Na otvaranju i kritičari Kine

Sa tribina stadiona “Ptičje gnezdo”, ceremoniju otvaranja Olimpijade pratili su državnici i politički lideri iz preko 80 zemalja.

Izvor: B92, Beta

Subota, 09.08.2008.

00:37

Default images

Taj podatak je interesantan, jer su mnogi od njih najavljivali da će, zbog lošeg stanja ljudskih prava u Kini i situacije na Tibetu, bojkotovati otvaranje Olimpijade. Na stadionu je, uz predsednika Amerike Džordža Buša i premijera Rusije Vladimira Putina juče bio i predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

Njegovo prisustvo je naročito interesantno, jer šef države koja trenutno predvodi EU, bio je jedan od prvih koji su najavljivali bojkot.

Ići ili ne ići u Peking 0+8. avgusta, bilo je pitanje koje je mučilo većinu svetskih vođa, pozvanih na svečanost otvaranja Olimpijskih igara.

Nekoliko meseci uoči te najveće sportske manifestacije, i Evropski parlament je apelovao na lidere članica EU da bojkotuju ceremoniju otvaranja, ukoliko Kina ne počne pregovore o Tibetu.

Ipak, dugačka lista državnika koji su se odazvali, pokazala je da su strahovi zbog mogućeg gubitka ekonomske saradnje sa Kinom potisnuli nezadovoljstvo stanjem ljudskih prava u toj zemlji, smatra Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator "Politike“.

"Da duh olimpijskog mira u ovim vremenima očigledno nije odlučujući, pokazuju događaji u Južnoj Osetiji, ali ekonomski interesi su ti koji su presudno uticali na to da se izbegne nepoželjna politizacija Olimpijade u Pekingu. Mislim da je najbolji primer američki predsednik, koji se oglušio o mnoge pozive da bojkotuje ceremoniju otvaranja. Naravno da reditelj Stiven Spilberg sebi može da dopusti da ignoriše Kineze zbog dalaj lame, ali ne i šef Bele kuće. Buš je, istina, kritičarima udovoljio, jer je pred poletanje za Peking izrekao jednu od najoštrijih kritika stanja ljudskih prava u Kini, ali se ipak smestio u ono ’Ptičje gnezdo’, jer to nalažu, pre svega, ekonomski interesi i ineteresi američkog velikog biznisa“, kaže Jakšić.

Na otvaranju se nisu pojavili visoki predstavnici Nemačke, Italije i Velike Britanije.

Ipak, na iznenađenje mnogih, otvaranju je prisustvovao predsednik Francuske Nikola Sarkozi. Boško Jakšić je ocenio da su Sarkozijevi razlozi slični Bušovim.

"Na taj način, partneri iz Britanije, Nemačke ili Italije ostavljeni su da sutra razmišljaju hoće li dobiti poslove na najlukrativnijem tržištu savremenog sveta. Jer, treba stalno imati u vidu da Kinezi beleže svaku reč koja se o njima kaže i pamte svaki gest“, naveo je on.

Na stadionu "Ptičje gnezdo“ nisu se pojavile ni lideri Sudana, Zimbabvea, Irana, kao ni severnokorejski diktator Kim Džong Il.

"Jedan broj ljudi koji je mogao da se nađe na tribinama olimpijskog stadiona, poput lidera Irana, lidera Sudana ili, u ovom trenutku na Zapadu veoma omraženog, predsednika Zimbabvea, oni se nisu našli. Da li je to bio ustupak kineske diplomatije, barem za sada nećemo otkriti. Naravno da u svemu ovome ima i ponešto sporta, ali, što se liste gostiju tiče, moglo bi da se kaže da je Olimpijada manje slavlje olimpizma, a više trijumf pragmantizma“, smatra Jakšić.

Tibetanski duhovni vođa u egzilu, dalaj lama podržao je Olimpijske igre, uprkos sporu sa kineskim vlastima zbog politike zvaničnog Pekinga prema Tibetu.

Iako je dalaj lama podržao Olimpijadu, širom sveta je problem Tibeta bio povod za proteste i napade na nosioce olimpijske baklje, tokom njenog puta ka Pekingu. Urednica spoljnopolitičke rubrike u Vremenu Seška Stanojlović kaže za B92 da razlozi za protest nisu bili do te mere uverljivi da bi mogli da predstavljaju problem.

"Svi imaju veoma važne poslovne interese u Kini, a osim ekonomskih su veoma važni i politički interesi jer je svet u novim strateškim previranjima i nikome više nije stalo da na ovaj način izražava protest", kaže Stanojlovićeva.

Na otvaranju se nisu pojavili visoki predstavnici Nemačke, Italije i Velike Britanije. Ipak, na iznenađenje mnogih, otvaranju je prisustvovao predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

Seška Stanojlović ističe da se svet u poslednjih osam godina značajno promenio, jer sada više nema apsolutne dominacije SAD. Prema njenim rečima Kina je postala veoma atraktivan partner, i to ne samo u ekonomiji.

"Kina osim što je ekonomski interesantna, i kao tržište i kao potencijalni partner, ona je pogotovo interesantna sa stanovišta energetske bezbednosti jer je postala veliki konzument energije u svetu. S druge strane, ona je jedan od velikih kreatora problema a to je globalno zagrevanje odnosno zagađivanje i proizodnja ugljen monoksida u čemu Kina prednjači, tako da su to teme za vrlo važne razgovore i kontakte", kaže ona.

Kinez ubio američkog turistu

Američki turista, rođak trenera muške odbojkaške olimpijske selekcije SAD, je izboden na smrt, a njegova supruga je povređena u današnjem napadu u Pekingu.

Napad se dogodio na jednoj od drevnih kula u severnom delu Pekinga, koja okuplja veliki broj turista, nakon čega je napadač izvršio samoubistvo skočivši sa tornja.

Napad je izvršio Kinez Tang Jongming (47), koji je osim dvoje američkih turista, povredio i Kineskinju, turističkog vodiča, koja se zatekla na licu mesta.

Portparol ambasade SAD Ričard Buangan potvrdio je da je ambasada obaveštena o napadu i dodao da kineske vlasti trenutno prikupljaju podatke o tom incidentu.

Nakon napada policija je blokirala ceo kvart i ulice koje vode ka mestu nesreće kako bi stručnjaci obavili uvidjaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: