinici svoje ustanove.

Oni koji se opredele za delimično radno vreme u državnoj ustanovi, neće moći u njoj da budu na rukovodećim mestima i neće moći ni u jednoj državnoj ustanovi da obavljaju dopunski rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: