Lavrov: Nismo osvajali Gruziju

Tvrdnje da je Moskva pokušala da preuzme kontrolu u Gruziji i sruši vladu u Tbilisiju besmislene su, smatra Sergej Lavrov.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.08.2008.

09:52

Default images

U danas objavljenom autorskom tekstu u britanskom "Fajnenšel tajmsu", šef ruske diplomatije navodi da je akcija ruske vojske bila "proporcionalan odgovor na neizazvan napad na građane". Moskva "nema nameru da anektira ili okupira bilo koji deo Gruzije i ponovo je potvrdila da poštuje njen suverenitet", piše Lavrov.

"U narednih nekoliko dana, pod uslovom da se Gruzija uzdrži od vojnih aktivnosti i da drži svoje snage van regiona, Rusija će nastaviti da preduzima diplomatske korake kako bi se utvrdio privremeni prekid neprijateljstava", navodi se u tekstu. "Da budem potpuno jasan, ovo nije konflikt koji je delo Rusije. Ovo nije konflikt koji je Rusija izabrala. Iz ovog konflikta nema pobednika", dodaje Lavrov.

Lavrov je, povodom izjava gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija da će "ruski tenkovi, ukoliko svet to ne spreči, sutra ući u svaki evropski grad", poručio kreatorima politike u članicama NATO-a na Zapadu da dobro razmisle da li žele da njihovi vojnici, u budućnosti, odgovaraju na Sakašvilijeva proglašenja rata na Kavkazu.

Čurkin: Potrebna nova rezolucija SB

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da je, posle mirovnog plana za Južnu Osetiju, potrebno izraditi novi nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali da je potrebno da se sa šest principa tog plana saglase Gruzini, Abhazi i Osetini.

Kao jedan od najkomplikovanijih zadataka, Čurkin je za "Rosijsku gazetu" naveo da u rezoluciji treba navesti agresiju Gruzije na Južnu Osetiju, ali je i predvideo da će se zemlje Zapada tome protiviti.

"Mi ćemo, naravno, insistirati da rezolucija sadrži direktno pokazivanje prstom (na Gruziju), ali mogu da predvidim da će se SAD i druge zapadne kolege na svaki način odupirati tome", rekao je šef misije Rusije pri UN.

Pri tom je dodao da je to što je SAD razglašavala i iskrivljavala sadržaj poverljivih razgovora Moskve i Vašingtona "samo uplašilo Gruzine, što je komplikovalo traženje političkog rešenja".

Na pitanje šta je smetnja da većina članica Saveta bezbednosti UN "zauzme principijelniju poziciju" u odnosu na Južnu Osetiju, Čurkin je rekao da mnoge članice nisu upoznate sa specifičnostima gruzijsko-osetijskog konflikta, koji, za razliku od gruzijsko-abhaskog nije bio na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN.

Objasniti stalnim predstavnicima "Paname ili Kostarike šta je Kavkaz, šta je Južna Osetija i u kakvoj je ona korelaciji sa Severnom Osetijom kao teritorijom Rusije, nije jednostavno" i za to je potrebno vreme, rekao je ruski diplomata.

Prema Čurkinovim rečima, komplikovanost konflikta je i u tome što se "na površini" vidi jedno, a ako se udubi u razloge, situacija se pokazuje drugačijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: