Utvrđen predlog budžeta za 2009.

Vlada Srbije jednoglasno je utvrdila predlog budžeta za 2009. koji predviđa deficit od 49,6 milijardi dinara, rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 06.12.2008.

14:02

Default images

To je, kako je i dogovoreno sa MMF-om, 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda. Predlogom budžeta predviđeni su prihodi od 698,7 milijardi, a rashodi od 748,3 milijarde dinara, kazala je ministarka finansija na konferenciji za novinare posle sednice Vlade. Predlog budžeta upućen je Skupštini Srbije na razmatranje po hitnom postupku.

Posle višenedeljnog usaglašavanja, uz kašnjenje više od mesec dana, Vlada Srbije konačno je usvojila predlog bužeta za narednu godinu.

Ministarka finansija ponosna je na predlog budžet za sledeću godinu, ali je u tome usamljena. Niko do ministra u Vladi nije oduševljen veoma restriktivnim budžetom. "Svi su nezadovoljni, naročito ministarstva nauke, životne sredine, odbrane, poljoprivrede… ali, ja uvek govorim da nije količina novca sve, boljom kontrolom možete nadoknaditi nedostatak novca", rekla je ona.

Dragutinovićeva je precizirala da je vlada usvojila i finansijske planove svih organizacija socijalnog osiguranja, Memorandum o budžetu i ekonomskoj politici od 2009. do 2011. godine, kao i niz pratećih poreskih zakona uz budžet. Prema njenim rečima, osnovne pretpostavke na kojima se zasniva budžet za narednu godinu su primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i smanjenje carina na automobile, kao i učešće vlade u zajedničkom preduzeću sa Fijatom od oko 200 miliona evra.

Dragutinovićeva je navela da ostaje na snazi jednokratno povećanje penzija od 10 odsto, ali je ukazala da se penzije, ako kriza potraje cele sledeće godine, verovatno neće povećavati.

Ministarka je precizirala da prihodi od budžeta predviđaju veće učešće neporeskih od poreskih prihoda.

Kako bi se nadoknadili gubitci od primene SSP-a, biće povećane akcize na derivate nafte, cigarete, pivo i kafu, kao i isplata dividendi javnih preduzeća, rekla je ministarka.

Pored redovnog usklađivanje sa rastom inflacije, sadašnji iznos akcize na dizel gorivo će biti uvećan za pet dinara, na benzin za jedan dinar, dok će akcize na cigarete biti značajnije povećane.

Tako će, kako je navela ministarka, za sve vrste cigareta jedan deo akcize biti veći za dva dinara, a povećanje drugog dela je sa 33 na 35 odsto u odnosu na postojeću cenu.

Za pivo će akciza biti veća za 1,5 dinara po litru, a za kafu iznos akciza će se uvećati sa sadašnjih 30 odsto na 40 odsto od postojeće cene.

Ona je dodala da budžetom za 2009. godinu nije predviđeno prošireno dejstvo opšteg kolektivnog ugovora.

Plate iz budžeta mogu da rastu do nivoa planirane inflacije od oko osam odsto, a subvencije će biti umanjene za 15 odsto i to komunalnim preduzećima, poljoprivredi, železnici i društvenim preduzećima.

Usvajanjem Predloga budžeta za 2009. godinu, ispunjen je uslov Međunarodnog monetarnog fonda da državna kasa mora da bude usvojena do 19. decembra, kada bi Bord direktora Fonda trebalo da potvrdi stend baj aranžman sa Srbijom, koji predviđa i povlačenje oko 520 miliona dolara kredita.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu pošto Vlada Srbije utvrdi Predlog budžeta za 2009. godinu i uputi ga na usvajanje Skupštini Srbije, taj zakonski predlog prethodno treba da prihvati više parlamentarnih odbora.

Svoje stavove i mišljena odbori upućuju Odboru za finansije, koji je matični odbor, a posle usvajanja dostavlja se parlamentu na usvajanje.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će Predlog budžeta koji je utvrdila vlada, već danas biti dostavljen parlamentu i istog momenta ući u proceduru. Ona je ranije najavila da će 11. decembra početi rasprava o budžetu za narednu godinu.

Uredba o korišćenju službenih vozila

Vlada Srbije je danas propisala ko ima pravo na upotrebu službenog vozila sa vozačem. To su predsednik Republike, Vlade i Skupštine, predsednik Ustavnog i Vrhovnog suda Srbije, potpredsednici Narodne skupštine i Vlade, ministri, sekretar Narodne skupštine, generalni sekretar predsednika Republike i generalni sekretar Vlade.

Po istoj uredbi, pravo na upotrebu službenog vozila na zahtev imaju izabrana, imenovana i postavljena lica i državni službenici u republičkim organima.

Manji prihodi od carina u 2009.

Prihodi od carina u 2009. godini, prema predlogu budžeta koji je Vlada danas usvojila, biće za oko 20 milijardi dinara manji nego u ovoj godini.

Prošle godine su ti prihodi budžeta iznosili 70,4 milijarde, a za iduću godinu su predviđeni u iznosu od 50,8 milijardi dinara.

Smanjenje je posledica očekivanog manjeg uvoza usled ekonomske krize, ali i smanjenja carina na uvoz robe iz Evropske unije zbog primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, od 1. januara iduće godine.

Naplatom poreza na dodatu vrednost prikupiće se najviše prihoda budžeta u idućoj godini - 338,8 milijardi dinara.

Od ukupnih prihoda državne kase od 698,7 milijardi, prihodi od akciza će biti 116,8 milijardi, od poreza na dohodak građana 81,3 milijarde, od poreza na dobit preduzeća 44,3 milijarde, dok će ostali poreski prihodi biti 8,1 milijardu dinara.

Neporeski prihodi, u koje se računaju i dividende javnih preduzeća, iduće godine će biti 58,6 milijardi, a ove godine su iznosili 43,7 milijardi dinara.

Ukupni prihodi budžeta ove godine će biti 650,1 milijarda dinara, od čega će prihodi od PDV-a biti 315,6 milijardi dinara, od akciza 102,3 milijarde, od poreza na dohodak građana 76 milijardi, a od poreza na dobit preduzeća 36,1 milijarda.

Predlogom budžeta za 2009. godinu, koji je danas usvojen, rashodi budžeta planirani su u iznosu od 748,3 milijarde dinara, a ove godine će iznositi 696,1 milijardu dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: